В категории:България

След най-големия отлив на пътници ръководството на БДЖ подаде оставка

Само през второто тримесечие компанията загуби 2 милиона пътници спрямо миналата година. През април пък Владимир Владимиров я обяви за „спасена от фалит“

Трима от членовете на съвета на директорите на Холдинг БДЖ са подали оставка късно снощи, потвърди наскоро назначения транспортен министър Росен Желязков за NOVA. Това са шефът на борда и зам.-министър на транспорта Велик Занчев, изпълнителният директор Владимир Владимиров и главният финасист Филип Алексиев. Министър Желязков е обяснил пред NOVA, че не е наясно с мотивите за напускането на ръководството.

От началото на годината пътническите превози на БДЖ са изправени пред най-голямата си криза досега, като през второто тримесечие националната статистика отчете отлив на 2 милиона пътници, или 37.5% спад на годишна база. През април директорът Владимир Владимиров обяви, че „най-важният факт, който трябва да знае българската общественост” за БДЖ е, че тя е „спасена от фалит“.

Само два месеца по-късно компанията бе изправена пред фалит, след като нейни сметки бяха запорирани след иск от кредитори и се наложи държавата да се намеси и да спаси отново железниците. Малко след като едва не предизвика фалит заради запор на 20 млн. лв., ръководството на железницата реши, че може да спре със затягането на коланите и пусна поръчка за мотриси на стойност 675 млн. лв., която беше спряна временно от КЗК след жалби на производители.

Владимир Владимиров, назначаван в ръководството на БДЖ и от трите правителства на ГЕРБ досега, води политика на орязвания и съкращения, която доведе до намаляване на дълговете на компанията от около 850 млн. през 2009 г. до 365 млн. в началото на 2018 г. Същевременно обаче бе подкопана възможността на железницата да функционира нормално и съответно да генерира приходи, които да осигурят по-нататъшното изчистване на задълженията. Пътниците са намалели с 13 милиона на годишна база в периода 2008-2017 г., като през настоящата се очаква още по-рязък срив.

Сривът вероятно е породен от спирането на влакове, поради липса на подвижен състав, постоянните закъснения на онези, които все още се движат, както и фактът, че дори когато се движат по разписание, скоростта им е по-ниска, отколкото преди 30 години. Лошите условия на труд и ниското заплаще води след себе си и кадрова криза.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар