В категории:България

БДЖ преживя най-големия отлив на пътници от 2001 г. насам

През второто тримесечие железопътният транспорт е превозил 1.98 милиона пътници по-малко спрямо същия период миналата година. Поръчката за нови мотриси за 675 млн. лв. пък е критикувана заради дискриминационни каузи

Източник: Wikimedia Commons

По всичко личи, че БДЖ и Министерството на транспорта нямат много поводи за празнуване на 130-годишнината на българската железница тази година. Първо държавната компания бе изправена пред фалит заради запор на сметки от кредиторите ѝ, малко след като ръководството я обяви за спасена.

Правителството се намеси с отдавна разрешена от ЕК и дълго отлагана държавна помощ под формата на безлихвен кредит. Изплащането му обаче не изглежда вероятно, след като през първото тримесечие националната статистика отчете отлив на 19.5% от пътниците (близо милион) спрямо същия период на миналата година.

През второто тримесечие кризата в железопътния транспорт, който се движи по-бавно, отколкото преди 30 години по много от основните направления, се задълбочи. НСИ отчита спад от 1.98 милиона пътници спрямо пролетните месеци на 2017 г. Такъв срив железницата не е преживявала от 2002 г., когато мерките за икономии доведоха до закриване на няколко линии и спиране на множество влакове по все още обслужваните направления. Тогава пътниците намаляха с около 2.5 милиона, падайки до под 3 милиона на месец. В момента те са 3.3 милиона за цялото второ тримесечие. В процентно отношение спадът е дори по-голям от този през 2002 г. – цели 37.5%.

Същевременно правителството насърчи БДЖ да стартира процедура за закупуване на нови мотриси за 675 млн. лв., каквито поначало се използват за кратки крайградски превози, но българските железници планират да заменят всички вагонни композиции с тях. Това ще направи влаковете неконкурентноспособни по далечните направления, които все още привличат пътници, например за Варна и Бургас.

Поръчката предизвика съмнения, заради съкратения период, предвиден за поддръжка на доставените мотриси (15 години), относително ниската им максимална скорост (160 км/ч) и фактът, че цената покрива само една от получените оферти от производители.

Вероятно затова, по информация на „Офнюз“, два от потенциалните участници в конкурса, включително „Сименс“, който достави мотрисите от предишната поръчка, са изпратили писма до БДЖ с искане за спиране на процедурата до премахването на дискриминационни клаузи.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар