В категории:България

Близо милион пътници по-малко във влаковете през първите три месеца на годината

До началото на април, когато ръководството на БДЖ обяви компанията за спасена, пътниците са намалели с почти 20% спрямо същия период на 2017 г.

Източник: Wikimedia Commons

Превозените от БДЖ пътници по вътрешните линии на страната отбелязаха нов негативен рекорд през първото тримесечие на 2018 г. Националната статистика отчете 3.8 млн. пътници, което е спад от 920 хил. спрямо същия период на миналата година. Сривът от почти 20% вероятно се дължи на сериозните неудобства, които се създават покрай закъсненията на влакове, поради липса на локомотиви и трансбордиране чрез автобуси на участъци в ремонт или аварии.

Първото тримесечие от годината традиционно е най-слабо за пътническите превози, така че статистиката вероятно ще отчете ръст през летните месеци, но е малко вероятно да се достигнат дори миналогодишните нива от около 5.5 млн. пътници. Сравнението в броя на пътниците през зимните месеци през годините показва устойчива тенденция на спад от 2009 г. насам:

Именно тогава започна все още действащата оздравителна програма на настоящото ръководство на БДЖ, която целеше да намали дълговете (около 800 млн. лв.) чрез мерки за съкращения на функции и персонал, както и разпродаване на имущество, определено като ненужно или остаряло.

Задълженията на компанията наистина намаляха до 365 млн. лв., от които 111 млн. просрочени. Това даде повод на ръководството на БДЖ, както и на транспортния министър Ивайло Московски, да я обявят за спасена. Това се случи през април, когато те вече са знаели за отлива на пътници от началото на годината, както за спада им с 53% от началото на оздравителния процес.

По-малко от два месеца, след като новината за спасението на държавната компания обиколи медиите, Софийски градски съд одобри иск за запориране на сметките ѝ от страна на част от кредиторите с просрочени задължения. Това създаде реална опасност БДЖ да не може да изплаща заплати и дори временно да спре работа. Дори централата на компанията бе обявена за продан от частен съдебен изпълнител.

Създалата се криза принуди правителството да се намеси. Държавна помощ за компанията в размер на 224 млн. лв. бе одобрена от Европейската комисия още през миналата година с цел да се избегне дестабилизация, но тя така и не беше отпусната, тъй като кабинетът я обвърза с концесията на летище София.

Първоначалният план на кабинета предвиждаше да се покрият само блокираните 20 млн. лв., но впоследствие бе взето решение да се отпуснат всичките 104 млн. лв. по просрочените задължения по втория облигационен заем на БДЖ. Освен това правителството реши да финансира с „до 100 млн. лв.“ закупуването на нови мотриси в следващите години, което ще е първата значителна инвестиция в подвижен състав след началото на преструктурирането на компанията, която изпитва сериозни трудности в последните години с осигуряването на достатъчно локомотиви, за да изпълнява разписанието си. Всички средства, предоставени от държавата, са под формата на възмездни заеми, които БДЖ ще трябва да възстанови през 2020 г. Освен ако не успее да обърне тенденцията за отлив на пътници, изпълнението на тази цел не изглежда особено вероятно.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар