В категории:България

Таван от току-що ремонтирана детска градина се стовари върху малчугани

Поредният инцидент във Варна показва, че градът се разпада – в съвсем буквален смисъл

Детска градина ,,Мир“ след ремонта – поглед отвън. Вътре днес положението е драматично. Снимка: община Варна

Мазилка от таван е паднала върху малчугани в детска градина във Варна вчера след обед. Децата тъкмо станали от сън и провеждали занимания. Пострадали са три от тях, за щастие – според първоначалните информации – леко. Оказана им е медицинска помощ, става дума най-вече за охлузвания. Страхът, основно на родителите им, обаче е огромен.

Инцидентът е в детска градина „Мир“, която бе тържествено открита след крупен ремонт точно преди година. После фасадата ѝ заприлича на приятно модерно съоръжение. Бяха извършени и вътрешни преобразувания. Децата влязоха в съвсем нови стаи, купени им бяха нови креватчета и т.н. Оказва се обаче, че всичко това е ,,рай“ само наполовина. Откъртеното парче от тавана никак не е малко, според родители то е с диаметър около 3 метра. На снимки личат тежки откъртени парчета, паднали върху земята.

Лентата след ремонта миналата година бе прерязана лично от кмета Иван Портних и председателя на общинския съвет Тодор Балабанов. ,,Радвам се, че усилията ни за обновяване на материално-техническата база за образование на най-малките варненци и за приятна среда за работа на учителите, дават добри резултати“, каза кметът тогава. Стойността на ремонта бе 1 млн. лв. Всичко това днес не звучи смешно. Иде реч за истински ужас.

Пред Дарик радио от фирмата, изпълнила ремонта, заявиха, че при строителството са спазени всички изисквания. Най-вероятно причината била слягане на сградата. Общинската управа пък смята да разследва случая. Колко успокояващо!…

Всичко това не е единствената подобна новина от Варна. Учениците от НУ ,,Васил Левски“ бяха изведени от построената през 2011 г. сграда на школото през миналата учебна година. Зданието се… нуждаеше от ремонт. Децата до днес не са се върнали в класните стаи. Накратко – чисто ново училище се оказа опасно за обитаване и подлежащо на спешна реконструкция.

Варна се разпада. И това, за съжаление, не е в преносен смисъл. Пораженията, които остави наводнението от миналата седмица, вкл. върху току-що построени тротоари, са известни. Отгоре на всички общинските съветници на ГЕРБ не  позволиха да се състави комисия, която да разследва как точно са били направени уж новите тротоари.

Пораженията след наводнението върху току-що ремонтиран тротоар. Снимка: фейсбук група ,,Варна може да защити морската си градина“

Откъдето и да се погледне, положението в третия по големина български град е трагично. Дали само там?

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар