В категории:Европа / Свят

Ирландия каза „Да“ на правото на жените да извършват аборт

В католическа Ирландия един исторически референдум завърши в полза на жените и в ущърб на консервативните и религиозно-фундаменталистките среди

Ирландия е католическа страна, а католическите страни се славят с доста рестрикции, свързани със свободата и сексуалността на жените. Една от основните битки на предходните папи беше битката именно с контрацептивите и абортите. И на много места църквата беше спечелила тази битка. Така например през 1983 година Ирландия налага забрана на абортите. Всъщност, ирландците не просто забраняват абортите със закон, а вписват това в конституцията си – тъй наречената 8-ма поправка.

В годините от 1983 насам, забраната за аборти е причинила доста нещастия – особено на по-бедните ирландки, които нямат възможност да пътуват в чужбина за аборт. Освен огромното количество трудности, забраната за аборти коства и живота на някои жени, като най-известният случай е този със смъртта на Савита Халапанавър, която умира в следствие на това, че ѝ е отказан аборт, въпреки че лекарите са били единодушни, че тя страда от специфична инфекция, която налага абортирането на плода.

Друга несправедливост е, че изнасилените жени трябва да носят плодовете на своите насилници, тъй каго забраната за аборти не допуска те да бъдат извършвани в случай, че жената е изнасилена, при инцест, както и в случай, че носеният плод страда от малформации.

Ирландците на острова не са били слепи за щетите, нанесени от забраната за аборти върху върху множество жени и семейства. Така през 1992 г. и 2002 г. се провеждат два референдума за премахване на забраната и позволяването на свободния избор за извършването на аборт, които обаче са неуспешни.

До 25 май, 2018 година

Референдумът от 25 май 2018 г. обаче най-после е успешен. Крайните резултати показват, че над 66% са гласували за отмяната на забраната за аборти. Високата активност – 64% от имащите право на глас са участвали в референдума и огромният процент гласували за абортите значат само едно – 8-мата поправка в ирландската конституция ще бъде премахната, а парламентът няма да има друг избор, освен да се съобрази с волята на народа.

Както може да се предполага, активистите, агитиращи за запазване на забраната за аборти, произхождат от консервативните и религиозно-фундаменталистки среди в Ирландия. Във връзка с първия референдум по темата през 1992 година, те създават движението Pro Life Campaign, което освен, че иска абортите да продължат да бъдат незаконни, се бори и за криминализирането на… разводите.

„Ние ще се борим против новия закон. Всеки път, когато клиника за аборти отвори в Ирландия, ние ще протестираме. Ние ще се противопоставим на всеки аборт и ще направим така, че гласовете ни да бъдат чути“, заяви Джон МакГуърк, оглавяващ кампанията против правото на жените да извършват аборти, пред Индипендънт.

Премиерът на Ирландия, Лео Варадкар обаче се обяви за промяна на законодателството и обеща абортите в Ирландия да станат законни най-късно до края на годината.

„Това е исторически ден. Ден, в който докторите повече няма да казват, че няма какво да се направи в нашата страна. Ден слагащ край на самотните пътувания през Ирландско море. Ден слагащ край на стигмата, изолацията и срама. Резултатът показа още, че ирландският народ вярва и уважава правото на жените сами да вземат решения и сами да вземат избори“, заяви Лео Варадкар, цитиран от Би Би Си.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар