В категории:Свят

Алабама прие пълна забрана за аборти

Управляващите в щата републиканци не допуснаха дори изключения за изнасилване и кръвосмешение

Снимка: New York Times

Контролираният от Републиканската партия сенат на щата Алабама прокара закон, превръщат в престъпление извършването на аборт във всеки етап от бременността. Това е най-стриктната забрана на абортите в САЩ и позволява изключение само в случаи, в които здравето на жената е под сериозен риск. Поддръжниците на забраната се надяват това да е първа стъпка към отмяна на решението на Върховния съд, с което бяха легализирани абортите в цялата страна, пише Guardian.

Сенаторите в Алабама отхвърлиха предложено изменение към забраната, което би включило изключение за изнасилване и кръвосмешение. Законът, приет с 25 срещу шест гласа, превръща в престъпление от най-висок клас лекари да извършват аборт. възможното наказание е от 10 до 99 години затвор. Жените също ще бъдат третирани като престъпници, ако направят аборт.

Този закон отива по-далеч от всички останали опити за забрана на аборти в страната. Други щати, включително съседния Джорджия, въведоха забрани за аборт след едва шест седмици от началото на бременността.

Въпросът за това дали да се позволи законен аборт за жени, забременели в резултат на изнасилване или кръвосмешение, раздели републиканските сенатори, които иначе единодушно подкрепят забраната. През миналата седмица се стигна до скандали в пленарната зала, след като лидерите на републиканците се опитаха да извадят изключението за изнасилване от текста без поименно гласуване.

Сенаторите одобриха забраната след дебат, продължил над четири часа, като малцинството демократи се опитаха да блокират закона чрез предлагане на поредица от изменения.

„Вие няма да отгледате това дете. Вие няма да се грижите за него. Не вие трябва да осигурявате всичко на това дете. Вие не трябва да правите нищо, но въпреки това искате да вземате решението вместо жената… Знаете ли какво е да бъдеш изнасилен? Защо не искате жената да има право на изключение дори при такова ужасяващо деяние?“ заяви сенатор Вивиан Дейвис Фигърс на вносителите на закона. Тя предложи добавки, които биха изисквали щатът да разшири покритието на здравноосигурителната програма Медикейд, да наложат на гласувалите за закона да платят разходите по очакваните дела срещу щата, както и да превърнат в престъпление извършването на вазектомия. Всички те обаче бяха отхвърлени.

Законът вече бе приет от долната камара на щатския парламент. Сега остава да бъде подписан от губернатора на Алабама Кей Айви. Очаква се законът веднага да бъде оспорен и да бъде отхвърлен поне от по-ниските съдебни инстанции.

Американският съюз за граждански свободи обяви, че заедно с фондацията Семейно планиране „ще заведе дело за спиране на тази противоконституционна забрана и защита на правото на всяка жена да прави избор за своето здраве, своето тяло и своето бъдеще“. Те добавят, че  „Този закон няма да влезе в сила в близко бъдеще и абортът ще остане безопасна, законна процедура във всички клиники в Алабама“.

„Политиците в Алабама завинаги ще носят позора от това гласуване. В следващите дни ние ще се подготвим за битката на живота си – ще отнесем въпроса в съда, за да подсигурим, че абортът ще остане безопасен и законен“, заяви от своя страна Стейси Фокс, президент на организацията на поддръжниците на семейното планиране в югоизточните щати.

Поддръжниците на забраната се надяват тази битка да стигне до Върховния съд, който през 1973 г. постанови, че жената трябва да има има право на аборт до този етап на бременността, в който плодът може да оцелее извън утробата. „Човешкият живот има права, и когато някой отнема тези права, то тогава ние като държава трябва да се намесим. Когато Бог създава живот, това чудо на живота в утробата на жената, не е наше право като хора да унищожаваме този живот. В това вярвам“, заявява сенатор Клайд Чамблис.

Съставителите на закона отхвърлиха изключението за изнасилване с аргумента, че искат пред съдилищата да бъде представена чиста забрана, и че вярват, че изключенията ще нарушат принципа, че нероденото дете е човешки живот. Опонентите на забраната изтъкват, че приелите закона ще пропилеят държавни пари за забрана, която вероятно ще бъде отхвърлена от съда. „Данъкоплатците в Алабама ще поемат сметката за тези неконституционни действия“, изтъква щатския сенатор Линда Колеман-Мадисън. Но Чмблис заявява, че разходите ще си струват, ако законът предотврати аборти. „Това са само стотинки за всяко бебе“, заявява той.

Случващото се в Алабама е част от тенденцията в контролираните от републиканците щати да се налагат нови ограничения на абортите, с надеждата те да бъдат потвърдени от съдилищата благодарение на назначените от Тръмп федерални и върховни съдии.

Опонентите на забраната предупреждават, че новият закон ще накара много лекари да напуснат Алабама, където се отчитат едни от най-високите нива на детска смъртност и рак на маточната шийка в страната.

Републиканците имат пълно мнозинство в Сената на Алабама, но само няколко от тях излязоха на трибуната, за да защитят закона, а дебатите бяха доминирани от опитите на демократите да спрат приемането. Лидерът на демократите Боби Сингълтън се опита да забави гласуването с процедурни хватки, но републиканците гласуваха за прекратяване на дебатите. „Вие току-що изнасилихте Алабама. Нашият щат трябва да се срамува от себе си. Посланието, което отправихте към жените е: ние просто ще продължим да ви ритаме в стомаха“, заяви той. След гласуването той заяви“ „Искам да кажа на всички жени в щата Алабама, че съжалявам“.

Пред сградата на сената се бяха събрали протестиращи,облечени в костюми от сериала „Историята на прислужницата“ и носещи плакати „Алабама не ме притежава“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар