В категории:Латинска Америка / Свят

Сцени от „Историята на прислужницата“ белязаха протестите за правото на аборт в Аржентина

На 8 август аржентинският Сенат ще гласува по историческия законопроект за легализацията на абортите в католическата държава, от която идва настоящият папа. Изходът от гласуването засега не е ясен, а през уикенда привърженици на законопроекта намериха любопитен начин, за да изразят позицията си

Протести „за“ и „против“ законопроекта за легализация на правото на аборт се състояха през уикенда в Аржентина. Промяната в закона трябва да бъда гласувана от Сената на латиноамериканската държава на 8 август, като на този етап не е ясно какъв ще бъде резултатът от вота.

Към момента абортът в Аржентина е позволен след изнасилване и при риск за здравето на бременната жена. Законопроектът, за който активисти се борят от години, предвижда свободно право на аборт в първите 14 седмици на бременността.

През уикенда законопроектът загуби инерция, тъй като опозиционен сенатор заяви, че е променила решението си и ще гласува срещу него, съобщава Reuters. Документът беше приет от долната камара на аржентинския парламент на 14 юни след исторически дебат със 129 на 125 гласа, след което религиозни активисти, особено в селските райони на страната, работят усилено в обратна посока на мярката, подкрепена от правозащитни организации и феминисти.

Гласът на сенатор Силвина Гарсия Ларабуру означава, че на този етап очакваните гласове „против“ стават 37, което е мнозинство в 72-членния сенат на Аржентина. Ако бъде приета промяната, Аржентина ще стане третата страна в Латинска Америка след Уругвай и Куба с широка легализация на абортите. Гарсия Ларабуру е съюзник на бившия президент Кристина Кирхнер и обвинява настоящия държавен главен Маурисо Макри, че използва темата за абортите, за да отвлича вниманието от икономическите проблеми на страната. Ларабуру коментира пред местните медии, че промяната в мнението ѝ „също така е свързана с най-интимните ѝ убеждения“.

Основната цел на застъпниците на законопроекта е да бъде сложен край на нелегалните аборти, които според данните на правителството са водеща причина за майчината смъртност. Предложението подчертава опасността, пред която се изправени по-бедните бременни жени при търсенето на тайна процедура в нелегални условия.

По време на откриването на парламентарната сесия през март президентът Макри заяви, че макар лично той да е срещу легализация на абортите, е настъпило време за дебат и той няма да стопира закона, ако Конгресът го одобри. Представителите на лявата опозиция, както и тези на консервативната коалиция на Макри, са разделени по темата.

Подобна промяна дълги години не успява да премине през Конгреса, но получава силен тласък след смъртта на 14-годишно момиче през 2015-та година. Случката предизвиква национални протести, засилва влиянието на движенията за правата на жените и увеличава подкрепата за законопроекта. Според неправителствени организации годишно в Аржентина се извършват около 500 000 тайни аборта, като 100 от тях завършват фатално за жените.

Защитнички на промяната протестираха пред конгреса в неделя, преоблечени като героите на сериала „Историята на прислужницата“, базиран на дистопичния роман на Маргарет Атууд, посветени на потисничеството на жените. Други носеха типичните за движенията за женски права в Аржентина зелени ленти с надпис: „Сексуално образование, за да бъде взето решение. Контрацептиви, за да се избегнат абортите. Легални аборти, за да се избегне смъртта“.

„По този начин се опитваме да покажем гласно онова, което не се чува – абортите се случват. Имаме нужда това да става в сигурни места, отворени за всички жени“, казва един от активистите „за“ абортите Бернандина Росини, цитирана от AFP. „Това е начин да кажем следното: това е нашето тяло и искаме да можем да решаваме какво да се случва с нас“, добавя тя.

Противниците на законопроекта пък носеха сини цветове – синьото е цветът на аржентинския флаг и на официалната религия в страната – католицизма. В събота хиляди противници на законопроекта протестираха в Буенос Айрес. „Има други опции, а не аборт. Много хора искат да осиновяват. Защо да отнемаме невинен живот“, заявява 75-годишната пенсионерка Селия Клапенбак, цитирана от Reuters.

Решението ще има символно значение поради факта, че главата на Римокатолическата църква папа Франциск е аржентинец. Опитът на църквата да спре либерализацията на абортите именно в Аржентина се възприема като голямо предизвикателство, с което тя се сблъсква.

От 2000-ната година насам 28 държави са променили законите си относно абортите, припомня Reuters. Всички, с изключение на Никарагуа, разширяват законовите възможности, посочва базираната в Ню Йорк правозащитна организация Human Rights Watch, която подкрепят законопроекта в Аржентина и го нарича „наложителен за общественото здраве и правата на човека“.

По време на гласуването в Конгреса на 14 юни хиляди активисти в подкрепа на легализацията обградиха сградата. Очаква се същото да се случи и в сряда, когато е ключовото гласуване в Сената.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар