В категории:Великобритания / Европа / Свят

Тереза Мей блокира легализация на абортите в Северна Ирландия заради политически сметки

След категоричния референдум в Ирландия за легализация на абортите са готови и на север. Премиерът на Великобритания обаче се притеснява за властта си, притисната от силно консервативните си коалиционни партньори

Снимка: Wikimedia Commons

Министър-председателят на Великобритания Тереза Мей ще се противопостави на плановете за либерализация на рестриктивните закони за абортите в Северна Ирландия, пише шотландският вестник The National.

Темата за абортите продължава да бъде най-горещият въпрос на Острова в последните седмици, след като на 25 май в Република Ирландия се проведе референдум, завършил с категорична победа на желаещите да бъде отменена 8-мата поправка на Конституцията на страната, която на практика забранява абортите. Изходът от референдума предизвика реакции и коментари извън страната, които касаят най-вече Северна Ирландия, където също действа рестриктивно законодателство по отношение на абортите.

The National посочва, че индикация за подобно поведение на премиера Тереза Мей е дошла от „Даунинг Стрийт“ в неделя, след като е станало все по-ясно, че тя ще бъде изправена пред сериозна битка от страна на влиятелни жени в своята Консервативна партия за легализиране на абортите навсякъде на Острова.

В отговор на историческия вот в Ирландия и на фона на дебата за референдум и в Северна Ирландия, британският министър на жените и равенството Пени Мордънт сподели в „Туитър“, че на надеждата за промяна в Северна Ирландия „трябва да бъде отговорено“.

Но Тереза Мей се страхува, че законодателна инициатива за отмяна на забраната в Северна Ирландия ще дестабилизира нейните позиции в правителството, тъй като няма да се приеме добре от десетте депутати на Демократическата юнионистка партия (DUP), които подкрепят Мей и нейното правителството. DUP се противопоставя остро на каквито и да било движения за премахване на ограниченията за абортите.

Източник от „Даунинг стрийт“ е споделил, че Мей вярва, че реформата в тази посока в Северна Ирландия е „спорен въпрос“. Но много депутати настояват въпросът да бъде решен, а депутатът от Лейбъристката партия Стела Крейси заяви, че възнамерява да предизвика гласуване, като внесе изменения в закона за домашното насилие.

Сър Винс Кейбъл, лидерът на центристката LibDem, заяви вчера, че блокирането на преговорите в самата Северна Ирландия означава, че властта в Лондон има право да поеме инициативата. „Жените в Северна Ирландия твърде дълго страдаха от тази архаична, нехуманна криминализация. Тереза Мей не може да продължи да мълчи по въпроса“, каза той и добави, че след като Уестминстър има „директно управление“, отговорността е именно на правителството. „То може и трябва да се възползва от възможността да реши правилно този въпрос“, подчерта Кейбъл.

Министърът по повишаването на квалификацията във Великобритания Ан Милтън заяви пред BBC, че според нея ще има „значително мнозинство“ в подкрепа на либерализирането на законите за абортите в Камарата на общините. Абортите традиционно са въпрос, по който депутатите гласуват според собствената си воля, подчертава изданието. The National допълва, че правителството може да опита да предотврати гласуване по законопроекти по темата за абортите, като се позове на конвенции, според които централната власт в Лондон не се произнася по въпроси, които са отговорност на децентрализираните администрации, без тяхното съгласие.

Към момента социологическите проучвания разкриват силна обществена подкрепа в Северна Ирландия за облекчаване на законите за абортите при някои обстоятелства, макар и не в степента, позволена в останалата част на Обединеното кралство. Шин Фейн, втората най-голяма партия в Северна Ирландия, подкрепя ограничени промени на законите за абортите. Техният лидер в страната Мишел О’Нийл заяви в неделя, че позицията на DUP превръща в страната в „черна дупка“ на Острова.

Междувременно неофициалната кампания „за“ и „против“ легализация на абортите в Северна Ирландия вече върви в местните медии с пълна сила. Водещото издание Belfast Telegraph публикува два материала, съответно в подкрепа за и против законови промени.

„Северна Ирландия е фар на надеждата в свят, който потъва в мрака“, пише в материала си „против“ легализацията на правото на аборт Питър Линъс, който сам определя себе си като „поклонник на Христос“. Линъс е управител на Църквата на долината на Христос.

„Плаках в събота вечер, тъй като категоричността на резултата ме порази. Бях сломен от дълбока тъга от цялото поколение“, пише Линъс. Според него и в сега действащото законодателство в Северна Ирландия е добро и дава възможност за аборт, когато има заплаха за живота на майката. „Що се отнася до достойнството на нероденото, ние оставаме фар на надеждата в един все по-тъмен свят“, добавя той и настоява, че „вотът на ирландците не е прогрес, а тъмнина, маскирана като светлина“. „Ирландия е преживяла твърде много ненужно насилие. Моля се сега да не посегнем на неродените“, завършва той.

„Тъжен ден“ нарича денят на референдума в Ирландия и друг религиозен лидер в Северна Ирландия. „Дълбоко съм натъжен от факта, че изглежда сме на прага да отнемем правото на живот на всяко неродено“, заявява католическият архиепископ Армаг Еамон Мартин.

Вградената в материала му анкета с въпрос „Нуждае ли се законодателство за абортите в Северна Ирландия от реформа“ обаче е категорична – 72% от хората отговарят с „Да“, 25% с „не“, а 3% не са сигурни.

Според активистите „за“ легализация на абортите, партиите противниците на подобни промени не представляват реално своите избиратели. Авторката на материала в подкрепа на промените Ема Кембъл изтъква проучване на „Амнести Интернешънъл“ от 2016-та година, според което 73% от избирателите на DUP подкрепят правото на аборт, когато зачеването е резултат от изнасилване или инцест. В пълен контраст, партията е напълно против подобна промяна.

Защитниците на идеята за легализация на абортите са мнение, че референдум по темата е конституционно ненужен и промените могат да бъдат извършени директно от законодателите. Кембъл призовава за действие депутатите от всички партии, които са заявили подкрепа за каузата.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар