Четвърт милион души на протест в Лондон срещу орязването на парите за здраве

Националната здравна служба (NHS) е една от най-ценните придобивки на Острова, където здравеопазването е безплатна обществена услуга, която се финансира пряко от държавния бюджет. От години обаче към тази апетитна хапка има пълзящи интереси за приватизация. Именно те прозират зад хроничното недофинансиране на системата, считат протестиращите.

Над 250 000 британци и настоящи жители на Великобритания протестираха през уикенда в Лондон срещу бъдещи съкращения във финансирането на здравните услуги и социалните грижи. Протестът в събота в защита на Националната здравна служба (NHS) беше формално организиран от един от най-големите профсъюзи в страната – Unite, но в него се включиха хиляди граждани, както и активисти на Лейбъристката партия, начело с лидера ѝ Джереми Корбин.

Демонстрацията имаше за цел да се противопостави и да предупреди, че всякакви бъдещи съкращения във финансирането на здравната система представляват „реална опасност за пациентите“. Протестиращите се обявиха за допълнително финансиране на NHS с публични средства, вместо тяхното поредно орязване. Те настояха за пресичането на всякакви частни интереси, които се опитват да се „внедрят“ във веригата на изцяло безплатното здравеопазване във Великобритания. Вместо това, според протестиращите, правителството трябва да отпусне повече средства на NHS, за да може службата да изпълнява пълноценно своите функции и ангажименти към нуждаещите се от здравни и социални грижи.

„Оставете рязането на хирурзите“, беше един от лозунгите, издигнати по време на протеста. Националната здравна служба се счита за една от най-важните придобивки на Острова, макар от години да се правят различни опити за частична приватизация на някои здравни услуги. Според протестиращите подобни опити прозират за хроничното недофинансиране на системата през последните години, в които на власт е Консервативната партия.

Пред събралото се множество на площада пред парламента лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин призова хората да защитят NHS с всички сили. „NHS е в криза, която е предизвикана от хората на „Даунинг Стрийт“. В криза е не заради преразход, а заради недостатъчното финансиране, което води до това хората да не получават грижите и подкрепата, от която се нуждаят“, подчерта той. Корбин отбеляза, че влошеното здравно обслужване не се дължи на медицинските екипи. „Вината е на правителството, което взе политическо решение“, подчерта той.

Протестът се състоя дни преди обявената от правителството и финансовия министър Филип Хамънд дата за публикуване на бюджета, което трябва да се случи на 8 март. Именно поради тази причина лейбъристите, които са опозиция в британския парламент, призоваха Хамънд да акцентира в бюджета върху адекватно финансиране на здравното обслужване.

В защита на исканията на протестиращите се обяви пред „Гардиън“ и говорителят на Зелената партия Лари Сандърс. „Правителството ни казва, че няма достатъчно пари, но това не е вярно. Ние сме петата най-богата страна в света – имаме достатъчно пари, за да не допуснем да изпаднем в хуманитарна криза и да се погрижим за здравето на хората“, коментира той.

Медицински служители, активисти и обикновени граждани, взели участие в демонстрацията, държаха плакати с призиви като „Искаме си NHS обратно“ и „NHS за нуждаещите се, а не за алчните„. Дейвид Рингли, личен лекар от от Ланкашър и заместник-председател на Британската медицинска асоциация, беше един от хората, които водеха протеста под мотото „Нашата NHS. Не на съкращенията, не на закриванията, не на приватизацията„. Той сподели, че протестният поход е „вик за помощ“, тъй като съкращенията на бюджета за здраве са поставили NHS в отчаяна ситуация.

„Пациентите не получават грижите, които заслужават. Ние сме страна, която може да си позволи необходимото финансиране“, категоричен е той. Според активистите NHS се намира в критична точка, а надеждата им е този протестен марш да постави правителството под напрежение преди публикуването на бюджета в средата на следващата седмица. „Надявам се това да бъде сигнал към Тереза Мей и финансовия министър. Настояваме те да финансират NHS адекватно. Ако бюджетът не предвиди увеличение на финансирането, протестите ще продължат“, подчерта Рингли.

Други присъстващи на демонстрацията лекари споделиха, че тя дава шанс на правителството да начертае нов курс пред развитието на NHS. „Какво му е стабилното на дълг, който може да бъде платен само със здравето на пациентите и все още няма да бъде уреден изцяло? Къде е трансформацията, когато парите за изграждане на нови болници и здравни центрове изтичат, за да се платят дълговете“, попита един от тях. 53-годишният Феликс Рамос от Хакни, Източен Лондон, коментира: „Много хора няма да получат грижите, от които се нуждаят. Приватизацията не работи. Тя няма да позволи да се грижим за най-уязвимите„.

Говорител на Министерството на здравеопазването коментира по повод протеста, че правителството е отдадено на NHS и инвестира около 10 млрд. паунда в петгодишния план за развитие на самата служба. От NHS обаче твърдят, че са необходими спешни средства за овладяване на актуалната ситуация, независимо от заложените напред в бъдещето инвестиции.

В началото на януари директорът на NHS за Англия Саймън Стивънс влезе в конфликт с премиера Тереза Мей в парламента. Той дори показа на депутатите статия, сравнящата средствата за здравеопазване в различни страни, според която във Великобритания има по-малко медици, легла и скенери, отколкото в редица други европейски държави.

Директорът на NHS за Англия Саймън Стивънс на изслушване в британския парламент показва статия, която сравнява средствата за здравеопазване в различни европейски държави. Снимка: Parliament TV

Шефът на Националната здравна служба влезе в директно противоречие с Тереза Мей и твърденията ѝ, че правителството влага всичко необходимо в здравната система. Стивънс настоя, че думите на премиера, че NHS получава повече пари, отколкото е поискала, не отговарят на истината. Той подчерта, че според актуалните планове реалните харчове за здраве всъщност се планира да бъдат намалени през 2018 – 2019 година, а същевременно парите за здравеопазване в страната и към момента са по-малко, отколкото в други европейски държави.

Доказателство на твърденията на Стивънс за недостиг на финансиране имаше през зимата, когато се е наложи над 20 регионални звена на NHS се обявят официален недостиг на средства, а редица болници да приложат извънредни мерки, за да се справят с нарасналите нужди. „През следващите три години се предвижда силно ограничение на финансирането. Реалното финансиране на човек в Англия през 2018 – 2019 година ще бъде занижено, а от колапса на „Лемън Брадърс“ и последвалата политиката на остеритет минаха 10 години„, подчерта Стивънс.

Според него здравното обслужване по този начин се поставя под огромен натиск. Запитан дали има голяма разлика между онова, от което NHS получава като средства и онова, от което се нуждае, Стивънс отговори, че без съмнение върху системата има голям натиск и опитите това да се омаловажи и отрече по никакъв начин не помагат. Ръководителят на английската Национална здравна служба дори се пошегува лично по адрес на Тереза Мей, която беше вътрешен министър в кабинета на Дейвид Камерън, че да се занимаваш с NHS е доста по-различно от системата на наказателното правораздаване.

Стивънс е бивш кадър на Лейбъристката партия и съветник на Тони Блеър, който беше поставен начело на NHS в Англия от Камерън през 2014 година. Неговите настоявания за допълнително финансиране доведоха до спекулации за влошени отношения с правителството, като според тях част от съветниците на „Даунинг стрийт“ са изразили раздразнението си от подхода на директора на службата в опита му да осигури повече средства. Тези твърдения бяха отречени от говорител на кабинета, според когото Тереза Мей има пълно доверие на Стивънс, но не е съгласна с коментарите му по адрес на финансирането.

Преди участието на Стивънс в парламента, в конфликт на тема NHS с Тереза Мей влезе и лидерът на Лейбъристката партия Джереми Корбин. Тогава Мей отхвърли твърденията, че здравните услуги са изправени пред големи трудности и има предпоставки за хуманитарна криза като „безотговорни и преувеличени“. Проблемите са предизвикани в голяма степен от естествената тенденция за застаряване на населението и необходимостта от специфични здравни и социални грижи за възрастните британци, за които системата се оказва неподготвена откъм финансиране и капацитет. Според Джереми Корбин кризата е действителна, но премиерът отказва да признае това.

Снимка: Renée de Nève Photography

На страната на лейбъристката опозиция застанаха и редица лекари, както и Британския червен кръст. През януари медицински служители се обърнаха с писмо към министър-председателя за да предупредят, че системата може да се срине, ако не бъде осигурена спешна финансова инжекция. В писмото си лидерите на 33 000 лекари от 30 медицински заведения призоваха Мей да осъзнае, че има болници „парализирани от нарастващото търсене“. Те подчертаха, че има тенденция за масово напускане на служители на системата, която и без това страда от липса на достатъчно персонал.

В писмо до Мей от Кралския колеж на лекарите и множество висши лекари предупреждават, че NHS се опитва да се справи с твърде много проблеми с твърде ограничени ресурси, което поставя под сериозна въпросителна начина, по който се върши основната задача – лекуването на пациентите. „NHS е олицетворение на вашият възглед, че „имаме отговорност един към друг“. Без спешни инвестиции, NHS няма да успее да изпълни тази своя отговорност през зимата“, се посочваше още в писмото.

Лекарите приветстваха обещанията да бъдат осигурени допълнителни средства до 2020 година, но коментираха още, че бъдещите инвестиции не могат да отговорят на „настоящите нужди на пациентите“, а „времето да се инвестира е сега„. Според лекарите, подписали писмото, парите са толкова малко, че „качеството на грижите за пациента е заплашено от недостига на капацитет и ресурс в здравната система“. Тогава от „Даунинг Стрийт“ не отговориха директно на писмото, но Тереза Мей обяви пред Саймън Стивънс, че службата няма да получи извънредни средства и той трябва да се концентрира върху вариантите за икономии. От здравното министерство на страната пък отговориха, че разбират повишените нужди заради застаряването на населението, но от миналата година досега имат 3100 медицински сестри и около 1600 лекари повече.

Снимка: Renée de Nève Photography

Още на 6 януари за „хуманитарна криза“ предупреди и британският Червен кръст. Изявлението беше направено, след като трима пациенти загубиха живота си болницата в Устършър, като според различни източници причината е, че се е наложило те да чакат твърде дълго на болничните колички в коридорите, преди да бъдат поети от медицински лица.

„Помагаме за справяне с хуманитарната криза в нашата болница и чрез бърза помощ в цялата страна. Бяхме призовани да подкрепим NHS и да помогнем на някои хора да се върнат в домовете си от болниците, за да се освободят така необходимите свободни легла. Използвахме нашите доброволци за осигуряване на спешна помощ и дори призовахме нашият партньор „Ленд Роувър“ да осигури допълнителни автомобили за транспортиране на пациентите и отпушване на системата“, коментира през януари главният изпълнителен директор на БЧК Майк Адамсън.

В отговор на случващото се, Тереза Мей счете за необходимо да се възпротиви на използвания от Адамсън термин „хуманитарна криза“. В интервю за „Скай“ Мей коментира: „Не приемам описанието на ситуацията, направено от Британския червен кръст“. Министър-председателят отново настоя, че службата има собствен петгодишен план за развитие, а правителството го финансира.

„Хората в тази страна заслужават обяснение за кризата в нашите болници и план за това какво ще бъде предприето. Единственият човек, който може да направи това, е министър-председателят“, коментира тогава Джереми Корбин. Задочно той беше подкрепен и от директора на Британската медицинска асоциация д-р Марк Портър, според когото Тереза Мей очевидно продължава да не разбира сериозността на проблема. „Липсата на достатъчно легла и неадекватното на нуждите финансиране на социалните грижи принудиха Червения кръст да нарече ситуацията „хуманитарна криза“. Тереза Мей повече не може да заравя главата си в пясъка„, подчерта той.

Със събралите се повече от 250 000 души шествието под надслов „Нашата NHS“ се превърна в един от най-големите митинги свързани със здравната система на страната в историята. Освен Корбин и неговият финансов министър в сянка Джон Макдонълд, на митинга присъстваха още редица популярни политически и обществени личности, сред които и братът на претендента за кандидат-президент на Демократическата партия в САЩ Бърни Сандърс – Лари.

Към шествието в Лондон се присъединиха хиляди хора от Ливърпул, Манчестър, Бирмингам, Престън, Саутхемптън, Портсмут, Норич, Кеймбридж, Бристъл, Стоук, Нюкасъл, Шефилд, Лийдс и много други, пристигнали с автобуси специално за събитието.

„Протестирам, защото съм ядосан. Консерваторите унищожават най-големия актив, който хората на тази страна са създали. Това е най-силното оръжие, което имаме срещу неравенството. Трябва да кажем на правителството на консерваторите да разкара своите крадливи ръце от NHS“, коментира профсъюзният лидер Лен МакКлъски. Той беше категоричен, че след като правителството има пари за спасяване на банки, то очевидно трябва да отдели необходимите средства и за пълно финансиране на NHS.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар