В категории:Свят

Брекзит излиза от контрол

Британският парламент вероятно ще гласува за отлагане на излизането от ЕС, но това временно решение създава допълнителни казуси и проблеми, сред които и драмата – ще има ли евроизбори във Великобритания?

Тереза Мей. Снимка: Ройтерс

Британският парламент е на път да отложи Брекзит и да отвори вратата за радикално пренаписване на условията на развода между Лондон и Европейския съюз, за да избегне излизането на страната от блока без споразумение, което би довело до икономически хаос.

Тази седмица министър-председателят Тереза Мей преживя поредно унижение, след като долната камара на парламента отново отхвърли договорената от нея сделка за излизане от ЕС. Въпреки това тя обяви, че възнамерява да подложи сделката си на трето, “смислено” гласуване, което вероятно ще се проведе следващата седмица. По-късно в четвъртък депутатите трябва да гласуват за отлагане на излизането от ЕС, което според сегашния график трябва да се случи на 29 март.

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск заяви, че ще поиска от държавните глави в ЕС да подкрепят дълго удължаване на срока за Брекзит, ако Лондон намери за необходимо да преосмисли стратегията си за излизане и да изгради вътрешнополитически консенсус. Лидерите на ЕС ще обсъждат Брекзит на 21 и 22 март. Основният преговарящ от страна на Брюксел Мишел Барние обаче отбелязва, че отлагането може да не е толкова лесно: “Това може да бъде тактическо, политическо отлагане. В такъв случай европейските лидери и Европарламента естествено ще зададат въпроса: С каква цел? За какво ви е нужно отлагане? За организиране на нов референдум, за нови избори, или какво?”, заявява той, цитиран от Bloomberg.

Тереза Мей заявява, че ако не бъде договорено споразумение през следващите седем дни, ще поиска ЕС да подкрепи кратко “техническо” отлагане. Тя предупреждава, че ако няма решение преди срещата на върха на 21 март, отлагането ще е много по-дълго. Това на свой ред ще създаде друг казус – Обединеното кралство ще трябва да участва в изборите за Европейския парламент през май, което по думите на министър-председателя “не би било редно”.

Вътрешнополитическият консенсус във Великобритания обаче изглежда трудно постижим. Случващото се в парламента в Лондон тази седмица изясни какво не искат повечето депутати, но не спомогна по никакъв начин да се установи какъв вид Брекзит би имал подкрепата на мнозинството парламентаристи. След като сделката на Мей бе отхвърлена категорично за втори път, включително с гласове на бунтовници от собствената ѝ партия, депутатите гласуваха с 321 срещу 278 гласа и срещу излизането от ЕС без никаква сделка.

Недоволната Мей заяви пред депутатите, че те ще трябва да се изправят пред последствията от решенията си. “Законовите норми предполагат, че ще напуснем ЕС без сделка, ако не бъде договорено нещо. Всеки от нас сега има задължението да открие какво може да е това споразумение”, каза тя от парламентарната трибуна в сряда.

Почти три години след референдума за излизане от ЕС и след две години на преговори с Брюксел, все още няма ясен отговор на въпроса какъв план би подкрепил британският парламент и колко още време ще е нужно на политиците в страната да вземат решение.

В сряда канцлерът на хазната Филип Хамънд предложи парламентът да се заеме с гласуване на серия предложения за възможен План Б. “Трябва да търсим път напред”, заяви той в интервю за Sky News. “Аз съм доволен от сделката на министър-председателя, но смятам че трябва да проучим и други възможности и парламентът да излезе с виждане как да излезем от тази безизходица”. От кабинета на премиера обаче заявяват, че няма планове за т.нар. “индикативни гласувания”, с които да се тества подкрепата на депутатите за различни идеи като оставане на страната в митническия съюз и единния пазар или пък провеждане на втори референдум.

Тереза Мей използва предупрежденията за възможно дълго отлагане като тактика за натиск върху про-Брекзит консерваторите и Северноирландската демократична юнионистка партия да подкрепят нейната сделка, преди да е станало твърде късно. Дългото отлагане може да отвори пътя за втори референдум, за какъвто настояват много от желаещите страната да остане част от ЕС.

След гласуванията в сряда обаче изглежда все по-малко вероятно Мей да успее да убеди съпартийците си да направят каквото иска. Четирима проевропейски настроени министри отхвърлиха нейните заповеди и се въздържаха, вместо да гласуват против предложение на “бунтовниците” в партията, което отхвърля Брекзит без сделка по-категорично от формулираното от нея предложение. След това стана ясно, че разбунтувалите се министри няма да бъдат принуждавани да напуснат кабинета, което също изглежда като знак за отслабване на контрола на Мей върху партията, отбелязва Bloomberg.

Един от водещите про-Брекзит консерватори Стив Бейкър се зарече, че той и съмишлениците му няма да се поддадат на натиска на Мей и ще отхвърлят отново предложеното от нея споразумение с ЕС. “Тази сделка е изключително гнила и ние с право я отхвърлихме – и ще продължим да го правим”, заявява той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар