В категории:Анализи / Свят

Апокалипсис скоро? Новият съветник на Тръмп не вещае нищо добро

Дори един бърз поглед върху позициите на Джон Болтън по основни външнополитически въпроси дава сериозни причини за притеснение

Неестетичните според Тръмп мустаци на Джон Болтън само отложиха влизането му в Белия дом.

Джеймс Карден, The Nation

Обявлението на Тръмп, че Джон Болтън ще замени ген. Х.Р. Макмастър като съветник по националната сигурност, макар и обезпокоително, не е особено изненадващо. В крайна сметка е известно, че Болтън вече се е явявал на кастинг за висока позиция в администрацията. Малко след изборите през ноември 2016 г. той е интервюиран от Тръмп за позицията държавен секретар, но позицията му е отказана, защото новият президент не го е харесал за тази позиция (и по-конкретно – не е харесал мустаците му).

По онова време един анонимен източник коментира пред Wahington Post, че Тръмп, чиято вулгарност иначе е очевидна, всъщност много държи на естетиката. “Можеш да му представиш човек, който е много квалфициран за работата, но ако не изглежда подходящо, няма да я получи”. Така че Болтън бе принуден да чака и през следващите 14 месеца да доказва, че заслужава място в администрацията от трибуната си във Fox News.

Назначаването на Болтън идва скоро след като Тръмп уволни държавният секретар Рекс Тилерсон и номинира за мястото му досегашния директор на ЦРУ Майк Помпео. За нов ръководител на разузнавателната агенция бе посочена Джина Хапсел, известна с това, че е ръководела таен център за изтезания в Тайланд. Тази троица ще се присъедини към твърдолинения министър на отбраната Джеймс Матис, с което ще се се създаде нещо като Квартет на войната – който почти със сигурност ще насочи армията на САЩ към повече ненужни конфликти в чужбина.

Това идва в момент, в който Съединените щати водят поне девет необявени войни по целия свят. Проектът “Цената на войната” на университета Браун посочва, че между 2015 г. и октомври 2017 г. САЩ са провеждали бомбардировки и удари с дронове в седем държави и са пратили войски в още 15.

И сега в микса се включва и Джон Болтън.

Дори един бърз поглед върху заявленията на Боплтън по някои основни външнополитически въпроси дава причини за сериозно притеснение.

За Иран: Болтън отдавна е един от най-откритите и понякога налудни опоненти на ключовото ядрено споразумение с Иран, което по думите му е “стратегически провал за Съединените щати”. След като щатският посланик в ООН Ники Хейли атакува споразумението в реч пред неоконсервативния Американски предприемачески институт миналия октомври, Болтън заяви следното: „Иранската сделка може и да не умря днес, но ще загине в скоро време”.

В свой коментар за Wall Street Journal през януари Болтън написа, че “официалната политика на Америка трябва да е да сложи край на ислямската революция в Иран от 1979 г. преди 40-тата ѝ годишнина. Арабските държави няма да коментират въпроса, но ще приветстват този подходи и може дори да помагат за финансирането му… Признаването на един нов режим в Иран през 2019 г. ще изчисти срама от това, че дипломатите ни някога бяха държани за заложници в продължение на 444 дни. Бившите заложници могат да прережат лентата на новото щатско посолство в Техеран”.

За Северна Корея: През февруари Болтън публикува друг коментар в WSJ, озаглавен „Законовото оправдание да ударим Северна Корея първи”, в който защитава идеята за превантивна война. “Опонентите на превантивния удар спорят, че такова действие не е оправдано, тъй като Пхенян не представлява “непосредствена заплаха”. Те грешат. Заплахата е непосредствена, а аргументите против превантивния удар се основават на погрешна интерпретация на стандарт, който произтича от времената преди ядрените оръжия и балистичните ракети”.

Имитирайки аргумента на Кондолиза Райс за “гъбовидния облак”, който предшества войната в Ирак, Болтън настоява, че “предвид пропуските на щатското разузнаване за Северна Корея, ние не трябва да чакаме до последния момент. Това ще доведе до риск удара да е след като Северът вече има ядрени оръжия, които може да изстреля – много по-опасна ситуация”. За месец май са насрочени тристранни преговори между Тръмп, южнокорейския президент Мун Дже-Ин и севернокорейския лидер Ким Чен-Ун.

За контрола на въоръжението: В своите мемоари, носещи не особено завоалираното заглавие “Капитулацията не е опция. Да защитаваш Америка в Съединените щати и чужбина”, Болтън си приписва заслугата за изтеглянето на Вашингтон от споразумението за противоракетна защита от 1972 г. Болтън отхвърля този договор като “останка от Студената война, която на практика е възпрепятствала както Русия, така и САЩ да разработят национални системи за противоракетна отбрана”.

Влизането на този човек в Белия дом идва в момент, в който Съединените щати и Русия са въвлечени в нова, дестасбилизираща оръжейна надпревара, която до голяма степен произтича от решението на САЩ да се изтеглят от това споразумение. Освен това Болтън е призовавал САЩ да се изтеглят и от договора Нов СТАРТ от 2010 г. По време на консервативна конференция през миналата година Болтън е заявил, че “следващата стъпка в двустранните отношение с Русия за тази администрация е да отмени новия договор СТАРТ, така че да можем да имаме ядрена възпираща сила, която да е равна на нуждите ни за предотвратяване на бъдещ конфликт”.

Новият “Квартет на войната” в администрацията означава, че Тръмп е наблъскал висшия ешелон на националната сигурност с най-безразсъдните и милитаристични кандидати, които е успял да намери.

Дали нещата могат да станат по-лоши от това? Скоро може да разберем.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар