В категории:Азия / Мнения и коментари / Свят

Как Доналд Тръмп прие да се срещне с Ким Чен-Ун

Ще приключи ли наистина играта на апокалипсис със сядането на лидерите на САЩ и Северна Корея зад масата на преговорите?

Тези двойници на Ким Чен-Ун и на Доналд Тръмп забавлявали публиката по време на олимпийските игри в Южна Корея, очевидно се оказаха добри пророци. Снимка: thebiglead
Тези двойници на Ким Чен-Ун и на Доналд Тръмп забавлявали публиката по време на олимпийските игри в Южна Корея, очевидно се оказаха добри пророци. Снимка: thebiglead

Жан Мартинес Аренс, El Pais

В най-експлозивнната криза на планетата настъпи радикален обрат. Доскоро Ким Чен-Ун и Доналд Тръмп се обиждаха и заплашваха с ядрен холокост. Днес вече са готови да седнат на обща маса за преговори.

Президентът на САЩ прие поканата на лидера на Северна Корея да се видят лице в лице „на място и във време, което ще се определи”. Предложението бе предадено на Тръмп в четвъртък от един южнокорейски пратеник, който във вторник се видя в Пхенян с Ким Чен-Ун. В посланието севернокорейският лидер предлага да направи страната си безядрена и да забави балистичните опити.

Досега никога не е имало директна среща между ръководителите на двете страни.

Съобщението за пробива бе направено от южнокорейският пратеник в Белия дом. Тръмп подгря изявлението му, като отбеляза, че то „ще е много важно”, макар да не даде повече подробности.

Когато южнокорейският представител заговори, той произведе политически трусове в САЩ. Не само разказа за отправената покана, но и допълни, че Тръмп я е приел, и че срещата е предвидена за месец май. „Оптимисти сме за този дипломатически процес. Република Корея, САЩ и съюзниците ни – всички сме единни и се надяваме, че няма да се повторят грешките от миналото. Натискът ще продължи, докато Северна Корея не подкрепи думите си с конкретни дела,” заяви представителят на Сеул – съветникът по националната сигурност на Южна Корея Чун Ею-Йон.

„Ким Чен-Ун е говорил с Южна Корея за ядрено разоръжаване, а не само за замразяване на програмата. Също и да няма опити с ракети през този период. Постигнат е голям напредък, но санкциите ще останат, докато не се стигне до споразумение. Срещата е планирана” написа Тръмп в Туитър.

Осъществяването на директни преговори между САЩ и Северна Корея ще е историческа крачка. Ще е триумф за Тръмп, но също ще е и демонстрация на огромната мощ на оста Пекин-Вашингтон.

В стратегията си за възпре въоръжаването на Пхенян Белия дом размаха своята военна мощ и употреби най-остра предвоенна реторика. Към това се прибави ескалация в прилагането на санкции, в което подкрепата на Китай, приемащ 90% от износа на Северна Корея, се оказа решаваща.

Ефектът от това комбинирано въздействие, което изтощава дълбоко севернокорейския режим, накара Ким Чен-Ун да търси пролука за измъкване. Той сега не само пристъпва към пряк диалог с южнокорейския президент Мун Дже-Ин, който ще се осъществи през април в демилитаризираната зона, но вече и предложи и постигна среща лице в лице със своя американски архивраг. И отгоре на всичко предлага най-желаната перла: да се откаже от ядреното оръжие срещу оцеляването на режима му. Точно това е готов да приеме Вашингтон, ако ядреното разоръжаване се окаже постоянно. Това удовлетворява и Пекин, който поддържа Северна Корея като буфер между себе си и южнокорейския съсед с разположените при него американски войски.

Вероятността диалогът да бъде плодотворен е свързана с много сложности. Предшествалите исторически обстоятелства са крайно тежки. Разменяните досега заплахи са многобройни, а разговорите с пратениците на Бил Клинтън и Джордж Буш са завършвали с провали. Този опит вдъхва предпазливост у Белия дом, но все пак не унищожава надеждата за дипломатическо решение на конфликта. За това помагат ключови фактори: Китай подкрепя напълно диалога, а и самият Тръмп, без да намалява натиска, е готов за тази пряка среща. Въпреки всички нападки, перчения и демонстрации на сила, Вашингтон винаги е би в готовност и за пътя към диалога.

През декември м.г. държавният секретар Рекс Тилерсън дори изостави американското искане Пхенян да се откаже от ядрения си арсенал и само помоли за „период на спокойствие”, за да могат да започнат преговори. „Не е реалистично да искаме да разговаряме, само ако те дойдат на масата на преговорите готови да се откажат от програмата си. Прекалено много са инвестирали в нея. Готови сме на първа среща без предварителни условия. Нека да се видим и да говорим дори за времето, ако трябва, или за това, дали масата да е кръгла или квадратна, а после ще започнем да чертаем пътния лист,” каза тогава Тилерсън.

Думите му бяха приветствани от самия Тръмп, който в един разговор с южнокорейския президент се показа готов за диалог с Пхенян „в подходящ момент и при определени обстоятелства”.

Размразяването покрай олимпийските игри в Южна Корея, също както и завоят, предприет от Ким Чен-Ун, в крайна сметка отвориха вратата. Остава сега и двамата лидери да влязат през нея.

(Заглавието и подзаглавието са на „Барикада”)

……………………………

Резолюция от „Барикада”: За пореден път се убеждаваме в непостижимия за масовата публика артистизъм на лидери от ранга на Доналд Тръмп и Ким Чен-Ун – първо правят луд целия свят с репченето си, после решават да разчистят онова, което сами са надробили, и грейват като миротворци. Поне в собствените си очи и за пропагандните си машини.

Ако не за времето (както съветва Тилерсън), Тръмп и Ким могат да си поговорят при срещата си и за своите прически. Снимка: redbubble
Ако не за времето (както съветва Тилерсън), Тръмп и Ким могат да си поговорят при срещата си и за своите прически. Снимка: redbubble
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар