ЦРУ прозира зад атака над посолство, провалила срещата Тръмп-Ким

Разплитането на загадъчно нападение над дипломатическото представителство на Северна Корея в Испания, извършено в навечерието на неуспешните преговори между лидерите на САЩ и КНДР в Ханой, доведе до неочаквани разкрития

Полицейска кола край входа в посолството на Северна Корея в Мадрид. Снимка: El Pais
Полицейска кола край входа в посолството на Северна Корея в Мадрид. Снимка: El Pais

Шпионските романи и филми със забъркани в тях поравно екшън-сцени и голяма политика понякога изглеждат пресилени, но в действителност бледнеят пред действителността. Поредният случай, способен да засрами и Джон Льо Каре, и холивудските сценаристи, се разиграва в Мадрид, но отеква чак до Ханой и изглежда има роля за провала на състоялата се там на 27 и 28 февруари безуспешна среща между лидерите на САЩ и Северна Корея Доналд Тръмп и Ким Чен Ун. В интригата лъсна следа на ЦРУ, напипана от испанските полиция и спецслужби, които разследват загадъчно нападение над севернокорейското посолство в Мадрид в навечерието на рандевуто Тръмп-Ким.

Нападението е извършено на 22 февруари. Сградата на посолството на КНДР се намира в тихия и заможен мадридски квартал Аравака. Тя служи и за резиденция – тоест там не само работят, но и живеят със семействата си временно управляващият дипломатическото представителство и двамата му съветници. Общо осем души.

И осмината са били вътре, когато в 15 часа на 22 февруари сградата буквално е щурмувана от група от 10 мъже. Въоръжените нападатели се прехвърлят през около двуметровата стена, ограждаща територията на посолството, откъм пустеещ парцел по съседство. Нахълтват в помещенията, нахлузват торби върху главите на хората вътре, връзват им ръцете, бият ги и ги ритат, разпитвайки ги за документи и всякакви електронни носители на информация  – мобилни телефони, лаптоти, твърди дискове, външна памет и т.н. Нападателите говорят на корейски.

Това продължава около два часа, докато една жена от заложниците успява да избяга, скачайки от прозорец на втория етаж на къщата. С кървяща рана на главата, тя изтичва на улицата и започва да вика, за да привлече вниманието на съседите. Никой не излиза, но се намира кой да се обади на полицията. Патрулна кола спира след минути край посолството. Полицаите обаче трудно се разбират с жената, защото тя говори само корейски. Благодарение на мобилни приложения успяват все пак да проумеят, че посолството е нападнато и вътре има заложници.

Звънят на външната порта на оградата. Отваря им мъж с азиатски вид, който казва, че в посолството всичко е наред и затваря. Полицаите обсъждат случая с колегите си по аудиовръзката от колата и някой подмята, че жената, вдигнала алармата, може да не е добре психически. Докато се чудят какво да правят, забелязват, че в посолството през вратата влиза още един мъж, комуто отварят отвътре. А след малко от гаража на легацията с пълна газ отпрашват две коли с дипломатически номера.

По-късно колите са намерени от полицията – става ясно, че нападателите са избягали с тях и после са ги зарязали.

В крайна сметка в сградата на посолството все пак влиза екип на повикана от полицията „Бърза помощ” и там са открити заложниците – всичките със синини от побоите, двама и с по-сериозни наранявания.

Започва разследване на случая и се установява, че нападателите са отнесли всички електронни носители на информация, които са намерили в дипломатическата мисия. Начинът, по който са действали, кара разследващите да заключат, че става дума за специално подготвени командоси, които много добре са знаели какво търсят.

Към разследването се включва и CNI (Национален център по разузнаване), защото една от очевидните версии е за политически шпионаж.

Испанските медии обърнаха внимание на случая, не само защото подобно нападение над посолство по принцип е необичайно, но и защото дипломатическата мисия е на Северна Корея, а всичко това се разиграва в навечерието на срещата между Тръмп и Ким в Ханой. Естествено, разследващите също са с едно наум и са крайно пестеливи в процежданата информация за хода на следствието.

Вчера обаче испански медии цитираха именно разследващи от полицията и от CNI,  обявили, че повечето от участниците в нападението от 22 февруари вече са установени и че сред тях има две лица, свързани с американското ЦРУ. При уточняващо запитване, отправено към самото ЦРУ, оттам отрекли такива връзки, но отговорът бил „слабо убедителен”, сочи вестник „Ел Паис”.

Ако американската следа се докаже, това може да предизвика сериозно напрежение между Мадрид и Вашингтон, защото подобни операции на територията на съюзническа държава са „недопустими”, заявил източник от испанското правителство, цитиран от същия вестник. Освен, че нападението е извършено без да бъдат информирани местните власти, то нарушава и международни конвенции, гарантиращи неприкосновеността на дипломатическите представителства.

„За разлика от други действия на шпионските служби, като кибератаките, които се характеризират с особена дискретност и чието авторство рядко може да се докаже, щурмът на севернокорейското посолство е проведен с подчертано насилие”, пише още „Ел Паис”. Изданието допълва, че за разследващите станала съвсем очевидна връзката на това нападение с ЦРУ и че най-вероятно то е осъществено в сътрудничество и с южнокорейските спецслужби. В същото време това е много трудно за доказване юридически, сочи вестникът, позовавайки се отново на свои източници от следствието. За установените извършители дори още няма издадени заповеди за задържане, въпреки че са налице записите от охранителните камери и показанията на пострадалите.

Разбира се, възниква въпросът какво толкова решаващо за преговорите между Тръмп и Ким би могло да има в севернокорейското посолство в Мадрид, за да се предприеме една тъй рискова акция. Всичко опира до личността на бившия посланик на КНДР в Мадрид – Ким Йок Чол. През септември 2017 г. той е обявен от испанските власти за „персона нон грата” и напуска Испания заедно с тогавашния си заместник. Оттогава посолството е в ръцете на временно управляващ.

Ким Йок Чол е бил посланик на Северна Корея в Испания от 2014 г. до експулсирането му през 2017 г. Снимка: El Pais
Ким Йок Чол е бил посланик на Северна Корея в Испания от 2014 г. до експулсирането му през 2017 г. Снимка: El Pais

Да припомним – това е периодът, в който Тръмп и Ким още не са се „влюбили”, а напротив, мерят си санкциите, ракетите и заканите. Пхенян е олицетворение на злото в очите на Вашингтон. А в Мадрид управлява старото правителство – на дясната Народна партия и нейния премиер Мариано Рахой, винаги верен на САЩ. Мотивът да бъде изгонен севернокорейския посланик тогава е, че страната му не се подчинява на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и това буди такова възмущение в Испания, че няма как да не се отрази на двустранните отношения. Тогавашният външен министър Адолфо Дастис оповестява решението непосредствено след завръщането си от участие в годишното заседание на Общото събрание на ООН в Ню Йорк и след проведените там срещи включително с американските си партньори. По онова време указанието на САЩ към съюзниците им е да действат възможно най-сурово спрямо Пхенян. И тогавашен Мадрид се старае.

Ким Йок Чол си заминава оттам. Само че у дома си се превръща в един от най-доверените хора на лидера Ким Чен Ун. И не само това – натоварват го да се занимава с преговорите със САЩ по севернокорейската ядрена и ракетна програма. Именно той е човекът, който пряко отговаря и за организирането на така гръмко провалилата се среща на върха в Ханой между Ким и Тръмп на 27 и 28 февруари.

Разследващите атаката над севернокорейското посолство в Мадрид на 22 февруари не се съмняват, че нападателите са търсели там информация, свързана точно с Ким Йок Чол, сочи „Ел Паис”. Изданието допълва още един интересен детайл от разследването. Установено е, че ръководителят на операцията, когото наричали Бизнесмена, отделил от останалите заложници временно управляващия посолството и се заключил с него в отделен кабинет, където го разпитвал на четири очи. Опитвал се да измъкне от него максимална информация за Ким Йок Чол.

Дали е научил каквото са искали изпратилите го? Дали някакъв опит за геополитически рекет с лична информация не е взривил и срещата Тръмп-Ким в Ханой?

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар