Как Тръмп и Ким подписаха историческата си декларация

САЩ и Северна Корея се ангажират да гарантират траен мир на Корейския полуостров. Предлагаме пълния текст на съвместния документ

Ким Чен-ун и Доналд Тръмп при подписването на съвместната им декларация в Сингапур. Снимка: EFE
Ким Чен-ун и Доналд Тръмп при подписването на съвместната им декларация в Сингапур. Снимка: EFE

El Pais

Северна Корея се ангажира с „пълна денуклеризация на Корейския полуостров”. САЩ на свой ред ще гарантират сигурността на режима в Пхенян. Това са двете големи обещания или генерални линии, или насоки, или пожелания – зависи кой как гледа на тях – в съвместната декларация, подписана от президента на САЩ Доналд Тръмп и севернокорейският лидер Ким Чен-ун на четиричасовата им среща в Сингапур.

Договорките са достатъчно резонансни, за да може всеки от двамата водачи да ги определи като фундаментални. Ким Чен-ун заяви, че „светът ще види една изключителна промяна”, а Тръмп – че „ще решим един много опасен проблем”. В същото време договорките са и достатъчно размити, за да позволят сключването на това споразумение по време на една организирана набързо среща на върха и за да послужат като първа стъпка за преговорен процес, който в бъдеще да доведе до севернокорейско ядрено разоръжаване. Детайлите са оставени в ръцете на държавния секретар Майк Помпео и на неговия екип, които да водят конкретните преговори с висши севернокорейски функционери.

„САЩ и Корейската народно-демократична република (официалното наименование на Северна Корея) се ангажират да установят нови отношения на мир и просперитет съгласно желанието на народите на двете страни,” отбелязва документът. В него е посочено още, че двете страни ще полагат усилия за установяване на условия на траен и стабилен мир. Отбелязва се, че „КНДР се ангажира да работи за пълна денуклеризация на Корейския полуостров”. Освен това двете страни ще си сътрудничат в издирването на останките на военнопленниците и безследно изчезналите в битките по време на Корейската война (1950-1953 г.)

След подписването на споразумението Тръмп увери, че декларацията е „всеобхватна” и в нея е заложена „много добра воля”. „Ще се срещаме отново, още много пъти,” заяви американският президент. Тръмп добави, че Ким е „много талантлив човек, а също така си дадох сметка, че той много обича страната си”. Запитан дали би го поканил в Белия дом, Тръмп отговори: „Абсолютно, ще го направя”.

Севернокорейският лидер се показа по-въздържан, но също бе щедър в оценките, говорейки за постиженията на срещата на върха. „Подписваме историческо споразумение. Светът ще види една изключителна промяна… Благодаря на президента Тръмп за това, че тази среща стана възможна,” посочи Ким.

Церемонията по подписването се осъществи по всички протоколни правила на събития от такова ниво. Бяха сложени националните флагове на страните. В центъра на залата бе разположена масата за подписване. Официалните лица стояха с тържествен вид. Бяха подготвени персонифицирани писалки.

Но сестрата на Ким Чен-ун – Ким Йо-чен, вярна пазителка на брат си, в последния момент смени полагащата му се писалка с негова собствена, която тя извади от джоба си. Вероятно, за да предотврати възможен контакт с със съмнителни субстанции.

Денят в хотел „Капела” на остров Сентоса в Сингапур започна класически, с историческо ръкостискане – първото между американски президент и севернокорейски ръководител. Ръкостискане, което продължи 12 секунди. Двамата лидери се придържаха стриктно към сценария и хореографията. Когато двамата се появиха пред камерите, се чуха приглушени възклицания. Всеки бе в обичайното си облекло. Костюм с червена вратовръзка при Тръмп и черен костюм тип „Мао” в дипломатическо райе при Ким. Крачейки в унисон, в единен ритъм, те тръгнаха от противоположните краища на залата и се срещнаха точно в средата на подиума, на фона на севернокорейските и северноамериканските знамена.

Тръмп гледаше в очите ръководителя, който по-рано бе нарекъл „човек ракета”. Не се знае дали, както навремето беше признал Джордж Буш за Владимир Путин, е видял душата му. Тръмп заяви предварително, че от първата минута ще разбере дали разговорът ще потръгне добре.

Сигурно му хареса онова, което видя. Двамата повървяха заедно, спокойно, към стаята, където щяха да разговарят тет-а-тет. „Чувствам се много добре,” каза Тръмп в началото на разговора. „Ще имаме голям диалог и, вярвам, изключителен успех, ще е изключително успешно и това е чест за мен, ще имаме чудесни отношения, не се съмнявам”.

От своя страна Ким, който след известно първоначално нервничене си възвърна контрола, отвърна, че „старите предразсъдъци и практики са били окови, пречещи да се движим, но вече ги преодоляхме и ето ни тук днес”. „Изразявам увереност, че тази среща е една добра прелюдия за мира,” добави той. „Точно така,” реагира веднага обитателят на Белия дом.

Липсваха символизмът и знаковостта, доминирали на междукорейската среща през април между Ким и южнокорейския президент Мун Джае-ин, когато двамата прекрачиха граничната линия, хванати за ръце. Но емоцията се чувстваше в пространството и сега. Усещането бе за предпазлив оптимизъм. Или сякаш си в някакъв филм. Така поне довери прехласнатият преводач от корейски на Тръмп, докато съпровождаше двамата лидери към стаята за преговори: „Хората ще помислят, че това е научнофантастичен филм,” казал преводачът, цитиран от журналистическия пул на Белия дом.

След като свърши 45-минутната среща тет-а-тет, започна заседанието на делегациите, обсъждащи ядреното разоръжаване на Северна Корея. „Тръгна много, много добре” – така коментира Тръмп първия контакт между двамата лидери. „Голяма чест е да сме заедно и знам, че на финала ще постигнем успех и ще решим големия проблем, голямата дилема, която досега не можеше да бъде решена. Знам, че, сътрудничейки си, ние се заемаме с това. Това е голяма чест”.

Ким не отговори на въпроса от страна на медиите дали е готов да се освободи от ядреното си въоръжение. Но увери с тържествен тон и с очевидно много добре обмислени предварително думи, че в тази фаза, която според предвидения график ще продължи час и половина, ще се преговаря „по много важни въпроси”.

Сред участниците в тази част на срещата от страна на САЩ бяха съветникът по националната сигурност Джон Болтън, държавният секретар Майк Помпео и шефът на кабинета на Белия дом Джон Кели.

Заедно със севернокорейския лидер участваше неговата сестра Ким Йо-чен, довереният му човек Ким Йонг-чол, шефът на кабинета Ким Чанг-сон и ръководителят на делегацията, която се срещна в Панминджон с американските представители Чое Сон-уи.

Болтън, който през май предизвика гневът на Северна Корея, сравнявайки решението за ядрената програма в тази страна с Либия, седна – демонстративно? – в най-отдалечения възможен ъгъл от Ким Чен-ун.

След тези разговори се състоя работен обяд, към който се присъединиха още служители от двата екипа. За обяда де използвана почти 100-годишна маса от тиково дърво, преотстъпена специално за случая от Националната галерия на Сингапур.

Менюто на обяда комбинира по еклектичен начин азиатски блюда с класическа северноамериканска кухня. Към коктейла от скариди и салатата от авокадо бяха добавени пълнени корейски краставици, сладко-кисело свинско и пържен ориз от Янджоу със солена треска (вид риба), соев сос и азиатски зеленчуци. Имаше също ванилов сладолед и шоколадова тарталета – любимия десерт на Тръмп.

В четири следобед местно време (единадесет българско – б.пр.) срещата приключи и американският президент даде пресконференция в същия хотел „Капела”, на която информира за резултатите.

Делегациите са преговаряли до последния момент, за да уточнят програмата на срещата. САЩ са свалили значително тона на своите изисквания. Ако допреди няколко месеца те изискваха Северна Корея да се разоръжи „напълно, достоверно и необратимо” като предварително условие преди да се предприеме каквато и да е стъпка, сега се признава, че за да се стигне до това, е необходим един повече или по-малко дълъг процес. Но крайната цел остава същата, както уточни в понеделник Помпео. Икономическите санкции междувременно остават в сила.

Северна Корея е поискала гаранции за сигурността си. САЩ са отворени към това, както твърди Помпео. Става дума за гаранции, „различни” от онези, които Вашингтон е предлагал по-рано. Според Помпео те ще убедят Пхенян, че „ядреното разоръжаване ще го облагодетелства”.

Срещата бе подсигурена от крайно високи мерки за сигурност по суша, море и въздух. Освен че на мястото имаше стотици унифолмени полицаи, въздушното пространство се контролираше от дронове. Два военни кораба на Сингапур и няколко патрулни съда контролираха морето около остров Сентоса.

Ето и пълният текст на  декларацията, подписана от Тръмп и Ким:

Съвместна декларация на президента на САЩ Доналд Тръмп и на президента на Корейската народно-демократична република Ким Чен-ун от срещата на върха в Сингапур.

Президентът Тръмп и президентът Ким проведоха първа историческа среща на върха в Сингапур на 12 юни 2018 г. Състоя се широк, задълбочен и откровен обмен на мнения по въпроси, свързани с установяването на нови отношения между САЩ и КНДР и изграждането на условия за траен и стабилен мир на Корейския полуостров. Президентът Тръмп се ангажира да предостави гаранции за сигурността на КНДР, а президентът Ким потвърди своя твърд и нерушим ангажимент да завърши денуклеризацията на Корейския полуостров.

Убедени, че установяването на нови взаимоотношения ще допринесе за мира и просперитета на корейците и на света и потвърждавайки, че изграждането на доверие може да подпомогне денуклеризацията на Корейския полуостров, президентът Тръмп и президентът Ким декларират следното:

  1. САЩ и КНДР се ангажират да установят нови отношения между САЩ и КНДР съгласно желанието на народите на двете страни за мир и просперитет.
  2. САЩ и КНДР ще обединят усилията си за изграждане на условия за траен и стабилен мир на Корейския полуостров.
  3. Потвърждавайки Декларацията от Панминджон от 27 април 2018 г., КНДР се ангажира да работи за пълната денуклеризация на Корейския полуостров.
  4. САЩ и КНДР се ангажират с издирване на останките на военнопленници и безследно изчезнали в битките, включително незабавно репатриране на вече идентифицираните.

След като признават срещата на върха между САЩ и КНДР, първата в историята, като исторически акт от голямо значение, и преодолявайки десетилетията на напрежение и враждебност между двете страни с цел отваряне към ново бъдеще, президентът Тръмп и президентът Ким се ангажират да прилагат доковорките от тази съвместна декларация напълно и незабавно. САЩ и КНДР се ангажират дадоведат до край следващите преговори под ръководството на държавния секретар Майк Помпео и на съответстващ по ранг висш представител на КНДР във възможно най-кратки срокове, реализирайки така резултатите от тази среща на върха.

Президентът Тръмп и президентът Ким се ангажират да си сътрудничат за развитието на нови отношения между САЩ и КНДР и за установяването на мир, просперитет и сигурност за корейците и за света.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар