В категории:Свят

Белият дом е поискал от Пентагона план за удар по Иран

Намерението на съветника на Тръмп Джон Болтън да търси военна ескалация заради дребни инциденти в Ирак е стреснало ръководството на армията

След поредицата оставки в екипа на Тръмп не са останали много сили, които да озаптяват антииранските настроения на Джон Болтън. Снимка: New York Times

През миналата година Националният съвет по сигурността към президента на САЩ Доналд Тръмп е поискал от Пентагона да предложи на Белия дом варианти за военен удар по Иран, съобщава Wall Street Journal, позовавайки се на бивши и настоящи служебни лица. Според източниците на изданието, това е предизвикало сериозни притеснения сред ръководството на армията и Държавния департамент.

Искането е дошло след като в началото на септември бойци са изстреляли три минометни снаряда към големия дипломатически квартал в Багдад, където се намира и щатското посолство. Снарядите, изстреляни от свързвана с Иран групировка, са паднали на празно пространство и не са наранили никого.

Този обстрел обаче е предизвикал необичайна тревога във Вашингтон, където съветниците по националната сигурност, предвождани от пословичния антиирански ястреб Джон Болтън, са провели серия от срещи, за да обсъждат отговор със сила, включително възможностите за удари по Иран.

„Искането към Пентагона определено разтърси хората. Те бяха шокирани. Невероятно е колко нехайно се подхождаше към идеята да се удари Иран”, заявява пред WSJ бивш старши служител в щатската администрация. Според източниците на изданието, Пентагонът се е подчинил на искането на съвета и е разработил възможности за удар по Иран. Не е ясно дали тези планове са били представени на Белия дом, дали президентът Тръмп е знаел за тези искания на съветниците си към военните и доколко сериозно са се обсъждали военни действия срещу Иран по онова време.

Минометната атака в Багдад на 6 септември предизвика малко медийно внимание. Т.нар. „Зелена зона” в града често е ставала цел за бунтовници след щатската инвазия в Ирак през 2003 г. Отговорността за атаката бе поета от шиитска групировка. Два дни по-късно, насред развихрилите се антиирански протести в южния град Басра, неизвестни изстреляха три ракети, които паднаха сравнително близо до консулството на САЩ без да предизвикат сериозни щети. Никой не пое отговорност за второто нападение, но хора в Белия дом са решили, че събитията изискват да бъде пратено сериозно послание към Иран.

Говорителят на Националния съвет по сигурността Джеред Маркис заявява, че институцията „координира политики и предоставя на президента опции за предвиждане и отговор на различни заплахи”. „Продължава оценката на статута на персонала ни след опитите за атаки срещу посолството ни в Багдад и консулството ни в Басра и ще разгледаме пълния набор от опции за поддържане на тяхната сигурност и нашите интереси”.

Искането на Джон Болтън за разработване на военни варианти отразява по-конфронтационния подход на Вашингтон към Техеран, след като той пое поста на съветник на Тръмп през миналия април. Бивши служители в администрацията са коментирани пред WSJ, че обмислянето на широкомащабни военни удари срещу Иран в отговор на атаки, предизвикали само незначителни щети, показва обезпокоителна липса на самоконтрол.

WSJ припомня, че това не е първия случай, в който Болтън и Белият дом са били готови да предприемат необмислени военни действия, с което са предизвикали опасения сред военните. През миналата година военният министър Джим Матис се противопостави на удари в Сирия, които могат да засегнат руски или ирански сили, докато Тръмп и съветниците му търсеха начин да накажат сирийския президент Башар Асад за предполагаема химическа атака. Тогава Матис настояваше за по-умерен отговор, което в крайна сметка бе прието от президента. Разногласията между военния министър и Тръмп обаче продължиха да се задълбочават и след като през декември президентът обяви решение за изтегляне на щатския контингент от Сирия, Матис подаде оставка.

В качеството си на съветник по националната сигурност, Болтън трябва да предоставя дипломатически, военни и икономически съвети на президента. В разговори с други хора от администрацията, Болтън ясно е заявявал, че продължава да стои зад идеите си за „смяна на режима” в Иран и след като пое длъжността.

Докато още бе само експерт в тинк-танк и коментатор по Fox News, Болтън многократно призоваваше САЩ да нападнат Иран, включително в свой анализ във вестник New York Times от 2015 г., озаглавен „За да спрете иранската бомба, бомбардирайте Иран”. След като пое поста в Белия дом, Болтън обедини сили с държавния секретар и бивш шеф на ЦРУ Майк Помпео за разработването на по-агресивна политика, насочена към отслабване на властта в Техеран. Той имаше ключова роля за изтеглянето на САЩ от подписаното от предишната администрация ядрено споразумение с Иран и затягането на икономическите санкции срещу страната – ходове, за които нетърпеливо настояваше самият Тръмп.

В своя реч през септември, Болтън предупреди Техеран, че ще плати „адска цена”, ако заплаши САЩ или съюзниците им. Според източниците на WSJ, по онова време Болтън и заместничката му Майра Рикардел са оказвали натиск за военна конфронтация с Иран. Националният съвет по сигурността е поискал от Пентагона да изготви планове за удари не само в Иран, но и в Ирак и Сирия. На една от срещите Рикардел е определила атаките в Ирак като „акт на война” и е заявила, че САЩ трябва да отговорят решително. Рикардел, която бе принудена да напусне работата си през ноември след спор с първата дама Мелания Тръмп, не е отговорила на въпросите на WSJ.

Докато са текли тези обсъждания, на 11 септември Белият дом публикува кратко изявление, в което изглежда загатва възможността за военен удар. В него се заявява, че „Съединените щати ще държат режима в Техеран отговорен за всякакви атаки, които доведат до нараняване на наш персонал или щети на държавни учреждения”. Две седмици по-късно Помпео заяви ясно, че САЩ са готови да ударят Иран като отговор на действията на съюзниците на Техеран в Ирак. „Иран ще бъде държан отговорен за тези инциденти”, заяви той в интервю за CNN. На въпрос дали това включва и военен отговор, държавният секретар заявява: „Ако те са отговорни за въоръжаването и обучението на тези милиции, ние ще отидем до източника”.

Публичните заплахи от страна на администрацията на Тръмп не са спирали и през новата година. Този месец Помпео отново заяви, че „няма да търпим режима в Техеран да застрашава международната сигурност”, след като Иран обяви планове за изстрелване на два нови сателита в космоса. По време на скорошното си посещение в Израел, Болтън изрази убеденост, че Тръмп е готов да удари военно Иран, ако смята, че страната е близо до създаване на ядрено оръжие. „Президентът постоянно разглежда всичките си възможности за действие. Предвид сериозността на въпроса, ние се координираме много тясно с Израел, но по причини, които мисля са ясни, трябва да държим картите си скрити”, заявява той.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Comments are closed.