В категории:България / Трудови права

Държавата прекрати концесията на мина “Оброчище”… засега

Безпомощността и нежеланието на държавата да се справи с поредната фирма-концесионер, която системно не изпълнява договорите си, бе „временно“ прекратена. Действията на Министерството на енергетиката убедиха миньорите временно да спрат стачните си действия

 

След временното прекратяване на концесията и намесата на омбудсмана, миньорите излязоха от шахтата, в която прекараха близо 4 денонощия. Снимка: Омбудсман на РБ

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова удовлетвори частично исканията на стачкуващите вече 4 денонощия работници в мина “Оброчище”, прекратявайки “временно” договора за концесия на фирмата “Евроманган”, собственост на кипърска офшорка, зад която вероятно се крие български бизнесмен. Част от миньорите протестираха на повърхността, но 13 от тях доскоро бяха под земята, където останаха при смените си в четвъртък, щом разбраха, че работодателят им не е спазил срока да преведе заплатите им.

Това трябваше да стане до края на май според предоговорените условия по колективния трудов договор, до които се стигна след поредица протести и стачни действия, включително гладна стачка, през март и април. Тогава отчаяните действия на работниците принудиха към действие служебните премиер и министър на енергетиката, както и регионалната прокуратура и националния омбудсман.

Още преди два месеца стана ясно, че освен множеството нарушения на правилата за безопасност и трудовия кодекс, фирмата не плаща редовно задълженията си към държавата по концесионния договор. За това потвърдиха и от Министерството на енергетиката, които обявиха, че подготвят съдебен иск, докато вниманието на медиите бе концентрирано върху казуса, но досега не е известно да са завели такъв.

Вероятно не са спазени и други изисквания по този договор – например за инвестиции в нова техника, пречиствателни съоръжения, подобряване на условията за труд или запазване на работни места, но не знаем със сигурност, тъй като се оказа, че не е упражняван никакъв контрол от страна на държавата.

Всичко това научихме единствено в резултат на протестните действия в мината в началото на пролетта, а сегашната им стачка предизвика нещо, което обикновено дори не се дискутира – прекратяване на концесионен договор едностранно от държавата заради системното му неспазване. Не че нарушенията на фирмите концесионери са новост, те са по-скоро практика и досадна подробност, на която вече сме свикнали да не обръщаме внимание. Спомнете си случая със ски зоната над Банско, където бе установено, че концесионерът се е разпрострял на значително по-голяма от договорената площ, нанасяйки щети върху националния парк, но това не просто не доведе до последствия, а правителството се опита да узакони нарушенията. Така че сегашната реакцията на държавата, която реши да се намеси, за да убеди миньорите да излязат от минната шахта (тъй като работодателят дори не се опитва да го направи) е истинска новост.

На четвъртия ден от стачката министерството на енергетиката откри, че концесионерът му дължи над 200 хил. лв. и реши да му даде 14-дневен срок, за да се изплати. През този период фирмата няма право да извършва добив, но всички останали задължения остават, включително осигуряването на безопасни условия по време на протичащата в мината стачка.

В същото време, главният прокурор Сотир Цацаров разпореди нова проверка, която вече се извършва от окръжната прокуратура в Добрич в съдействие със служители на МВР, ДАНС, Инспекцията по труда и НАП. Намесата на силовите структури е необходима, тъй като в миналото държавни служители са имали проблем с достъпа до деловодството на фирмата и откриването на административни лица, които да им предоставят исканите документи.

Проверяващите вече са установили, че “промишлените отпадъчни води от мината се изливат в река Батовска, без никакво пречистване, което е записано в договора за концесия, но ресорните министерства не са проверявали за изпълнението. Прокуратурата ще провери и дали посочените в докладите на концесионера до Министерствата на икономиката и енергетика инвестиции отговарят на действителността. Освен това прокурорите ще проверят изказаните от миньори съмнения, че продадената обогатена манганова руда от дружеството концесионер е значително повече от декларираната като добита. Фирмата “Евроманган” декларира постоянни загуби от 2008 г. насам, като за 2015 г. те са в размер на 9.66 млн. лв. при 11.02 млн. приходи.

Макар и “временна”, реакцията на Министерството на енергетиката е налице, но какви действия е предприело другото отговорно по казуса ведомство – Министерството на икономиката? Досега никакви, но по времето, в което стачката в “Оброчище” е започвала, икономическият министър Емил Караниколов, заедно с заместник-премиера Валери Симеонов, е провел среща с представители на бизнеса и работодателските организации, на която са били обсъдени мерки, насочени към облекчаване на административната тежест.

Плодовете от такива мерки сега се берат в мина “Оброчище” и много други места, където пълната административната лекота е насърчила работодателите да експлоатират служителите си отвъд гротеската.

Снимки от акция в солидарност със стачкуващите миньори днес от Илиан Станчев:

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар