В категории:Свят

Египетската полиция арестува петима за инсцениране на кадри от Алепо

Аматьорските клипове показват малко момиче с червени петна по дрехите и превръзки, което разказва за живота в разкъсваната от война Сирия

Египетското министерство на вътрешните работи съобщи, че в град Порт Саид са арестувани петима души, които са правели фалшиви видеа, представяни за кадри от разрушенията в сирийския град Алепо, пише Indеpendent.

Арестувани са операторът, неговият помощник и родителите на две деца, които участват в кадрите. Полицията е проследила обвиняемите до строителна площадка, където е протичало събаряне на стари сгради.

Според съобщението на полицията те са признали, че са планирали да разпространяват видеата през социалните мрежи като сцени, представящи жертвите и разрушенията в Алепо. Наскоро сирийското правителство възстанови контрола си над града, след като четири години води боеве със сунитските бунтовници в източните квартали.

Все още не е известно какви обвинения са повдигнати срещу петимата. Египетската полиция разпространи аматьорските кадри, които са били заснети от извършителите.  На тях се вижда осемгодишно момиченце с плюшено мече в ръце, върху чиято бяла рокля се виждат червени петна. В друга заснета сцена 12 годишно момче дава интервю за това какъв е живота под интензивните бомбардировки на подкрепяното от Русия сирийско правителство.

Според вътрешното министерство до разкритието се е стигнало, след като червената боя по роклята на момиченцето е привлякла вниманието на минаващ наблизо полицай.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар