В категории:Близкият изток / Свят

Сирийската армия освобождава последните квартали на Алепо

Изтласкването на въоръжените бунтовнически групировки от най-големия сирийски град представлява ключова победа за Дамаск, която обаче е съпътствана от неочаквана повторна загуба на Палмира

Военната ситуация в Алепо към 12 декември
Военната ситуация в Алепо към 12 декември

Сирийската армия и съюзниците ѝ са поели контрола над почти всички квартали в Алепо, след като бунтовниците са започнали да изоставят последните си позиции в града, съобщава Reuters.

В понеделник защитните линии на воюващите срещу правителството  групировки се сринаха, което позволи на армията да овладее почти половината от останалия под контрола на бунтовниците джоб. Бойците са се изтеглили в няколко квартала, намиращи се на западния бряг на минаващата през града река.

Представители на армията заявяват, че през последните 24 часа силите на сирийското правителство са освободили 11 квартала в източната част на Алепо, като по този начин властите вече са възстановили контрола си над 98% от територията на града. Територията, останала под контрола на въоръжените опозиционни групи, не надвишава три квадратни километра.

Последните квартали, контролирани от въоръжените опозиционни групировки
Последните квартали, контролирани от въоръжените опозиционни групировки

Пълното изтласкване на подкрепяните от Турция, Катар и Саудитка Арабия групировки от града ще е най-голямата военна победа за правителството и подкрепящата го коалиция, в която участват Русия, Иран, както и шиитски милиции от Ирак и други държави. Това ще сложи край на кървавата битка за града, започнала в средата на 2012 г., когато източните квартали на Алепо бяха овладени от въоръжени бунтовнически групи, в това число и голям брой чуждестранни джихадисти. Заедно с прочистването на предградията на Дамаск, победата на правителството в Алепо оставя бунтовниците без значимо присъствие в големите градски центрове в Сирия. В северната част на страната те все още контролират почти цялата провинция Идлиб, както и територии на Север от Алепо, където са подкряпени директно от турската армия.

Празненства и хуманитарна криза

Репортерите на Reuters  в Алепо съобщават, че в понеделник вечерта бомбардировките и обстрела са намалели значително, а в контролираните от правителството части на града са били обхванати от улични празненства. Според източници от сирийската армия, бунтовниците „бягат панически“. Базиран в Турция представител на групировката „Левантски фронт“ обаче твърди, че бунтовниците само са се укрепили на нов фронт по брега на реката. Рано във вторник друг базиран в Турция представител на групировката „Фастаким“ е коментирал пред Reuters, че на международно ниво няма развитие по предложението да се позволи на бойците да се изтеглят от Алепо. При отстъплението си бунтовническите групировки са изоставили големи количества оръжие и боеприпаси, включително такива, произведени в България.

Бързата промяна на фронтовите линии кара хиляди жители на града да напускат домовете си, за да избегнат боевете. Според съобщение на руския Център за сирийско помирение, от началото на операцията за освобождаване на града са били евакуирани около 110 хил. цивилни, в това число 44 хил. деца. Международният комитет на Червения кръст излезе с изявление, призоваващо и двете страни в конфликта да щадят живота на цивилните. „С достигането на нови пикове на боевете и следващият от това хаос, хиляди хора, които нямат никакво участие в насилието, се оказват без безопасно място, където да избягат“, се казва в разпространеното по имейл заявление на Червения кръст.

В края на миналата седмица говорителят на Върховния комисариат на ООН за правата на човека Рупърт Колвил обяви, че бунтовнически групировки не позволяват на цивилни да напуснат източната част на сирийския град Алепо и дори стрелят по тях, ако опитат да избягат от зоната на боевете. Като основен виновник за тези действия той посочи свързаната с „Ал Кайда“ групировка „Фатах аш Шам“, известна доскоро като „Фронт Ан Нусра“. В понеделник говорителят на Генералния секретар на ООН Бан Ки-мун обяви, че той е бил обезпокоен от непотвърдени съобщения от зверства, съпътстващи напредването на армията.

Какво следва?

След изтласкването на бунтовниците от града, извън контрола на правителството остава единствено кюрдският квартал „Шейх Максуд“. Той бе сред най-тежко пострадалите от обстрела на бунтовниците през последните години, поради което кюрдските отряди за самоотбрана действаха заедно с правителствените сили при офанзивата за освобождаване на Алепо. Засега няма яснота дали кюрдите и Дамаск ще продължат да си сътрудничат, или ще се стигне до конфликт между тях. Голяма част от групировките, които контролираха източната част на града, участват и в турската операция „Щитът на Ефрат“ в Северна Сирия, която е насочена основно срещу кюрдите. Предвид нарастващото напрежение между Дамаск и Анкара, вероятно поне в краткосрочен план кюрдите и правителството ще продължат да си сътрудничат срещу общите врагове.

Съсредоточаването на най-боеспособните сили на правителството и съюзниците му в Алепо позволи на „Ислямска държава“ да осъществи изненадваща и успешна атака над град Палмира, който бе освободен от джихадистите преди около 10 месеца. Градът е бил охраняван основно от доброволчески паравоенни отряди, а офанзивата на ИДИЛ е включвала няколко хиляди бойци. Само след няколко дни на сражения градът бе изоставен, въпреки спешното изпращане на подкрепления и намесата на руските ВВС. Все пак повечето цивилни бяха евакуирани от града.

Слабата защита на Палмира от страна на правителствените сили и съюзниците им вероятно се е дължи на това, че не се е очаквало ИДИЛ да може да събере толкова голяма сила за атака над града. В момента иракската армия, съюзните ѝ шиитски милиции и ВВС на САЩ правят настъпление към най-големия град под контрола на ИДИЛ – Мосул. Същевременно подкрепените от САЩ „Сирийски демократични сили“ обявиха настъпление  към сирийската „столица“ на джихадистите Ракка, а водената от Турция групировка от своя страна започна офанзива към град Ал Баб, който също е една от важните крепости на ИДИЛ.

Падането на Палмира няма голямо стратегическо значение от военна гледна точка, но представлява голям пропаганден удар в полза на джихадистите и поддръжниците им. Поради това вероятно Дамакс и съюзниците му ще съсредоточат освободените от Алепо сили, за да изтласкат отново ИДИЛ от древния град. Това обаче ще ограничи възможностите на правителството да действа по други приоритетни задачи, като например разширяване на зоната за сигурност около Алепо. Основната линия за снабдяване на града представлява тесен коридор, минаващ между територии, контролирани от ИДИЛ на Изток и други джихадистки групировки като „Джунд ал Акса“ на Запад. Други спешни задачи са достигането до обсадените от ислямистите шиитски анклави Фуа и Кефрая в провинция Идлиб, както и придвижване към Ал Баб, за да се ограничи разширяването на териториите, окупирани от Турция.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар