В категории:Информации / САЩ / Свят

„Уикилийкс” вгорчи конгреса на демократите

Разкритията, че ръководството на Демократическата партия е фаворизирало Хилари Клинтън по време на състезанието ѝ с Бърни Сандърс за президентската номинация доведе до оставката на партийната водачка Деби Васерман-Шулц.

 

Разкритя на Уикилийкс хвърлиха сянка върху избора на Клинтън. Изображение: Wikimedia Commons; baricada.org
Разкритя на Уикилийкс хвърлиха сянка върху избора на Клинтън. Изображение: Wikimedia Commons; baricada.org

Демократическата партия в САЩ се събира днес доста разединена на своя конгрес във Филаделфия, който официално ще издигне президентската кандидатура на Хилари Клинтън и на избрания от нея за вице Тим Кейн. В навечерието на събитието „Уикилийкс” пусна около 19 000 файла, от които излиза, че по време на състезанието между Клинтън и другия претендент за президентската номинация на демократите – левичаря Бърни Сандърс, партийното ръководство вместо да запази изисквания неутралитет е фаворизирало бившата първа дама и бивш държавен секретар на САЩ.

Разкритията вече доведоха да оставката на председателката на Националния комитет на Демократическата партия Деби Васерман-Шулц, която се оттегли буквално часове преди началото на конгреса.

Силно недоволство набъбна в редиците на многобройните привърженици на Сандърс, сред които и без това желанието за подкрепа на кандидатурата на олицетворяващата истаблишмента Клинтън беше много хилаво. Сега техните представители в конгресната зала във Филаделфия вече са заредени и с гняв заради манипулацията.

Хилари неизбежно ще трябва да се съобрази с тези влиятелни настроения в партията си. Крилото на Сандърс вече издейства на конгреса да се обяви и създаването на комисия, която да подготви реформа в системата на първичните избори. Другият пробив на левичарите сред демократите бе текстът на партийната изборна програма, която не е задължителна за кандидат-президента, но му свети като лампичка за нагласите на партийните маси. В тази програма сега са вкарани такива мерки като минимална работна заплата от 15 долара на час, безплатен университет за средните класи, платено майчинство или бащинство в продължение на 12 седмици и т.н. – все теми, вкарани от Сандърс в предизборната борба.

Клинтън и сама бе принудена също да влезе в тази реторика, за да е адекватна на обстановката. Но не е ясно доколко ще може да убеди избиратели и съпартийци в искреността си. За свой вицепрезидент тя все пак избра не човек от левичарското крило на Сандърс, а още един представител на истаблишмента, каквато е и тя самата – сенатора от Вирджиния Тим Кейн, който е бивш кмет и бивш губернатор. Хилари го лансира така, както представя и себе си – като „прогресивен прагматик”. Кейн бе слабо известен досега и с първата си изява в качеството си на проекто-вице – на предизборен митинг в Маями, произведе очарователно впечатление на масовата публика със своя засмян лик и оптимистичен тон. Другата му екстра е отличното владеене на испанския език, който е усъвършенствал на младини като мисионер йезуит в Хондурас. В Маями, където живеят много испаноезични американци, той дори произнесе речта си и на английски, и на испански.

Амбицията на Хилари е чрез Кейн, който е известен и с адвокатските си дела в защита на латиноси, да привлече вота на латиноамериканските заселници, стресирани от заканите на противника ѝ от републиканския лагер Доналд Тръмп да изгони от САЩ всички имигранти и да вдигне стена по границата с Мексико.

По начало Тръмп е любимото плашило за Клинтън, чрез което тя се надява да консолидира подкрепата за себе си в своята Демократическа партия. На избирателите демократи непрекъснато се внушава, че всеки друг избор освен Тръмп на президентския вот през ноември би бил по-добрият.

Най-новият хит в атаките от лагера на Клинтън срещу лагера на Тръмп са обвиненията, че зад кандидатурата на републиканеца стои… Русия. Изводът бе направен след реплика на Тръмп, че ако стане президент, ще се съгласи НАТО да подпомага балтийските страни при евентуална руска заплаха, само ако тези страни са си платили вноските в Алианса.

Припомня се също, че ръководител на кампанията на републиканския кандидат е Пол Манафорт, който е бил консултат на правителството на сваления от Майдана украински президент Виктор Янукович, чието управление в САЩ често се определя като „проруско”.

От своя страна Роби Мук, ръководителят на кампанията на Клинтън, вече заяви, че вижда „руска ръка” и във файловете, пуснати от „Уикилийкс”, относно манипулациите на първичните избори при демократите.

Конспиратологията очевидно ще става все по-важен играч в предстоящите президентски избори в САЩ.

За беда всичко това се разиграва на фона на неспиращо насилие. Във Флорида точно в нощта преди конгреса на демократите се разигра поредната драма със стрелба в нощен клуб, която отне живота на двама души и рани 14. Такива епизоди дават аргументи на радикалните привърженици на Тръмп, които виждат логика в твърденията му, че управлението на демократите не може да гарантира сигурността на американските граждани.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар