В категории:България

Епизод №4: Борисов на „братиньо“ с председателя на КС?

Докато всички очакват решението на Конституционния съд по питането на главния прокурор Иван Гешев относно имунитета на президента, беше публикуван нов запис, може би с участието на премиера Бойко Борисов, в който той си говори повече от приятелски с председателя на съда Борис Велчев

Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Нов запис, за който може да се направи предположение, че е с участието на премиера Бойко Борисов, беше изпратен до медиите. Аудиото е едно от най-кратките до този момент и е много трудно да се прецени за какво става дума в него, но може да се предположи, че се публикува заради една дума в него – обръщението „братиньо“ на лицето, чиито глас силно наподобява този на Бойко Борисов, към неговия събеседник – за когото се твърди, че е председателят на Конституционния съд Борис Велчев.

В началото на разговора говорещият се обръща с „Боре“ към своя събеседник, а файлът, изпратен до медиите, е озаглавен „Boyko#Borissov&Boris#Velchev# – KOGA###?. По традиция, тъй като най-вероятно записът е правен от лице, което стои в близост до говорещия, чуваме единствено него, но не и събеседника от другата страна на телефона.

Аудио: 

Записът е публикуван в момент, в който се очаква решението на Конституционния съд по повод питането на главния прокурор дали държавното прокуратурата може да повдигне обвинение на президента Румен Радев. Именно с този акт на Иван Гешев се сложи началото на откритата институционална война срещу президенството, която продължи с разследвания срещу негови съветници, показно влизане в президентството, арести и обвинения. Президентът остро критикува действията на прокуратурата, а акцията на Гешев и подчинените му стана непосредствен повод за първия протест пред сградата в „защита на демокрацията“, който прерасна в големи антиправителствени протести в следващите дни, настоящи за оставка и на главния прокурор. Конституционният съд проведе заседание по това дело на 7 юли, като се очаква решението му.

„За тебе мога винаги“, казва в началото човекът, за когото се твърди и можем да предложим, че е Бойко Борисов. След което двамата провеждат разговор, посветен на бившия ректор на Университета за национално и световно стопанство (УНСС) Стати Статев.

Не, не, беше кратък разговор, беше кратък разговор. С този Стати на УНСС беше по… Щот аз му казах, утре ще дойда, ще ти дам парите, но паралелно с това вкарвам АДФИ и от хотела ти в Гърция до тука ще дойдат по това. Аааааа, викам, сладур такъв… ще ме притискаш. Аз утре че дойда, ще разгледам и ще ти кажа. Четири милиона и половина станаха на 16 милиона, щото трябва да му построиме и хотела… Ебах го.

Боре, не може така! И не можеш да уволниш зам председател на студентския съвет, щото не искал да го… студент. После, уволнил моя заместник министър на правосъдието. Са мое да е от ВМРО, мое да е от…, ама се едно некак си ме шляпа и мене през ръцете.

Да ги върне! Да си праат избори и ако некъде ми подскажеш, мое да пиеме едно кафе утре, вдругиден и да ги…

Припомняме, през януари тази година стана ясно, че Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) е открила след своя проверка редица нарушения при строежа на един от новите корпуси на УНСС. Строежът на новия корпус стана причина през пролетта на 2019 г. икономическият университет да бие тревога, че ще фалира, ако държавата не изпълни поетия ангажимент за финансиране на започнатата през 2016 г. сграда. За проекта бяха спечелени 4.5 млн.лв. еврофинансиране по европрограма „Региони в растеж“, а от финансовото ведомство бяха обещали още 7.5 млн.лв. – по 2.5 млн.лв. за трите години до 2019 г. Парите от държавата обаче не бяха преведени навреме и изпълнението бе спряно през 2018 г. После от УНСС поискаха 10.3 млн. лв. вместо обещаните 7.5 млн. лв. – заради сключено допълнително споразумение към основния договор за 1.2 млн. лв. заради открит топлопровод под строителния парцел, както и заради още 1.5 млн. лв., нужни за обзавеждане и оборудване на учебните помещения. След намеса на премиера Борисов обещаните 7.5 млн. лв. бяха отпуснати, но не и допълнителната сума, заради която министърът на финансите възложи проверка на проведената от УНСС обществена поръчка, припомня вестник „Сега“.

До края на публикувания запис, контекстът на разменените реплики остава твърде неясен, особено без да се чува какво говори събеседникът на записаното лице, което изглежда като по-активно в разговора. За отбелязване обаче е финалът, когато човекът, чиито глас наподобява този на Борисов, затваря телефона с „братиньо“, издавайки близост между двамата.

Да, ма треаше да го… е те и тея са в крайности, и наште в крайности. Малко да се увират, да.

Еми, те така го водят. Точно, точно, това праим…

Е наште пък са обратното, но така или иначе трябва да се увират… Абсолютно верно.

Да… Добре, жив и здрав. Да, айде братиньо.

Това е четвърти епизод на разкрития чрез записи или снимки, потенциално свързани с премиера Бойко Борисов. На 12 юни беше публикуван запис на разговор, в който лице, което звучи като премиера и лидер на ГЕРБ, говори изключително вулгарно по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева и европейски лидери, а също така разкрива, че знае предварително за действия на прокуратурата и намеква, че ще пришие на Елена Йончева скандала с къщите за гости.

Няколко дни по-късно, на 17 юни, бяха публикувани и снимки от спалнята на Бойко Борисов, на едната от които той спи, а на други – от същата стая – в нощното му шкафче има пачки с пари в евро, златни кюлчета и пистолет.

На 27 юни бяха публикувани заедно два нови записа, на които може би се чува премиерът Бойко Борисов. В първия се твърди, че той разговоря с Валентин Златев, а във втория дава заръки как „Румен Радев трябва да изглежда смешен“

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар