В категории:България

Епизод №3: Борисов иска да чуе подигравки с Радев? (аудио)

Нова порция записи, на които може би се чува премиерът Бойко Борисов. В първия се твърди, че той разговоря с Валентин Златев, а във втория дава заръки как „Румен Радев трябва да изглежда смешен“

Нови записи, за които може да се направи предположение, че са с участието на премиера Бойко Борисов, бяха публикувани от сайта „Афера“. Изданието посочва, че двата аудио файла са изпратени до редакционната им поща, като заглавието на имейла е: „i tezi sa falshivi :)“, а текста към записите: #Budeteprosti

Припомняме, на 12 юни беше публикуван запис на разговор, в който лице, което звучи като премиера и лидер на ГЕРБ, говори изключително вулгарно по адрес на председателя на парламента Цвета Караянчева и европейски лидери, а също така разкрива, че знае предварително за действия на прокуратурата и намеква, че ще пришие на Елена Йончева скандала с къщите за гости. Няколко дни по-късно, на 17 юни, бяха публикувани и снимки от спалнята на Бойко Борисов, на едната от които той спи, а на други – от същата стая – в нощното му шкафче има пачки с пари в евро, златни кюлчета и пистолет.

Публикуваните днес записи са два, времетраенето им е общо около 5 минути, а за първия от тях се твърди, че са с бизнесмена Валентин Златев. В самия разговор говорещото лице, което отново е единственото, което се чува (другият участник или е изрично заглушен, или записът е правен от лице, стоящо до говорещия, без да се чува какво казва човекът от другата страна на слушалката), назовава Златев. Този запис е обозначен като „Valentin Zlatev call“ и завърша с призив двамата да се видят на живо, за да говорят, като тема на разговор е дали Златев е „гръб“ на „Корнела и Радев“, които са определени като „големи сладури“.

Оъъъъъхххх… Обличам се да отивам в Брюксел, да вечерям с Урсула фон дер Лайен у тях, а ше закусвам с Шарл Мишел… сабалем. Е, кво да направя. Еми… квото дал живота, ама с тия двамата Корнела и Радев са големи сладури. И понеже навсякъде приказват, че ти си им основния гръб, хич не е приятелно, приятно… Друго говорят, Валентин Василиевич, ама ако искаш утре вечер, ако си тука, мини да ме видиш. Еее, когато ти е на кеф на тебе. Но мисля, че между редовете ме разбра, особено за… едната! Особено за едната!

Емии, хубаво беше да се чуе това. Хъхъ. То ти го правиш в момента, така че… е хубаво да се чуват тея работи. Хъхъхъхъ. Сега насекъде разправят, че ти си зад нея, че ти си срещу… ама… просто ти казвам. Айде, кат се видиме, че говориме. Когат искаш, преди, след… Дет се вика, все още при мене е най-сигурно. Айде, аааайде.

Във втория запис основна тема също е президентът Радев, който според говорещото лице, потенциално Бойко Борисов, трябва да бъде осмиван и подиграван, а това „да се чуе във вечерните новини“.

Ама требваше да те запишат камерите. Ми, що не отидеш в парламента? Там тръгнаха ли си? Я виж Севда! Ако требва, ги свикай, нещо да им кажеш за тоя бизнес форум и ти го изговори, че, нали, само вдига пушилка, както вчера си казал, нали, неподкрепата трае, колко, няма и двайсет часа… И то, от тебе трябва да прозвучи, че въпреки вчерашния му тон и глупости, аз отново съм бил държавнически и съм те пратил, за да не се усети в инвеститорите, в японския бизнес, в хората, каквото и да било. Отново съм бил по-мъдрият! Ма, ти трябва да го изговориш това! Както вчера му чукна! Значи довчера ни е подкрепял… Намери бързо повод! Ако парламента има…

Това искам да го чуя във вечерните новини! Че аз тръгвам сега да вечерям с Урсула. Требва да му се подиграваме, да изглежда смешен! Щото вчера от яростта си изговори всичките тея работи. Днеска… И аз вчера го казах. И ти може да си го използваш това… Ако не го направиш в парламента, нещо да отиде, Влади и Менда мисля, че са там, и Валери… Я ги виж и ми чукни само да ми кажеш. Айде, давай! Айде.

Прави впечатление, не че на първият запис говорещото лице заявява, че отива в Брюксел, за да вечеря с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен (не става ясно дали тя вече е избрана на този пост), а във втория – че същото записано лице ще вечеря с „Урсула“. В записа лицето, което вечеря и закусва с Урсула фон дер Лайен, споменава „японския бизнес“ и че въпреки „тона на Румен Радев“ е изпратил някъде лицето, с което разговаря.

Справка показва, че на 5 февруари 2020-та година Румен Радев е бил заедно с министъра на икономиката Емил Караканиколов на среща с представители на японския бизнес. Ден по-рано, на 4 февруари, Румен Радев направи своето изявление, в което обяви, че снема доверието си от кабинета „Борисов 3“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар