В категории:Латинска Америка / Свят

И „Ню Йорк Таймс” прогледна: Не Eво е мамил на изборите в Боливия

Макар и дошло късно, многозначително е признанието на големи медии в САЩ, че причина за миналогодишния боливийски преврат е злоупотреба не на тогавашните власти в Ла Пас, а на Организацията на американските държави. Обстановката в съсипаната от настоящото узурпаторско управление страна коментира аржентинският политолог Хуан Мануел Карг

Експрезидентът на Боливия Ево Моралес (вляво) и генералният секретар на Организацията на американските държави Луис Алмагро. Колаж: diaadia.com.pa

Хуан Мануел Карг, политолог от Университета на Буенос Айрес, RT

Статията е озаглавена: „Горчиви избори. Обвинения в измама. А сега – преоценка”. Публикувана е в „Ню Йорк Таймс”, един от двата най-важни вестника на света. (Посветена е на ново независимо изследване на обстоятелствата около президентските избори в Боливия на 20 октомври 2019 г., последвани от обвинения в измами, ожесточени сблъсъци, принудителна оставка на тогавашния държавен глава Ево Моралес и кардинална смяна на политическия курс в страната – б. р.).

Текстът бързо се завъртя из социалните мрежи, съпроводен най-вече с въпроси към една конкретна личност: Луис Алмагро, генералния  секретар на Организацията на американските държави (ОАД). Защо точно към Алмагро? Защото той оглавява ОАД – организацията, която с един предварителен и неубедителен доклад провокира последвалите го призиви за сваляне на президента Моралес, включително и искане за оставката му, отправено от шефа на въоръжените сили на Боливия.

Станалото след това е известно – принудителна оставка, самолет на мексиканските ВВС, който откара Ево в град Мексико, и самопровъзгласяване без кворум на Жанин Аниес за ръководителка на едно правителство де факто. С една дума – държавен преврат по всички линии.

Статията в „Ню Йорк Таймс” използва като източник проучване на изследователи от Университета Тулан в Ню Орлиънс и Университета на Пенсилвания. Обобщението им се базира на „данни, получени от „Ню Йорк Таймс” от изборните органи на Боливия”. Според това ново проучване ОАД е използвала неподобаващ статистически метод, който изкуствено е създал впечатление за пречупване в тенденцията на резултатите от вота. Има и друго – авторите на сегашното изследване неколкократно са разговаряли с консултанта на ОАД, който е изготвил статистическия анализ на организацията в онзи неин нашумял доклад. И въпросният консултант нито веднъж при тези контакти не е предоставил търсените подробности, нито е споделил методологията си, сочи статията в „Ню Йорк Таймс”.

Още през февруари т. г. се появи и друг доклад – на двама изследователи от Научната лаборатория за електорални данни на Технологичния институт в Масачузетс. Тяхното изследване стига до извода, че е „твърде вероятно” Ево Моралес да е спечелил изборите с разлика над 10% от следващия го по резултати кандидат Карлос Меса. Тази разлика му осигуряваше победа още на първия тур съгласно боливийските изборни правила. „Не изглежда да е имало статистически значима разлика (в движението на резултатите – б. р.) преди и след предварителното преброяване,” отбелязват изследователите от Масачузетския университет. (Опозицията срещу Моралес използва като повод за обвиненията си в изборни измами прекъсването на предварителното преброяване за около едно денонощие и лансира тезата, че след възстановяването му обявяваните резултати са се различавали драстично от дотогавашните и са били в полза на действащия президент – б. р.)

Онези, които сме били наблюдатели на предишни избори в Боливия, знаем, че гласовете от отдалечените селски райони идват последни. Това се е наложило исторически, по демографски причини. И около 80% от тези гласове винаги са били в полза на MAS (Движение към социализъм, партията на Ево Моралес – б. р.). Така че никакво пречупване в тенденцията не е имало. Тя е била същата, както и при всички предишни гласувания, независимо дали президентски или парламентарни. С идването на последните гласове вотът е натежал в полза на Моралес.

Да видим какви източници споменахме досега: Масачузетс, Ню Орлиънс, Пенсилвания, „Ню Йорк Таймс”… С една дума – САЩ. Тоест САЩ благоволяват да признаят открито, че базираната във Вашингтон ОАД е извършила в Боливия нещо нередно. Късно ли е? Да, късно е, защото превратът вече е консумиран. Осъществи го едно „преходно правителство” с много дебели кавички, оглавено от сенаторката Жанин Аниес, която се самообяви първо за председателка на Сената, а после и за президентка на Боливия. Без кворум и в двата случая.

Това ново авторитарно правителство се обозначи недвусмислено с две кланета – в Сенката в Ел Алто и в Сакаба в Кочабамба (и в двата случаи Аниес хвърли войска срещу мирни демонстрации против извършения преврат и бяха дадени много човешки жертви – б. р.). Жестоки престъпления, които бяха разследвани на място от Ибероамериканската комисия по човешките права. Същото това правителство отново установи безусловно съюзничество със САЩ чрез агенции като USAID, които Ево Моралес беше експулсирал от страната. Експрезидентът е принуден да живее в изгнание, също както други над 200 дейци, намерили убежище в различни държави и посолства, за да опазят живота си.

Жаклин Аниес (с президентската лента) се самообяви за държавен глава и влезе в стария президентски дворец в Ла Пас, размахвайки Библията. С нея бе и главният превратаджия от Санта Крус – Луис Фернандо Камачо (на снимката е вляво, именно той държи голямата кожена Библия). Снимка: El Deber

Има посочена дата за избори – 6 септември. Тя бе определена след много прехвърляния на топката между законодателната власт, изпълнителната и електоралния съд. Но внимание: Луис Фернандо Камачо от Санта Крус, един от материалните автори на преврата, настоява изборите да се отложат и дава за пример несравнимите избори в Парагвай. Той не иска на власт да се върне партията MAS и издигнатият от нея кандидат Луис Арсе Катакора, бившият министър на икономиката от правителството на Моралес. Камачо влезе в стария президентски дворец заедно с Аниес, размахвайки Библията, докато Моралес още беше в Боливия. Всичко, извършено от Камачо, чисто и просто бе престъпление. Вероятно сега го е страх, че ще отиде в затвора.

Накратко – съсипаха Боливия за броени месеци. С нагласени доклади, с пристрастни медии, с преследвания – съсипаха я. Но макар и да е късно, все едно е важно, много важно, че „Ню Йорк Таймс” и „Вашингтон пост” показват сега какво е направила ОАД, че го разказват пред света.  За да може Боливия скоро да се върне на демократичния път – дано това стане след изборите през септември и дано президентският дворец се освободи от узурпаторите.

Минаха месеци, но истината все пак излезе – не Ево е мамил в Боливия, а ОАД.

Луис Арсе (вляво) и Давид Ларама – кандидати съответно за президент и за вицепрезидент в обявените за 6 септември избори в Боливия, представляващи партията на Ево Моралес MAS. Снимка: Туитър

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар