В категории:САЩ / Свят

Расисткото убийство, което пак подпали САЩ

Зловещото задушаване на чернокожия Джордж Флойд от бял полицай вдигна на бунт Минеаполис. Дали ще остане само поредният трагичен епизод, който ще отшуми с времето, или страховитата пандемия от Covid-19 и задаващите се избори ще направят силата на напрежението непредсказуема?

Вляво – Джордж Флойд на снимка, пусната в социалните мрежи от приятелката му. Вдясно – кадър от видеото, на което полицаят Дерек Шовин е затиснал с коляно врата на арестувания Джордж Флойд. Колаж: Vietnam Times

Трето поредно денонощие Минеаполис – главният град на американски щат Минесота, кипи в улични протести и безредици. Те са провокирани от смъртта на чернокожия Джордж Флойд, настъпила на 25 май след силова хватка, приложена му от бял полицай по време на арест. Вълненията са със силен расов заряд и носят натрупването от многобройни подобни трагедии през годините, когато афроамериканци са ставали жертви на насилие, упражнявано от бели полицаи, в повечето случаи без правосъдни последствия за извършителите.

В задържането на 46-годишния Флойд на 25 май са участвали общо четирима полицаи. Те са извикани от собственик на магазин, сигнализирал, че клиент се е опитал да плати с фалшива 20-доларова банкнота. Измъкват от спряла край магазина кола Флойд, който отговаря на даденото им описание. В отчета си по-късно ще посочат, че той изглеждал „интоксикиран” и оказал съпротива. Само че от разпространен запис на охранителна камера личи, че чернокожият мъж, който е висок и с внушително телосложение, реагира спокойно и не се съпротивлява, когато го вадят от колата, слагат му белезници и го карат да седне на тротоара край стената на сградата.

Най-шокиращите кадри са от последвалото развитие на събитията и са заснети от телефоните на случайни свидетели. На тях се вижда как Флойд вече лежи по очи на пътното платно край колата на полицаите, а един от тях е затиснал врата му с коляно. Вижда се още един униформен.

Флойд се мъчи да надигне глава, повтаря неколкократно „Не мога да дишам,” а също и „Пуснете ме”, „Не ме убивайте”. Но при всеки опит да мръдне полицаят над него затиска още по-силно врата му. Свидетелите също подканят полицая да разхлаби хватката, но той не го прави. В един момент чернокожият мъж омеква и се отпуска, спира да дава признаци на живот. Пак свидетелите са тези, които привличат вниманието на полицаите към състоянието му. После пристига линейка, натоварва арестанта на носилки и го откарва в болница, където е установена смъртта му.

Видеозаписът буди огромно възмущение и болезнени асоциации с почти идентичен случай, разиграл се в Ню Йорк през 2014 г. Тогава същата задушаваща хватка е приложена от бял полицай на чернокожия Ерик Гарнър, заловен незаконно да търгува с цигари. Пак е направено любителско видео и на него Гарнър изрича същите думи, както и Флойд сега: „Не мога да дишам”.  Гарнър също умира, а фразата става емблематична за пламналите тогавашни протести.

През същата 2014-та избухва и бунт във Фъргюсан, щата Мисури, след като бял полицай застрелва чернокожия невъоръжен младеж Майкъл Браун заради открадната кутия пури.

Траурният списък от тази серия, уви, е много дълъг и е мрачно огледало на продължаващата расово-социалната сегрегация в американското общество, в което да си черен и не особено благополучен означава постоянно да те държат на полицейската мушка.

Тази реалност бе призната сега и от кмета на Минеаполис Джейкъб Фрий, който заяви: „Ако Джордж Флойд беше бял, щеше да е жив”.

Без съмнение е прав. Не биха приложили на бял арестант задушаваща хватка само заради подозрение, че може да е ползвал фалшива банкнота. За това директно подсеща и завъртял се тези дни из социалните мрежи колаж на четири снимки – затиснатите от полицаи афроамериканци Гарнър и Флойд срещу двама бели масови убийци, цивилизовано ескортирани от полицаи.

Долу са Ерик Гарнър и Джордж Флойд. Горе са двама убийци, стреляли в училища – посочен е и броят на жертвите им. Колаж: Туитър

Кметът Фрий, разбира се, призова съгражданите си да не прибягват до разрушения и насилие в Минеаполис, но същевременно призна, че бликналият гняв е справедлив и хората имат право на него. Фрий даде емоционална пресконференция, на която попита риторично защо виновните за смъртта на Флойд четирима полицаи още не са в затвора.

Те бяха незабавно уволнени от полицията, щом се разбра за случилото се, но засега никой не ги е арестувал, като аргументът е, че още тече следствие и обстоятелствата тепърва се изясняват. Сестрата на де факто задушения Флойд настоя в свои телевизионни интервюта виновниците да бъдат съдени за убийство. (По-късно на 29 май заснетият да притиска с коляно врата на Флойд полицай Дерек Шовин бе арестуван).

В телевизионните си интервюта сестрата на Джордж Флойд – Бриджит, настоява полицаите да бъдат съдени за убийството на брат ѝ.

На 29 май в медиите бе разпространено и още едно видео от полицейското задушаване на Джордж Флойд. То е снимано от другата страна на улицата и на него ясно се вижда, че не само полицаят, заковал коляното си върху врата на Флойд, го затиска, а и още двама от униформените правят същото по протежение на цялото му тяло, опънато на асфалта успоредно с полицейската кола. Само един от полицаите стои прав до тях и ги гледа.

След като още на 26 май полицейският участък, в който са работили четиримата, беше обсипан с камъни и потрошен отвън от гневни демонстранти, в нощта на 28 срещу 29 май той бе превзет от протестиращи, които го изтърбушиха и отвътре, а след това го подпалиха.

Губернаторът на щата Минесота Тим Уолц обяви на 28 май извънредно положение и повика Националната армия в обзетия и от вандалски прояви Минеаполис. Протести има също в Лос Анжелис, където бяха блокирани пътни артерии, както и в Ню Йорк.

На фона на много масовото възмущение, че в американската полиция продължават да доминират расистки настроени служители, за които правосъдието все не действа, все пак не липсва и прокарване на тезата, че Флойд е имал криминално минало и затова си е изпатил. Факт е, че той е лежал в затвора между 2009 и 2014 г. заради участие в домашен обир. Но както свидетелстват негови приятели, след излизането си на свобода е бил решен да започне „на чисто”. Родом от Хюстън, където е бил звезда в университетския отбор по ръгби, той се пренася в Минеаполис, именно за да рестартира живота си по нов начин. Намира си работа като охрана първо на ресторант за бързо хранене, после на клуб за латинотанци. Всички, познавали го, го наричат „добряка гигант”… Човекът обаче губи работата си, когато заведенията и клубовете затварят през март т.г. заради коронавирусната пандемия. Последните два месеца си е търсил нова работа, хващайки се „на парче“ ту като шофьор, ту като носач.

Биографията на задушилия го с коляното си полицай Дерек Шовин също беше извадена на показ. И се разбра, че той има в „актива” си няколко застреляни при не съвсем убедителни обстоятелства арестанти. Плюс това – многобройни свидетелства за расистки възгледи и грубо отношение към граждани.

Парадоксално, но факт – полицията в Минеаполис се оглавява от афроамериканеца Медаря Арадондо, който, поемайки поста си преди време, се зарекъл да изкорени оттам расизма. Но очевидно не е успял.


Дали и трагедията с Джордж Флойд ще има същата съдба като толкова предходни – с избиване на напрежението в безредици, които неизбежно ще стихнат, и с изнамиране на оправдателни мотиви за действията на белите полицаи? Твърде е вероятно…

Но от друга страна, годината в САЩ е изборна и събитията вече започнаха да се употребяват политически от кандидата на демократите Джо Байдън, бивш вице на първия чернокож американски президент Барак Обама. Доста нефелният като присъствие Байдън откри в случилото се благодатно поле за справедливи атаки срещу ретроградното и реакционно управление на мечтаещия за втора мандат Доналд Тръмп.

Самият Тръмп също усети, че нещата са сериозни и, определяйки смъртта на Флойд като „много тъжно събитие”, увери, че е изискал от ФБР и правосъдното министерство най-внимателно, подробно и разширено разследване на случая. „Сърцето ми е със семейството и приятелите на Джордж. Правосъдието ще действа!” – написа Тръмп в Туитър. Впоследствие обаче тонът му стана по-войнствен и даже се закани с репресивни действия на военните срещу протестиращите. Един от туитовете му, в който заявява, че „когато започне плячкосването, започва и стрелбата“, дори бе цензуриран от социалната платформа заради „възвеличаване на насилието“.

Впрочем, като споменахме Обама, редно е да се припомни, че трагедиите с Ерик Гарнър и Майкъл Браун се разиграха точно по време на неговия мандат. И че днес много от тъмнокожите жители на САЩ не гледат на него другояче, освен като на удобен манекен, прикривал все същата сбъркана система. Това личи и от много от коментарите по сегашните събития, писани от афроамериканци из социалните мрежи.

Що се отнася до актуалната обстановка, да не забравяме и общия ѝ драматичен фон – страховития мащаб, който доби безпрецедентната пандемия от Covid-19 в САЩ и оголилото се покрай това бедствено състояние на американското здравеопазване и въобще на социалния сектор. Така че смъртта на „добряка гигант” Джордж Флойд точно сега може да се окаже и онази капка, от която чашите преливат…

Страстите вече са нажежени до крайност.  Полицията в Минаеполис, подкрепена и от Националната гвардия, не си поплюва – арестува дори репортер на Си Ен Ен (тъмнокож) само заради зададен от него технически въпрос. Конфискува му и камерата, която обаче продължи да работи и да предава на живо дори и от полицейската кола, без униформените да се усетят…

При такива кадри от други страни обикновено обитателят на Белия дом – който и да е той – тръгва гордо да сваля диктатора и врага на демокрацията, допуснал подобни безобразия… А сега – кой да спасява Щатите от самите тях?…

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар