В категории:САЩ / Свят

Не расизма, а антифашизма нарочи Тръмп за бунта в САЩ

Американският президент заклейми като „терористично” левичарското движение „Антифа”, на което приписа актовете на вандализъм по време на разрастващите се масови протести срещу насилието на расова основа и убийството от полицаи на афроамериканеца Джордж Флойд. Ще гръмне ли тенджерата под налягане или пак ще завинтят силово капака?

На все повече места в САЩ полицаи се присъединяват към демонстрантите в антирасистките им протести. Този кадър е заснет пред полицейски участък в Северна Дакота, чийто началник държи заедно с протестиращи плакат с надпис: „Една раса – човешка раса“. Снимка: Туитър

Масовите протести, кипнали в САЩ след убийството на афроамериканеца Джордж Флойд, който бе задушен от полицаи при ареста му на 25 май т.г. в Минеаполис, се разрастват цяла седмица. Освен срещу расизма, те вече се насочват и срещу самата система, която постоянно възпроизвежда такива престъпления и изхвърля милиони хора от правото на достоен живот.

Демонстрациите обхванаха всички щати. В около 40 града е обявено извънредно положение, а в 15 от щатите срещу протестиращите е хвърлена и Националната гвардия. През уикенда шествията се интернационализираха, прекрачвайки и отсам океана с масови акции в центровете на Лондон, Дъблин и Берлин и пред американските посолства в тези градове.

Няма признаци за спадане на напрежението в САЩ, тъкмо напротив – градусите се повишават. На много от мирните протести силите на реда отговарят с брутални репресии, кадри от които пълнят социалните мрежи и още повече нажежават обстановката.

Същевременно и демонстрациите са опорочавани от неоправдани изблици на насилие, вандализъм и плячкосване от страна на невинаги идентифицирани извършители. Самите протестиращи все по-често алармират, че това може да са инфилтрирани провокатори, целящи да дискредитират цялото движение за промяна, да осигурят поводи за силовото му смазване, да настроят мирното гражданство срещу „вандалите”, да върнат на властите ореола на „пазители на реда”.

Със своя характерен принос за задълбочаване на разделението и противопоставянето не закъсня и президентът Доналд Тръмп. След заканителния си туит, че „като започне плячкосването, започва и стрелбата”, той продължи и с хвалебствия към Националната гвардия, която точно със стрелба с гумени куршуми и с гранати сълзотворен газ „свърши голяма работа” първо в Минеаполис, а после и другаде.

Вместо обаче показните разправи да смразят протестиращите, ефектът е обратен – демонстрантите стават все повече, все по-ядосани и все по-решени, че „революцията е сега”, както гласи един от най-популярните лозунги из шествията.

„Революцията е сега“ – гласи един от лозунгите на тази демонстрация в Ню Йорк. Снимка: Туитър

Вече трето денонощие демонстранти стоят в парк срещу Белия дом във Вашингтон, макар че против тях са изправени няколко обръча елитни бойци от Националната гвардия, атакували ги неколкократно със сълзотворен газ.

Гордият президент на САЩ очевидно доста се е стреснал от демонстрантите, защото им отдели специално внимание в туитовете  и изявленията си пред медиите, заканвайки се да им пусне „зли кучета” и „зловещи оръжия”. Опита се и да ги сплаши в обичайния си стил, обрисувайки по следния начин приноса на любимата си „Сикрет Сървис”  за опазване на собствената си персона: „Страхотна работа върши в Белия дом @SecretService на САЩ. Служителите ѝ са не само големи професионалисти, но са и много яки. Бях вътре, наблюдавах всеки техен ход и не можех да се чувствам по-сигурен. Оставиха „протестиращите” да крещят и дрънкат колкото искат, но само някой да беше опитал нещо друго…”

И още от Тръмп за срещата му с народната „любов” пред Белия дом: „Голяма тълпа, професионално организирана, но никой от тях не се опита да прескочи оградата. Ако бяха посмели,… щяха да бъдат посрещнати от най-злите кучета и най-зловещите оръжия, които някога са виждали. И щяха да бъдат наистина доста зле наранени. Много агенти на „Сикрет Сървис” нямат търпение да действат…”

Запитан от репортери дали няма да призове привържениците си на контрапротест, президентът заяви: „Не, изобщо не. MAGA (това е съкращението на английски на прословутия лозунг на Тръмп „Да направим Америка велика отново” – б.р.) прави Америка отново велика. Това са хора, които обичат страната ни. Нямам представа дали те ще дойдат тук. Само ги попитах… Между другото, те обичат афроамериканците. Те обичат черните хора…”

Сред толкова много излияния обаче Тръмп „забрави” да сподели, че „Сикрет Сървис” го скри в бункер в подземието на Белия дом, та да не му причинят някоя вреда демонстрантите, блокирани от полицейски кордони далеч от оградата и многократно напръскани със сълзотворен газ.

Вероятно в мазето го е осенило и прозрението кой е злокобният организатор на бунта на възмутените, ширещ се сега из Щатите. Тръмп го сведе веднага пред репортерите: „Това е „Антифа”, тълпа радикално леви, лоши хора”. Затвърди го и в „Туитър”: „”Антифа” е, радикалната левица. Не обвинявайте други”. ( Тоест – замълчете, зли езици, които допускате ултрадесни провокатори да подсигуряват на властите мотиви за силов отговор на протестите…) След което президентът на САЩ сложи и черешката на тортата – предупреди, че ще вкара „Антифа” в списъка на терористичните организации.

„Антифа” идва от „антифашисти”. Това е левичарско антисистемно движение с различни течения и групи, със силно анархистко влияние, с подчертана антирасистка и антифашистка ангажираност. Редовно участва в социални протести, включително и в нашумялата преди десетина години инициатива „Occupy Wallstreet”. Винаги се включва дейно в контрапротестите срещу крайнодесни, неонацистки и расистки шествия. И да, активистите му не са от най-смирените демонстранти. Но да обявиш анонсирани антифашисти и антирасисти за терористи означава, че ти пък се идентифицираш с фашистите и расистите.

Тази многозначителна карикатура, имитираща корица на „Тайм“, е много популярна тези дни из социалните мрежи.

Не, че е изненада този афинитет на Тръмп. Досега обаче се беше въздържал да го афишира така открито. Явно превземките падат покрай изнервянето от приближаващите се във все по-катастрофична обстановка избори – да не забравяме и несвършващата драма със световното лидерство на САЩ по заразени и починали от Covid-19… Поляризацията и изнамирането на удобни врагове по всички фронтове (Китай, Световната здравна организация, „Антифа” и т.н.) очевидно в предучилищното съзнание на Тръмп изглежда като ловък маньовър, който спешно да го върне на пиедистала на MAGA и да му спечели втори мандат в изборите през ноември т.г.

Затова наистина не е трудно да си представим и съзнателно тласкане на протестите към вандализъм и насилие в търсене на стряскащи за „дълбоката Америка” сцени и кадри. Има вече изобилие от такива, а през изминалата нощ бяха осигурени и особено шокиращи – част от протестиращите около Белия дом разбиха, опустошиха и подпалиха приземния етаж на историческата църква „Сейнт Джон”, в която всеки президент на САЩ след Джеймс Мадисън се е черкувал след избирането си. Интересното е, че това стана, малко след като от църквата съобщиха, че са изнесли най-цените ѝ вещи в трезор. А още по-интересното е, че въпреки пламналите още няколко пожара на открито из същия район, пожарната служба не се появи да гаси нищо в продължение на часове. Става дума за зона в пряка близост с Белия дом. И великата „Сикрет Сървис” не реагира?!… Чакаме да видим сега гръмовержецът Тръмп как ще подведе под общ наказателен знаменател всички демонстранти – и вандалстващи, и мирни..

Да, разбира се, с цялата репресивна машина може и този път протестите да бъдат смазани, както толкова пъти досега. Даже и Тръмп може да си уреди преизбиране, въпреки ефектните закани на толкова много шоу-звезди, като певицата Тейлър Суифт например, че ще го „експулсират през ноември”. Но ако всичко пак се захлупи, нещата ще стават само по-лоши. Постоянното поддържане на такава тенджера под налягане – каквато е американската политическо-икономическа система, изключващата от достоен живот милиони граждани – само гарантира, че всеки път избухването ѝ ще е все по-опустошително. Докато…?

В сегашната мащабна вълна от протести се откроява и нещо доста многозначително. Разпространяват се все повече кадри на полицейски служители, които също изразяват възмущение от убийството на Джордж Флойд и от насилието, упражнявано от полицаи. И също се присъединяват към демонстрантите.

Много нашумя с вълнуващите си думи на солидарност към протестиращите  шерифът на Флинт, окръг Дженесий в щата Мичиган – Крис Суейнсън.

Същото решение взе и Арт Асеведо, шеф на полицията в Хюстън.

Шефът на полицията в Хюстън Арт Асеведо крачи заедно с демонстрантка, подкрепяйки каузата против расисткото полицейско насилие. Снимка: Туитър

Цял полицейски участък в Маями коленичи заедно с демонстрантите в памет на Джордж Флойд и на всички жертви като него, а полицаите издигнаха плакат с надпис „Стоп на полицейската бруталност”.

Полицаи в Маями коленичат в памет на Джордж Флойд и всички жертви на расистко полицейско насилие. Снимка: Туитър

В Северна Дакота протестиращи и полицаи заедно подкрепиха лозунга „Една раса – човешка раса“. В Савана, Джорджия, полицаите се включиха в редиците на протестното шествие, прегръщайки участниците му. И подобни прояви се множат все повече.

Така че дали и кого би успял да залъже Тръмп и този път, засега не е много ясно.

Срещу пряко причинилия задушаването на Джордж Флойд полицай Дерек Шовин, притискал шията на арестувания с коляно в продължение на почти 9 минути, е повдигнато обвинение в непредумишлено убийство. Адвокатите на семейството на Флойд настояват то да бъде променено на умишлено. Не е ясно освен това защо обвинения не са повдигнати и на другите трима полицаи, също участвали в задържането и в притискането на арестувания 46-годишен мъж върху асфалта.

Междувременно се разбра, че най-вероятно Флойд и Шовин са се познавали от по-рано, защото и двамата са работили като охрана на един и същи клуб за латинотанци. Шовин е бил външна охрана там в продължение на 17 години – удивително съчетавайки това и с работата си в полицията. А Флойд е бил вътрешна охрана в залата през последната една година, докато клубът затворил заради пандемията от коронавирус, и афроамериканецът останал без работа.

Съобщено бе също, че съпругата на Шовин – Кели, се чувства „опустошена” заради причиненото от мъжа ѝ и е подала молба за развод. Впрочем, това бе разгласено, след като дни наред семейното им жилище бе обсаждано от гневни демонстранти.

В близките дни ще разберем дали „революцията е сега”, или гайките на капака на тенджерата под налягане отново ще бъдат затегнати…

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар