В категории:България

СБЖ за Жотева: Дълбаем дъното

Медийният регулатор ще бъде ръководен от „субект с бухалкова ценностна система“, пишат от Съюза на българските журналисти по повод избора на Бетина Жотева за председател на СЕМ

Съюзът на българските журналисти (СБЖ) реагира с остра позиция на избора на Бетина Жотева за председател на Съвета за електронни медии (СЕМ).

Пред официалния сайта на СБЖ председателят на УС на съюза Снежана Тодорова припомня, че през 2017-та година Жотева отправи грозни заплахи към журналистката Къдринка Къдринова – част от екипа на „Барикада“ и отговорен редактор на сайта на СБЖ.

„С всеки изминал ден положението в журналистиката и медийната среда в България става все по-отчайващо. Постоянно ни се струва, че сякаш няма накъде по-нататък. Но не – продължаваме да дълбаем дъното“, посочва Тодорова няколко часа след като стана ясно, че Жотева е избрана за председател на СЕМ.

Това се е случило с 3 гласа „за“ (сред които и гласът на самата Жотева) срещу 2 „въздържал се“, съобщиха от пресцентъра на регулатора.

„Дъно май няма. Накъде повече да паднем от днешната новина: лице, заплашило по най-долнопробен начин журналистка, осмелила се да зададе въпрос – и то не къде да е, а в Народното събрание – е избрано за председател на регулаторния орган Съвет за електронни медии“, продължават от СБЖ.

Според Снежана Тодорова е изключително притеснително, че електронните медии ще бъдат регулирани от „субект с бухалкова ценностна система“.

Тя цитира думите, с които Жотева се обърна към Къдринова преди три години: „Много внимателно с мен специално. Да, абсолютно (потвърждение, че става дума за заплаха – б.р.), пред всички. Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става.“

„Ето това заяви тогава в отговор на публично отправен към нея от Къдринова въпрос кипналата от естеството му Жотева, все още по онова време само редови член на СЕМ. А сега – какво ли да очакваме от нея след три години нулева официална реакция по такова недопустимо поведение? Оказа се, че в нашата реалност дори за държавния глава може да има импийчмънт, но член на СЕМ не може да бъде дори помръднат, докато не му изтече квотният срок. Нещо повече – както виждаме, може дори да бъде издигнат на шефски пост. Очевидно – за особено високо оценени заслуги…“, пишат още от СБЖ.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар