В категории:България

Бетина „затваряй си устата“ Жотева поема СЕМ

„Много внимателно с мен специално. Да, абсолютно (заплаха е), пред всички. Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става“, заяви по адрес на журналист във връзка със зададен към нея въпрос през 2017-та новта председателка на регулаторния орган

Скандалната Бетина Жотева, която преди три години си позволи да заплашва журналист на „Барикада“, беше избрана за председател на Съвета за електронни медии (СЕМ). Досега тя беше член на съвета. Поема ръководния пост от София Владимирова, чийто мандат изтече. Жотева встъпва в длъжност от 9 май.

Тя е била избрана с 3 гласа „за“ и 2 гласа „въздържал се“, като нейният собствен глас „за“ се оказва решаващ. Освен гласът на Бетина Жотева, за избора ѝ са гласували още досегашната председателка София Владимирова и Галина Георгиева, завършила филиала на УНСС във Враца със специалност „Аграрна икономика“ и среден успех от дипломата добър 3,89. Работилата по-рано в БНТ Ивелина Димитрова от президентската квота и Розита Еленова от парламентарна квота, предложена от Български демократичен център на Христо Ковачки, са се въздържали.

„Предстои изключително важна година ние да покажем на света, че медийната регулация в България е независима и много важна“, коментира избора си Жотева, цитирана от БНР.

Новият председател на медийния регулатор, който си постави за цел да доказва независимостта на органа, влезе в СЕМ от квотата на бившия президент Росен Плевнелиев. Преди това тя беше говорител на Министерството на външните работи, PR в служебното правителство на Марин Райков, а ощепо-рано – в други министерства по време на първия кабинет на Бойко Борисов.

През юни 2017-та година Бетина Жотева си позволи недопустимо поведение спрямо журналист по време на заседание на парламентарната комисия по култура и медии. По повод казуса със закриването на „Радио България“, Жотева получи публичен въпрос от журналистката от „Барикада“ Къдринка Къдринова относно информация, която Жотева бе помолена да потвърди или отхвърли. Вместо това, тя нападна Къдринова със заплахи.

„Много внимателно! Ама много внимателно! Значи, който се е опитал да ме вкара в интрига, не е прокопсал. Много внимателно! Ама много внимателно с мен специално!”, каза тогава Жотева, а на въпроса „Това какво значи – заплаха ли е?“, отвърна така: „Абсолютно. Пред всички”. Секунди по-късно тя добави: „Ако си отворите устата още веднъж за мен, ще видиш какво става”.

Това е човекът, на когото сега е възложено да ръководи регулаторния орган Съвет за електронни медии, претендиращ да контролира включително и интернет пространството.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар