Ако Бетина Жотева е искрена във внезапното си разкаяние, значи е наясно, че то вече върви само с оставка

Дори да приемем извиненията ѝ, не смятаме че човек, способен да изпуска нервите си по подобен начин, отключвайки заплахи към журналист, е в състояние да изпълнява пълноценно задълженията си като член на СЕМ.

Бетина Жотева
Бетина Жотева

От чисто човешка гледна точка ние, работещите в сайта „Барикада“, приемаме извиненията на г-жа Бетина Жотева и я поздравяваме, че все пак намери сили за тях. Съветваме я да довърши започнатото и освен през една отделна медия, да се извини и лично на г-жа Къдринова, като сме готови да ѝ предоставим телефон за връзка.

От професионална гледна точка обаче смятаме извинението за доста закъсняло. Припомняме на г-жа Жотева, че от случката в Народното събрание минаха повече от десет дни, а от публикуването на записа, разкриващ за по-широк кръг от хора нейното поведение – пет.

Г-жа Жотева имаше десетки възможности да се извини преди публикуването на записа и поне няколко възможности да го направи публично или лично след това. При нито едно от нейните гостувания в телевизиите заедно с г-жа Къдринова или интервютата ѝ в други медии до този момент, представителят на СЕМ не сметна за необходимо да се извини. Странни са намеците, че „почти никой не се е поинтересувал от другата гледна точка“, при положение че във всички журналистически материали и гостувания тя също беше канена да коментира.

Въпреки тези възможности г-жа Жотева не показа и намек за извинение или поне съжаление за действията си, нито публично, нито лично пред г-жа Къдринова, въпреки директните им срещи им в студиата на Нова телевизия и телевизия „България Он Еър“. Г-жа Жотева дори не пожела да седнат заедно на една маса в тези два случая, а вместо това в продължение на дни продължаваше да поддържа тезата си, че поведението ѝ е нормален отговор на „неправилен“ журналистически въпрос. („Когато човек си защитава честта и името, може да направи всичко“- бе една от фразите ѝ).

Нещо повече – в опит да отклони вниманието на публиката от същинския проблем със заплахите, отправени от нея към журналист, тя упорито лансираше свои хипотези за някакви интриги и заговори. Същите зле скалъпени теории на конспирацията се появиха и в редица съмнителни медии. Удивителното е, че и днес, в изпълненото ѝ с уверения, че съжалява интервю, се появява това странно изречение: „Всичко останало, което е свързано с някакви заговори на определени интереси, всичко, което е свързано с активно мероприятие и т.н. – в никакъв случай няма да го коментирам, защото така съм посъветвана“.

Всичко това оставя съмнения, че думите на г-жа Жотева не са особено искрени днес. Ако съжалението ѝ беше искрено, тя вероятно щеше да го изрази поне веднъж в няколкото си публични изяви досега. В заключение, дори да приемем извиненията ѝ, не смятаме, че човек, способен да изпуска нервите си по подобен начин, отключвайки заплахи към журналист, е способен да изпълнява пълноценно задълженията си като член на СЕМ.

В този смисъл „Барикада“ призовава г-жа Жотева да убеди всички в своето искрено разкаяние за недопустимото си поведение, подавайки своята оставка като член на регулатора.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар