В категории:Свят / Франция

Франция пред дилема: стачката или Коледа?

Премиерът Едуар Филип разчита с леки отстъпки да разцепи синдикатите и по-сговорчивите да преглътнат пенсионната реформа, заради която вече две седмици общественият транспорт е блокиран. 62% от гражданите подкрепят стачкуващите, а 69% предпочитат протестът да прекъсне за празниците

Активистите на CGT, участващи в протестните действия, не показват никаква умора от стачката и са решени да я продължават до победа. Снимка: AunisTV

Вече две седмици милиони французи губят часове наред, за да стигат от къщи до работа и обратно. Причината е най-мащабната транспортна стачка от четвърт век насам, блокирала напълно част от превозите на обществения транспорт и крайно разредила други. Въпреки всички неудобства обаче, 62% от гражданите подкрепят протеста.

Стачката започна на 5 декември и е насочена срещу прокарваната от президента Еманюел Макрон и премиера Едуар Филип пенсионна реформа. Промените целят премахване на сегашната система от 42 механизма, които дават възможност за по-ранно пенсиониране в различни сектори с по-тежки условия на труд – например в транспорта, и за заместването им с еднакви правила за всички. Предвижда се също вдигане на възрастта за излизане в пенсиа от сегашните 62 години на 64.

Първаночално стачката бе доминирана от най-големия синдикат в страната – близката до комунистите CGT (Обща конфедерация на труда), докато също влиятелната социалдемократическа CFDT (Френска демократична конфедерация на труда) се въздържаше да се включи преди правителството официално да разясни какви точно реформи предлага. След като премиерът Филип ги оповести миналата седмица, CFDT реши също да се включи в протеста, негодувайки най-вече срещу повишаване на възрастта за пендиониране. Що се отнася до другата важна част на реформата – заменянето на 42-ата механизма с един общ и изравняването на всички професии при пенсионирането, за CFDT това е приемливо.

Залагайки именно на разминаванията в подходите на двата водещи синдиката, премиерът Филип поддържа консултационни срещи с тях, разчитайки с леки отстъпки да ги разцепи и да получи подкрепа за реформата поне от CFDT. За днес също е обявена такава среща. Вече бяха подадени сигнали, че властите са готови да направят компромис с възрастта за пенсиониране и да се откажат от повишаването ѝ, само и само стачката да бъде прекъсната, а реформата – задвижена.

В същия дух е и позицията на президента Еманюел Макрон, който на 18 декември излезе с изявление, че няма да има отказ от извършване на реформата, но че тя може „да се подобри”.

Идещите коледни празници наливат вода в мелницата на компромиса. Всички са наясно, че напрежението ще нарасне сериозно, ако заради стачката французите масово бъдат възпрепятствани да пътуват, за да осъществят отдавна планирани и често предплатени почивки или за да се съберат с близките си из други части на страната. На фона на голямата подкрепа за стачката излезе и сериозен процент желаещи тя да бъде прекъсната поне за празниците – това искат 69%.

Его защо премиерът Филип постоянно излъчва оптимизъм, че още преди края на тази седмица ще бъде постигнато споразумение със синдикатите. Редиците на CGT обаче и нейният лидер Филип Мартинес засега са категорични, че няма да приемат нищо по-малко от отказ от реформата. Дори водачът на по-сговорчивата CFDT Лоран Берже, който иначе приветства готовността за диалог от страна на правителството, е скептичен и твърди, че „още сме много далеч от споразумяване”.

Стачката или Коледа? Това е въпросът днес за Франция.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар