Турция и Франция се откроиха с „горещи” първомайски демонстрации

По цял свят Международния ден на труда бе отбелязан с масови шествия и искания за гарантиране на социалните права и за достойно заплащане на работещите

Милиони хора в различни страни на света излязоха на традиционни първомайски шествия и масови прояви, издигайки навръх Международния ден на труда искания за гарантиране на социалните права, за достойно заплащане на работещите, за по -справедливо разпределение на благата, против неравенството. С най-„горещи” демонстрации в Европа се откроиха Турция и Франция.

В югоизточната ни съседка, в която вътрешното разделение между управляващи и опозиция продължава да е много дълбоко, най-сериозни конфронтации имаше в мегаполиса Истанбул. Задържани са 207 души, извести истанбулската градска управа, цитирана от турската телевизия NRTTV.

Турски полицаи арестуват демонстрант, който ес опитва да стигне до истанбулския площад "Таксим"–знаково място за първомайските митинги. Снимка: ЕФЕ
Турски полицаи арестуват демонстрант, който се опитва да стигне до истанбулския площад „Таксим“ – знаково място за първомайските митинги. Снимка: ЕФЕ

Арестите са извършени при опити на около 300 демонстранти да стигнат и да се съберат на блокирания и заграден от властите истанбулски площад „Таксим”. Площадът е символно място и на него традиционно се отбелязва Международният ден на труда, откакто първомайската демонстрация там през 1977 г. е била окървавена от безредици, довели до над 40 убити и над 100 ранени. Тогавашните събития стават известни като „Кървавия май”.

Тази година обаче властите забраниха на „Таксим” да се събират хора и разрешиха отбелязване на 1 май на друго място – в квартал Бакиркьой, край летището. Там се събра многохилядно множество.

Повечето от арестуваните, които са искали все пак да проникнат на „Таксим”, са леви опозиционери, които са носели плакати и лозунги с надписи, обявяващи президента Раджеп Ердоган за диктатор. Полицията им преградила пътя още на изхода от близка станция на метрото, използвайки сълзотворен газ и гумени куршуми. Макар и принудени да отстъпят, демонстрантите скандирали: „”Таксим” е наш и ще остане наш!” У някои от арестуваните са открити и са иззети „коктейли Молотов” и пиратки.

Съобщаващите за сблъсъците в Истанбул чуждестранни медии припомнят, че сред опозиционерите в страната още са силни и чувствата на възмущение след неотдавнашния референдум, дал свърхпълномощия на президента Ердоган. Припомня се също, че в затворите остават десетки журналисти, обвинявани от властите, че са подкрепяли заговорници или терористи с публикациите си.

В тазгодишния доклад на „Репортери без граници” Турция е поставена на 155-то място по свобода на медиите – с 4 места по-надолу, отколкото през миналата година. Според авторите на доклада президентът Реджеп Ердоган се е отклонил към авторитарен режим и „страната се е превърнала в най-големия затвор в света за медийните работници”.

Френски страсти

Горещи страсти кипнаха и на първомайските прояви във френската столица Париж. Върху тях внушителен отпечатък сложиха обществените емоции, породени от драматичната дилема на предстоящия в неделя, 7 май, втори тур на президентските избори. Съперници в него, както е известно, са независимият, но тясно свързан с едрия капитал кандидат Еманюел Макрон и водачката на Националния фронт Марин льо Пен. Още веднага след оповестяването на резултатите от първия тур, в Париж имаше демонстрации, насочени едновременно и срещу двамата кандидати, излъчени за балотажа, тъй като нито един от тях не предлага социална алтернатива на обществото.

Същото отхвърляне и на „екстремисткия капитал” (Макрон), и на „екстремистката десница” (Льо Пен) бе демонстрирано и в днешното първомайско шествие на така наречения Социален фронт във френската столица.

На свой ред анархистите също направиха своя проява, скандирайки „против фашизма и против капитализма” преди да се влеят в по-голяма демонстрация на Площада на републиката.

Противници и на Макрон, и на Льо Пен сравниха първия с Луи XVI, гилотиниран след Великата френска революция, а втората–с баща ѝ. Снимка: Туитър
Противници и на Макрон, и на Льо Пен сравниха първия с Луи XVI, гилотиниран след Великата френска революция, а втората – с баща ѝ. Снимка: Туитър

Наблюдателите отбелязват, че за първи път в изборна година, в навечерието на балотаж, различните френски синдикати не са организирали единна първомайска проява за обща подкрепа на кандидата, който да опонира на Националния фронт. Очевидно е, че кандидатурата на Макрон също е разделяща.

През 2002 г., когато бащата на Марин льо Пен – Жан-Мари льо Пен, също се класира за балотаж, всички френски синдикати свикват общ първомайски митинг, на който се събират 1,3 милиона души и те се обявяват против кандидата на Националния фронт, припомня в своята днешна кореспонденция от Париж испанският в. „Ел Паис”. Веднага се допълва, че сега отхвърлянето на Националния фронт е също толкова категорично, но не по-малко негативизъм предизвиква и Макрон, за когото се знае, че планира допълнителни орязвания на трудовите и социалните права.

В подкрепа на републиката и на кандидатурата на Макрон днес се обяви шествието, свикано от реформистката Френска демократична конфедерация на труда (CFDT), подкрепена от още два по-малки синдиката. Но в това шествие се включиха едва 200-300 души, сочи АФП.

Синдикатът CFDT пусна на сайта си тази снимка от своята първомайска проява.
Синдикатът CFDT пусна на сайта си тази снимка от своята първомайска проява.

Доста по-внушителна, но също далеч от масовостта на други години, беше проявата на Площада на републиката, организирана в дух на отпор срещу Националния фронт от близката до социалистите Всеобща конфедерация на труда (CGT), подкрепена и от някои по-леви синдикати. Към този митинг се присъединиха и анархистите. Според организаторите на Площада на републиката днес е имало около 80 000 души, а според полицията – около 30 000.

CGT пусна запис от шествието си на своя сайт, на своя профил в Туитър и в YouYube:

Участниците бяха с доста различаващи се нагласи. Част от тях – облечени в черно и маскирани – предизвикаха сблъсъци, мятайки по позиции на силите на реда камъни и „коктейли Молотов”, а полицията отвърна със сълзотворен газ. В безредиците бяха ранени четирима полицаи. Над 100 души бяха арестувани.

Телевизия RT пусна в YouTube кадри от парижките сблъсъци:

В първомайските прояви в париж се включиха и маскирани участници в черно, част от които предизвикаха сблъсъци с полицията. Снимка: Prefecture de Police de Paris
В първомайските прояви в Париж се включиха и маскирани участници в черно, част от които предизвикаха сблъсъци с полицията. Снимка: Prefecture de Police de Paris
Ваденето на павета за мятане по полицията е запазена марка на парижките безредици още от май 1968-ма. Снимка: Prefecture de Police de Paris
Ваденето на павета за мятане по полицията е запазена марка на парижките безредици още от май 1968-ма. Снимка: Prefecture de Police de Paris

В Испания първомайските шествия бяха по традиция организирани съвместно от двата най-големи синдиката – UGT (Всеобщ съюз на работниците – близък до социалистическата партия) и CCOO (Работнически комисии – комунистически). В Мадрид демонстрацията тръгна от площад „Сибелес”, където се намира столичното кметство, и завърши на централния площад „Пуерта дел Сол” с митинг под надслова „Няма извинения”.

Смисълът на посланието е, че няма извинения заради кризата заплатите на трудещите се да стоят замразени, а бонусите за едрия бизнес и банките да растат. В случая с Испания възмущението е особено силно и в светлината на направените наскоро нови разкрития за големи корупционни скандали с участието на знакови фигури от управляващата дясна Народна партия на премиера Мариано Рахой.

Първомайският митинг на централния мадридски площад "Пуерта дел Сол". Снимка: ЕФЕ
Първомайският митинг на централния мадридски площад „Пуерта дел Сол“. Снимка: ЕФЕ

Първомайски демонстрации и шествия се състояха в още много други страни по света. Ето няколко кадъра от някои от тях:

В Дака, Бангладеш, работнички скандираха лозунги за достойно заплащане на труда им и за социални гаранции. Снимка: ЕФЕ
В Дака, Бангладеш, работнички скандираха лозунги за достойно заплащане на труда им и за социални гаранции. Снимка: ЕФЕ
Симпатизанти на комунистическата партия в Ирак излязоха на първомайска демонстрация в столицата Багдад. Снимка: ЕФЕ
Симпатизанти на комунистическата партия в Ирак излязоха на първомайска демонстрация в столицата Багдад. Снимка: ЕФЕ
Индонезийски работници подпалиха протестно плакатите на първомайското си шествие, след като полицията в Джакарта ги възпря с улични прегради. Снимка: ЕФЕ
Индонезийски работници подпалиха протестно плакатите на първомайското си шествие, след като полицията в Джакарта ги възпря с улични прегради. Снимка: ЕФЕ

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар