В категории:България

КНСБ: Засилете мерките за безопасност на труда

Синдикатите изказват съболезнования на близките на починалите работници край АЕЦ „Козлодуй“ и посочват, че са наложителни мерки за засилване контрола по изпълнение на изискванията за безопасни условия на труд

Снимка: Pexels.com

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) апелира за засилване на мерките за безопасни условия на труд след последната голямата трагедия, която се случи вчера край АЕЦ „Козлодуй“.

При тежък инцидент загинаха двама работници на площадка за съхраняване на ядрени отпадъци, а други двама бяха ранени, Инцидентът е резултат от падането на метални елементи. Единият от ранените беше освободен за домашно лечение, а другият остава в болница за операция. Той е без опасност за живота.

„КНСБ изказва съболезнования на семействата на двамата загинали работници на площадката за радиоактивни отпадъци край АЕЦ „Козлодуй“. Конфедерацията се надява подобни страшни инциденти да не се случват занапред. Приканваме работодателите да вземат мерки за засилване контрола по изпълнение на изискванията за безопасни условия на труд, допълнително обучение и квалификация на работниците по отношение на оценка на риска на работното им място“, посочват синдикатите в своя позиция.

Официалната статистика за първото полугодие на 2019-та година сочи, че 33-ма души са загубили живота си в България в резултат на трудова злополука. Справка с фаталните трудови злополуки през миналата 2018-та година показва, че няма почти никакво подобрение в черната статистика – през първите три шест месеца на 2018-та година са загинали 35 души. Общо през 2018-та са си отишли завинаги заради инцидент на работното място 92-ма души, а в края на тази година статистиката ще бъде не по-малко черна.

„За съжаление, зачестяването на смъртните случаи и трудовите злополуки на работното място през последните месеци показват неспазване на изискванията за безопасност и здраве при работа“, посочват от КНСБ.

Те настояват, че извършването на задължителните ежедневни инструктажи, особено на строителни площадки, е изключително важно за предпазване на работниците от трудови злополуки.

Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ констатира , че значителна част от нарушенията при спазване на закона за безопасни условия на труд са свързани именно с непровеждане на инструктажите, допълват синдикатите и призовават за задължително извършване на инструктажите.

„Нещастният инцидент, отнел човешки животи, показва, че в сектор строителство спазването на изискванията за безопасност често не отговаря на наредбите и изискванията на закона“, настояват от КНСБ.

Статистиката същевременно показва, че застрашени от трудови злополуки не са само работещите в строителството, като в данните за първите шест месеца на 2019-та година има регистрирани смъртни случаи в сектори като ресторантьорството, хотелиерството, производството на мебели, производството на дървен материал и други.

Важно е да се отбележи, че както данните за броя фатални трудови злополуки, завършили със смърт, така и тези за всички злополуки (общо 1300 за първото полугодие на настоящата година), вероятно е занижен, тъй като в момента за тях се разчита на декларации от страна на работодателите. Те са длъжни да обявят пред осигурителния институт всяка трудова злополука, но според Инспекцията по труда някои от тях предпочитат да избегнат деклариране, когато това е възможно. Причината е, че при чести инциденти биха могли да попаднат в рисковия списък на инспекцията, а в случай че са пострадали повече от трима работници, това означава разследване от страна на НОИ и други компетентни органи.

Статистиката също така изобщо не обхваща хората, които работят „на черно“ – без трудови договори и регламентирани условия на труд. Логично това са и много рискови работни места поради отсъствието на ангажимент от страна на работодателя дори на хартия да спазва изискванията на закона за осигуряване на безопасност на работното място. Това е една от многото причини, поради която синдикатите от години настояват за мерки за ограничаване на сивата икономика. Преди седмици КНСБ проведе конференция по темата и представи план с редица мерки в тази посока.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар