В категории:България

За половин година: 33 души загинаха след трудови злополуки

По един работещ човек си отива всяка седмица от началото на годината, докато се опитва да изкарва прехраната си. Фаталните трудови злополуки се случват във всички сектори. Междувременно от Инспекцията по труда съобщиха, че техни служители са били нападнати по време на проверка

Снимка: Pixabay.com

33 души са загубили живота си в България за първото полугодие на 2019-та година в резултат на трудова злополука. Това показват официалните данни на Националния осигурителен институт. Справка с фаталните трудови злополуки през миналата година показва, че няма почти никакво подобрение в черната статистика – през първите три шест месеца на 2018-та година са загинали 35 души.

Това означава, че по пет души всеки месец почернят близки и семейства в резултат на фатален инцидент на работното място, докато се опитват да изкарват своята прехрана. Същевременно данните от Министерството на финансите сочат, че над половината заети у нас работят за доходи до минималната заплата, а цели 80% изкарват до 1000 лева.

Така всяка седмица поне по един човек, който вероятно работи за доходи, далеч дори от минималните средно за Европейския съюз, намира смъртта си на своето работно място.

Общо за 2018-та година живота си докато се трудят у нас са загубили 92-ма души. Година по-рано, през 2017-та, статистиката е сходна – 94 смъртни случая. Ако тенденцията от първото полугодие се запази, в края на годината ни очаква поредната черна статистика на десетки български граждани, простили се с живота в мирно време, докато работят.

Общо за първото полугодие на 2019-та година трудовите злополуки са 1300 – с около 100 по-малко от тези за същия период година по-рано.

Противно на някои схващания, застрашени далеч не са само работещите в строителството, като в статистиката за първите шест месеца на 2019-та година има регистрирани смъртни случаи в сектори като ресторантьорството, хотелиерството, производството на мебели, производството на дървен материал и други.

Важно е да се отбележи, че както данните за броя фатални трудови злополуки, завършили със смърт, така и тези за всички злополуки, вероятно е занижен, тъй като в момента за тях се разчита на декларации от страна на работодателите. Те са длъжни да обявят пред осигурителния институт всяка трудова злополука, но според Инспекцията по труда някои от тях предпочитат да избегнат деклариране, когато това е възможно. Причината е, че при чести инциденти биха могли да попаднат в рисковия списък на инспекцията, а в случай че са пострадали повече от трима работници, това означава разследване от страна на НОИ и други компетентни органи.

Статистиката също така изобщо не обхваща хората, които работят „на черно“ – без трудови договори и регламентирани условия на труд. Логично това са и много рискови работни места поради отсъствието на ангажимент от страна на работодателя дори на хартия да спазва изискванията на закона за осигуряване на безопасност на работното място.

Същевременно темите за безопасността и условията на труд на работещите хора в България и фактът, че по един български гражданин всяка седмица умира, докато се опитва с честен труд да изкарва прехраната си, нямат късмета да попадат в медийното внимание. С минимални изключения, проблемът отсъства и от политическия дебат в страната, за сметка на трупането на популярност и рейтинг чрез напомпване на изкуствени теми и илюзорни заплахи, които не могат да се сравняват по реална тежест с ежедневна заплаха за живота на хиляди работещи.

Точно обратното – мнозинството от политиците от всички видими партии са заети да защитават интересите на бизнеса и да се стараят да облекчават „тежестта“ пред него, която често се изразява именно в малкото останали защити за работниците.

Междувременно преди дни от Инспекцията по труда съобщиха, че техни служители са били нападнати от работодател, когато са опитвали да извършат проверка в заведение край морето. Докато установяват данните на работещите в обекта, контролните органи виждат лице, видимо под 18 години, да почиства тоалетната, което напуска без да попълни задължителната декларация за условията на труд. Инспекторите по труда молят управителката на заведението да го доведе. Междувременно се появява лице, представило се като управител, което започва да крещи и да ругае инспекторите. Едната служителка от екипа е ударена с папката с документи по главата, а другата е блъсната. Инспекторите по труда напускат обекта и търсят съдействие от полицията, откъдето се отзовават, в резултат на което е образувано досъдебно производство. До идването на полицията лицето, проявило агресията, напуска обекта.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар