В категории:България

Евростат: България е в челото на ЕС по фатални трудови злополуки

Европейската статистическа служба използва Световния ден за безопасност и здраве при работа, за да покаже как се справят страните от съюза с осигуряването на безопасни условия за работа. България не е сред добрите примери – точно обратното

Българските работници са едни от най-честите жертви на трудови злополуки в Европейския съюз. Страната ни е на второ място по брой на фаталните случаи на 100 000 работници, показват данни на Евростат, публикувани по повод 28 април – Световният ден за безопасност и здраве при работа.

Данните са за 2017-та година и показват, че единствено Румъния ни изпреварва по този показател. Северните ни съседи водят класацията с 5.72 смъртни случая на всеки 100 000 работника, а България е втора с 4.3 случая. Средното ниво в Европейския съюз е 2.25 фатални инцидента на 100 000 работници.

Общо 2912 трудови злополуки са били фатални в ЕС през 2017-та година, а за България посоченото число е 85 смъртни случая. Официалните данните от Националния осигурителен институт, който обобщава смъртните случаи при трудови злополуки у нас, са за 110 души, изгубили живота си по време на работа. Разликата от 25 случая вероятно се дължи на факта, че статистиката на Евростат не обхваща абсолютно всички икономически дейности, а е съсредоточена в селско стопанство, промишленост и строителство (но с изключение на минното дело, което често взима жертви у нас) и част от услугите.

Евростат все още не представя данните за годините след 2017-та, но за България те са известни от националната ни статистика. През 2018-та са си отишли в резултат на трудов инцидент 92-ма души, а през 2019-та – 89. Тенденцията е сходна и през първото тримесечие на 2020-та година.

Сметката за България показва, че средно над 7 души загиват на работа всеки месец или по един през 4 дни, докато се опитват да прехранват себе си и семействата си. За 2019-та година най-много са случаите в строителството (18), транспорта (12), производството и други.

Любопитно е да се отбележи, че други държави с подобни проблеми очевидно работят по-сериозно за неговото преодоляване. Така например през 2013-та година с по-висока честота на фаталните трудови злополуки от България (3.72 на 100 000) освен Румъния са били още Латвия (4.46) и Литва (5.00), но четири години по-късно те са намалили почти двойно тези нива съответно до 2.79 и 3.47. В Румъния намалението е от 6.9 случая през 2013-та до 5.72 през 2017-та.

На последните места по фатални трудови злополуки в Европейския съюз са Малта (0.57), Холандия (0.78), Кипър (0.85), Естония (1.02) и Германия с 1.19.

По отношение на България е важно да се отбележи, че статистиката може да се окаже и още по-черна, тъй като за настъпили на работното място смъртни случаи или инвалидност се считат всички подобни развръзки, констатирани до 1 година след злополуката. За съжаление, на по-късен етап НОИ не актуализира поне на своя сайт данните за изминалите периоди.

Също така е много вероятно да се окаже, че данните за инцидентите са непълни, тъй като в момента за тях се разчита на декларации от страна на работодателите. Те са длъжни да обявят пред осигурителния институт всяка трудова злополука, но според Инспекцията по труда някои от тях предпочитат да избегнат деклариране, когато това е възможно. Причината е, че при чести инциденти биха могли да попаднат в рисковия списък на инспекцията, а в случай че са пострадали повече от трима работници, това означава разследване от страна на НОИ и други компетентни органи.

Статистиката също така изобщо не обхваща хората, които работят „на черно“ – без трудови договори и регламентирани условия на труд, което е честа практика в България и най-вероятно води до подценени случаи в официалната статистика на Евростат. Логично това са и много рискови работни места поради отсъствието на ангажимент от страна на работодателя дори на хартия да спазва изискванията на закона за осигуряване на безопасност на работното място.

Днешният Световен ден за безопасност и здраве при работа беше отбелязван от национално-представителните синдикати КНСБ и КТ „Подкрепа“ с полагане на цветя на паметника пред сградата на КНСБ и с едноминутно мълчание в паметта на загиналите и пострадалите в трудови злополуки.

„Тази година 28 април е посветен на всички отговорни и смели работници, които се трудят в условията на глобална пандемия с COVID-19. Борбата за преодоляването ѝ е основната грижа днес и превенцията е главна цел. Изказваме уважение пред всички, които са на работните си места в този труден период. Потвърждаваме готовността на българските синдикални конфедерации за конструктивен диалог и взаимодействие в тези месеци на изпитание. Безопасността и здравето при работа спасява човешки животи!“, посочиха синдикатите.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар