В категории:България

35 смъртни случая на работното място от началото на 2018-та

По шест души на месец оставят семейство и близки завинаги заради фатална трудова злополука, сочат официалните данни. Само в сектор „Строителство“ са установени над 9000 нарушения, свързани с безопасността и здравето при работа. Същевременно работодателите не са изплатили заплати за 15 милиона лева

Снимка: Pexels.com

35 души са загубили живота си на работното си място за първите шест месеца на 2018-та година, показват данните на Националния осигурителен институт, които поддържат статистиката за трудовите злополуки. Общо за първото полугодие трудовите злополуки в България са 1427.

Сметката показва, че по шест души на месец оставят завинаги семейство и близки заради фатална злополука, докато изпълняват задълженията си на работното място.

За същия период на миналата година смъртните случаи след трудови злополуки са едва с един повече – 36, а злополуките като цяло – 1435. За цялата 2017-та година живота си на работното място са загубили 94 души или 8 души месечно.

Въпреки продължаващата негативна тенденция работници да си отиват, докато се опитват да изкарват прехраната си и липсата на поводи за всякакъв оптимизъм, от Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ (ИА ГИТ) все пак намериха начин и за позитивен прочит на статистиката. В прессъобщение от 20 юли те изтъкват, че „злополуките в строителството намаляват след засиления контрол на ИА ГИТ“.

Инспекцията по труда, избирайки да разглежда само злополуките в сектор „Строителство“, отчита намаляване на техния брой, но пропуска да отбележи общата статистика, която ясно показва, че черната тенденция не е преодоляна като цяло. Важно е също да бъде направено уточнението, че често тази статистика се оказва и по-черна, тъй като някои злополуки водят до смърт на по-късен етап.

ИА ГИТ настоява, че извършва повече проверки в този сектор и това дава резултат. „По-малко трудови злополуки на работното място в сектор „Строителство“ при ръст на строителните обеми са регистрирани в НОИ през първото полугодие на годината, благодарение на засиления контрол, който Инспекцията по труда осъществява“, пишат от пресцентъра на агенцията, като малко по-надолу все пак признават, че „секторът продължава да бъде сред най-рисковите както по отношение на безопасността и здравето при работа, така и при осъществяването на трудовите правоотношения“.

Статистиката на агенцията сочи, че са извършени около 400 проверки повече в строителството за първите шест месеца на 2018-та спрямо същия период на 2017-та година – 2840 срещу 2400, което е ръст от 18%. Дали заради тях, или поради други субективни и случайни фактори, смъртните случаи в сектора действително намаляват на половина – от 6 на 3 от началото на годината. Общо регистрираните трудови злополуки за първите шест месеца в сектора са 63, а през 2017-та са били 76, сочи още статистиката, предоставена от НОИ и ИА ГИТ.

В строителството са почти половината спрени обекти, работни места, работно оборудване и др., които пряко са застрашавали живота и здравето на работещите – 88 от 187 общо, сочат още данните, като тези нарушения намаляват спрямо миналата година за този период. Увеличава се обаче броят на нарушенията, свързани с обезопасяването на работното оборудване, признават от ИА ГИТ. През 2018-та на строителни обекти са установени 2027 нарушения по безопасността на оборудването от общо 11 711, докато година по-рано броят им е бил 1822 от 13 103.

Установените нарушения в сектор „Строителство“ за полугодието на 2018 г. са общо 13 982, от които 9023 бр. са свързани с безопасността и здравето при работа, а 4950 са в областта на трудовите правоотношения – възникването, изпълнението и прекратяването им, заплащането на труда, работното време и др.

Неизплатени заплати за 15 милиона лева

Установената сума на неизплатени възнаграждения е 15.1 млн. лв. и намалява с 3 млн. лв. спрямо същия период на 2017-та година, отчитат от ИА ГИТ.

Общо за първите шест месеца на годината те са извършили 22 091 проверки в 18 138 предприятия, като са установени 95 165 нарушения. Нарушенията на нормите, свързани с безопасността и здравето при работа, са 45 205, а в областта на трудовите правоотношения – 49 710 бр.

Установените случаи на работа без трудов договор са 1257, като са съставени 5330 актове за установяване на административно нарушение, от които 1011 са за нарушения, свързани с правилата за осигуряване на здравословни и безопасни работни места, а 4261 – в областта на трудовите правоотношения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е 8 млн. лева.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар