В категории:България / Пазар на труда

Работодателите у нас са извършили минимум 170 000 нарушения през 2019-та

Най-често нарушенията касаят неизплащане на възнагражденията за положен труд и условията за безопасност на работното място, сочат данните на Инспекцията по труда

Снимка: Pixabay.com

Над 170 000 броя нарушения на трудовото законодателство са установени от контролните органи на Инспекцията по труда през 2019-та година, съобщиха от пресцентъра на агенцията.

Най-вероятно броят на нарушенията е поне двойно по-голям, тъй като инспекторите са извършили 40 200 проверки във всички икономически дейности, като проверените предприятия са били 31 400 с почти 1 500 000 наети лица в тях, т.е. от контрола са обхванати около половината наети.

Най-често работодателите нарушават разпоредбите, касаещи трудовите правоотношения и тези по осигуряване на здравето и безопасността на труда. Припомняме, през 2019-та година се запазва високия брой на фатални трудови злополуки, като и през миналата година по един човек загива вследствие на фатален инцидент на работното място. Общо смъртните случаи през 2019-та година са 92, а трудовите злополуки като цяло – близо 3000.

Броят на установените нарушения, свързани с осъществяването на трудовите правоотношения е 86 000, и на тези по осигуряване на здраве и безопасност при работа – 85 190, посочват от ИА ГИТ.

Най-честото нарушение е неизплащането на дължимите пари за изработения труд, съобщава агенцията. Сред проверените фирми, обхващащи само половината заети у нас, са регистрирани 21 570 случая, сочат данните.

„Основно става въпрос за неизплащане на допълнителните възнаграждения за придобит трудов стаж и професионален опит, на незаплащане с увеличение на положения труд на официален празник, на нощен труд, на неизплащане на дължими по Кодекса на труда обезщетения“, пишат инспекторите.

През годината са установени 17.8 млн. забавени възнаграждения, добавят те, като след намесата на инспекцията по труда са изплатени 8.2 млн. лв.

От агенцията посочват, че година по-рано забавените възнаграждения са били около 27 млн. лв., като според тях намалението означава, че „проблемът не е решен, но е овладян“. Въпреки това, цели близо 18 милиона, изработени от работниците, не са достигнали до тях навреме, а след намесата на агенцията са изплатени около 8 милиона от тях, но други 10 милиона не са. Освен това, още веднъж е важно да се припомни, че проверките са засегнали фирми, в които са заети едва половината работещи хора у нас.

Установените нарушения, свързани с работното време, почивките и отпуските, са 16 860 броя, а по възникването на трудовите правоотношения – 13 400 бр. Случаите на работа без трудов договор са 2600 броя, сочат още данните.

По отношение на здравето и безопасността при работа най-честите нарушения са свързани с цялостната организация на тази дейност (52 100 броя). Най-сериозен риск за живота и здравето на работещите създават нарушенията, свързани с обезопасеността на работното оборудване, които са 22 300 броя, съобщават от ИА ГИТ.

Приложените принудителни административни мерки, с които работодателите се задължават да отстранят нарушенията, са 164 540 броя, но същевременно спрените машини, обекти и работни места, застрашаващи пряко живота и здравето на работещите, са само 300. В 36 случая е въведен специален режим на работа поради невъзможност да бъде приложена мярка „спиране“.

В макар и малка част от случаите, вината е поета от работниците – от ИА ГИТ съобщават, че са „отстранени 87 работници и служители, като най-често те се отстраняват поради неизползване на осигурените от работодателя лични предпазни средства или защото не са минали задължителните инструктажи“ – въпреки, че провеждането на инструктаж е задължение на работодателя, а доказването дали някой работник действително е отказал да използва осигурените лични предпазни средства е сложно.

Издадените актове за установяване на административно нарушение са 9640 бр., като 2/3 от тях са за нарушения, свързани с трудовите правоотношения. Сумата на влезлите в сила наказателни постановления е за около 13 млн. лв.

По традиция най-много ресурс е насочен в трите икономически дейности в сектор „Строителство“, където през годината са извършени 5800 бр. проверки, и в растениевъдството, където те са 5170 броя, подчертават от ИА ГИТ.

„На практика всяка четвърта проверка е била на строителен обект или на полето, тъй като двете дейности са идентифицирани като рискови както по осъществяването на трудовите правоотношения – по възникването, изпълнението и прекратяването им, по работното време, почивките и отпуските и др., така и по отношение на безопасността и здравето при работа“, съобщават от агенцията. Тези проверки са довели до около 10 000 задължителни предписания.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар