В категории:България

92 фатални трудови злополуки през 2018-та

Средно по двама работници всяка седмица губят живота си, докато се опитват да изкарат прехраната си. Няма тенденция за подобряване на ситуацията спрямо предходната година, което е логично с оглед отсъствието на този проблем от политическия дневен ред

Снимка: Pexels.com

92-ма души са станали жертва на фатална трудова злополука и са загубили живота си на работно място в България през 2018-та година. Това показват обобщените данни за изминалата година от Националния осигурителен институт, които поддържат тази черна статистика.

Сметката показва, че средно по около 8 души загиват на работа всеки месец, докато се опитват да прехранват себе си и семействата си. Най-много са случаите в строителството (14), транспорта (12), производството и други.

Сравнение с година по-рано, фаталните трудови злополуки са едва две по-малко – през 2017-та година 94 души са загубили живота си на работа. Общо официално обявените трудови злополуки в страната през 2018-та година обаче са 2914 – с три повече от предходната година.

Данните показват, че няма никаква тенденция за подобряване на ситуацията, което не е изненадващо с оглед факта, че този проблем по никакъв начин не присъства в обществения дебат или в плановете и намеренията на политиците, включително на онези, които би трябвало да се съсредоточават върху защитата на интереса на работниците.

Още една лоша новина е, че статистиката може да се окаже и още по-черна, тъй като за настъпили на работното място смъртни случаи или инвалидност се считат всички подобни развръзки, констатирани до 1 година след злополуката. За съжаление, на по-късен етап НОИ не актуализира данните за изминалите периоди.

Също така е много вероятно да се окаже, че данните за инцидентите са непълни, тъй като в момента за тях се разчита на декларации от страна на работодателите. Те са длъжни да обявят пред осигурителния институт всяка трудова злополука, но според Инспекцията по труда някои от тях предпочитат да избегнат деклариране, когато това е възможно. Причината е, че при чести инциденти биха могли да попаднат в рисковия списък на инспекцията, а в случай че са пострадали повече от трима работници, това означава разследване от страна на НОИ и други компетентни органи.

Само за първите девет месеца на 2018-та година от Инспекцията по труда установиха над 135 000 нарушения на трудовото законодателство – средно по 15 000 месечно.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар