В категории:България

Трима работници пострадаха при срутване на тунел „Железница“

Новостроящият се тунел затрупа трима души, а на място пристигнаха премиерът и куп министри. Всяка година в България се случват над 2500 инцидента на работното място, в резултат на които животът си губят около 100 човека

Снимка: Ирина Жерева, бТВ

Трима работници бяха затрупани при срутване в новостроящия се тунел „Железница” на магистрала „Струма”, като впоследствие и тримата са извадени живи и са откарани в две болници в Благоевград с множество травми, съобщи БГНЕС.

Първоначално беше съобщено за четирима пострадали, но по-късно от съобщение на изпълнителят на обекта – обединението ДЗЗД „АМ СТРУМА ТУНЕЛ 2018“, в което участват „ДЖИ ПИ ГРУП“ АД, „ГЛОБАЛ КЪНСТРЪКШЪН“ ООД и „ВИА ПЛАН“ ЕООД, стана ясно, че пострадалите са трима.

Срутването в тунела е станало в лявата тръба на южния изход. 2 километра тръби трябва да свържат северната с южната част, които трябва да се срещнат по средата. На този етап пробиването е на около 400 метра от северната страна, горе долу толкова е и от другата. Срутването е станало от южната страна, откъм самата Железница.

По първоначална информация инцидентът е станал по време на монтаж на рамка. В същото време обаче от „ДЖИ ПИ ГРУП” ЕООД посочват, че е възникнало срутване на скална маса при забоя от южната страна.

“Железница” трябва да е най-дългият у нас автомобилен тунел с дължина 2.2 км. До момента са прокопани общо 850 метра. Според регионалния министър Аврамова, която наскоро беше на инспекция на място, тунелът трябва да е готов догодина.

Стойността на договора е 185 370 370, 37 лв. без ДДС. Проектът се съфинансира от Кохезионния фонд на Европейския съюз и националния бюджет чрез ОП „Транспорт и транспортна инфраструктура“ 2014-2020 г.

По-късно „Нова телевизия“ съобщи, че на мястото на инцидента са пристигнали премиерът Бойко Борисов и директорът на ВМА Венцислав Мутафчийски, а пострадали са били транспортирани към ВМА в София.

„Инцидентът е случайност, следствие на дъждовете“, каза Борисов. Преди това той е посетил и болницата в Благоевград, където първоначално са приети пострадалите работници. Там Борисов е бил уверен от завеждащия лекар, че мъжете са без опасност за живота.

Макар този инцидент да се радва на огромно внимание и на лично посещение от страна на Борисов, той далеч не е изключение за страната ни, която е на челни места в Европейския съюз по трудови злополуки. За миналата година регистрираните трудови злополуки са 2731, като от тях 89 са с фатален изход.

В секторите строителство на сгради, съоръжения и специализирани строителни дейности, през 2019-та година живота си загубили 17 души, а регистрираните трудовите злополуки като цяло са около 200.

За първите три месеца на настоящата година 14 души загубиха живота си в резултат на трудова злополука. Общо такива случаи за първите 14 седмици е имало 586 на брой, но случаят в „Железница“ е първият, при който до мястото на инцидента пристигат премиера и негови министри.

Във връзка с тежкия инцидент, от КНСБ отправиха нов апел към работодателите да вземат всички необходими мерки за предотвратяване на подобни трудови злополуки.

„Това е пореден случай на пострадали работници в един от най-тежките сектори и поражда безпокойство за нивото на прилагания контрол и степента на провеждане на необходимите инструктажи за здравословни и безопасни условия на труд. За щастие, и тримата пострадали работници след срутването на тунел „Железница“ са извадени. Двама са настанени в болници в Благоевград. В по-тежко състояние е един от работниците и ще бъде транспортиран до лечебно заведение в София. Пострадалите не са синдикални членове и във фирмите изпълнители няма изградени синдикални структури“, посочват от синдиката в своята позиция.

„Федерацията на независимите строителни синдикати към КНСБ се надява подобни страшни инциденти да не се случват занапред. Приканваме работодателите да вземат мерки за засилване контрола по изпълнение на изискванията за безопасни условия на труд, допълнително обучение и квалификация на работниците по отношение на оценка на риска на работното им място“, коментираха от федерацията. От там настояват за извършване на задължителни ежедневни инструктажи, особено на строителни площадки, което е изключително важно за предпазване на работниците от трудови злополуки“, добавят те.

Синдикатите цитират данни на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“, според които значителна част от нарушенията при спазване на закона за безопасни условия на труд са свързани именно с непровеждане на инструктажите.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар