600 км задръствания край Париж заради стачката

Общественият транспорт в цяла Франция продължава участието си в стартирания миналата седмица от левите синдикати масов протест срещу замислената от правителството на Еманюел Макрон пенсионна реформа

Една от спирките на парижкото метро в понеделнишката сутрин на 9 декември. Снимка: EFE

Франция остава блокирана от продължаваща стачка на обществения транспорт, която е част от проведената на 5 декември обща стачка против замислената от правителството на Еманюел Макрон пенсионна реформа. Организатори на протеста са левите синдикати начело с мощната Обща конфедерация на труда (CGT). Те са обявили и за утре, 10 декември, нова обща стачка.

Транспортният блокаж, с който започна седмицата, сам по себе си е доста болезнен и създава силно напрежение в големите градове, особено в Париж. 9 от 14-те линии на метрото във френската столица не работят, а при останалите циркулацията на влаковете е много разредена. В протеста от днес се включиха и много от автобусните линии. С големи и несигурни интервали се движат влаковите линии на близки разстояния, които обслужват и летищата.

В началото на работния ден по шосетата в подстъпите към Париж се образуваха автомобилни задръствания, достигащи до 600 километра. Същото се очаква да се получи и в края на деня.

Въпреки всички тези неудобства според сондажите над 53% от французите подкрепят или симпатизират на протестите срещу пенсионната реформа.

Едно от правителствените предложения за промени в системата за пенсиониране удря по интересите на заетите тъкмо в транспорта служители, като замисълът е да се премахне възможността за тяхното по-ранно пенсиониране, обоснована в сега действащите правила с тежестта на техния труд.

Синдикатите организатори на протеста демонстрират твърдост в настояването си за отхвърляне на реформата. Правителството засега също не отстъпва от намеренията си.

Най-притеснени от конфликта са търговците, ресторантьорите и хотелиерите в Париж. Обичайните им печалби около Коледните празници сега са сериозно застрашени заради транспортната парализа и съответно масовия отлив на клиенти от коледните базари и празненства. До момента вече са отказани между 30 и 40% от коледно-новогодишните резервации из хотелите във френската столица и околностите ѝ.

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар