В категории:България

Управляващите решиха: Без пари за първия болничен ден

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ изпълняват дългогодишно искане на едрия бизнес, като облекчават него, за да натоварят всички работници и служители, които вече ще получават 0 лева за първия ден, в който имат нещастието да се разболеят

От 1 януари догодина първият ден от болничния няма да се заплаща на работници и служители, които са били принудени поради заболяване да не отидат на работа. Това са решили управляващите от ГЕРБ и „Обединени патриоти“ на коалиционно заседание, съобщи „Дневник“.

По този начин управляващите изпълняват дългогодишно искане на работодателските организации. Подобно ощетяване на интереса на работниците не присъства в програмата нито на ГЕРБ, нито на „Обединени патриоти“, нито някога е заявявано предварително.

До момента първите три дни на болничния за сметка на работодателя, а размерът на обезщетението е 70% от осигурителния доход. Бизнесът не желае да плаща и се оправдава с това, че „част от болничните са фалшиви“. Тезата им е напълно възприета от „патриотите“ Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, които обявиха, че мярката цели „да спре фалшиви болнични“.

Валери Симеонов изпълнява дългогодишно искане на представителите на бизнеса. Снимка: www.bia-bg.com

Вместо да вземат мерки за ограничаване на това нарушение, управляващите, под давление на Кирил Домусчиев, Васил Велев и компания, орязват правата на всички работещи. Дори в действителност да има служители, които някога са спекулирали със своето здравословно състояние, срещу което са получили 70% от заплатата си за дните в болничен, мярката удря абсолютно всички и занапред ще бъдат ощетени до един хората, които имат нещастието да се разболеят. Те няма да получат обезщетение за първия ден от болничния, въпреки че именно в началото на всяко едно боледуване извънредните разходи за лекарства са най-големи.

Все още не е ясно кой ще бъде формален автор на предложението и дали законопроектът ще бъде входиран от Министерски съвет, което изисква спазване на процедурата по обществено обсъждане, или това ще се случи чрез законодателна инициатива на отделни депутати, което означава по-съкратена процедура.

Подобно орязване ще намали стимулите на работещите да се лекуват, когато са наистина болни, което по-късно може да доведе до по-скъпи усложнения при лицето или просто разпространение на болестта, когато тя е заразна. Управляващите обаче се фокусират върху съкращенията на базата на допускането, че увеличеният брой болнични се дължи на измами, като не за първи път не предоставиха никакви доказателства за това.

Реакцията на синдикатите

Решението на управляващите предизвиква извънредна пресконференцията на двата национално представителни синдиката – КНСБ и КТ „Подкрепа“. Президентите на двете конфедерации Пламен Димитров и Димитър Манолов обявиха, че не приемат предложението и искат спешна среща с премиера Бойко Борисов.

„Не приемаме предложението първият ден от болничния да не се плаща  и да е за сметка на работника. Искаме спешна среща с премиера Бойко Борисов, за да му заявим, че трябва да ревизира решението и да попитаме защо не продължава борбата с фалшивите болнични“, заяви Пламен Димитров.

С обявената цел – да се пресече практиката за издаване на фалшиви болнични, реално на всички работещи българи се казва, че са престъпници, каза от своя страна Димитър Манолов.

Изключително необмислено, недалновидно и опасно решение. Хората, които са го внесли, не мислят, че първи ден болничен се взема при внезапно влизане в болница, при счупен крайник, трудова злополука или инфекциозно заболяване, при което е недопустимо да се ходи на работа, за да не се предизвика епидемия, добави Ася Гонева от КНСБ.

Борбата с този проблем трябва да продължи, но не за сметка на всички работещи хора, призова Димитър Манолов и предупреди, че предложението няма да срещне подкрепа сред тях и когато синдикатите „тръгнат по улиците“, сред тях ще има много хора, които нямат нищо общо със синдикалното движение.

Двете конфедерации обявиха, че съвместно с работодателските организации е договорено предложение, което вече е връчено на изпълнителната власт – първите три дни болничен да се върнат в НОИ. „То не ощетява никого. Болничните са осигурителен риск, плаща се вноска за това и нормалното и естествено място за изплащането му е осигурителната система“, коментира Манолов.

Остра позиция срещу готвените промени публикуваха и от Автономната работническа конфедерация. „Настояваме правителството незабавно да спре със социалните експерименти извършвани под диктата на работодателските организации!“, посочват те.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар