„Кой е по-по-нагъл“ – лют дуел между ГЕРБ, „патриотите“ и бизнеса

Цял ден управляващите и работодателите се надпреварват да измислят скандални обяснения и нелепи „теореми“, с които да оправдаят простичкото си желание за поредна брутална стъпка в посока отнемане на още права от милиони хора на дъното в полза на малцината, окупирали върха на обществената пирамида.

Оспорван дуел кой ще демонстрира по-голяма наглост на гърба на милиони работещи българи разиграват в последните 24 часа управляващите партии ГЕРБ и „Обединени патриоти“, и техните съдружници от едрия бизнес на България – работодателските организации.

Началото бе дадено в четвъртък на съвместна пресконференция след коалиционен съвет между ГЕРБ и „Обединени патриоти“, когато пред медиите застанаха лидерите на НФСБ и ВМРО Валери Симеонов и Красимир Каракачанов, председателят на групата на ГЕРБ Даниела Дариткова и други.

Изненадващо те обявиха, че постигнали съгласие за промяна, която да ощети всеки един работещ български гражданин, който има нещастието да се разболее – първият ден от болничния няма да се заплаща нито от неговия работодател, нито от държавата. До момента първите три дни се поемаха от работодателя, като се изплащаха 70% от възнагражденията за деня, а евентуалните следващи дни се поемаха от Националния осигурителен институт.

Решението шокира синдикалните конфедерации, които още във вчерашния следобед свикаха извънредна пресконференция, обявиха се против и изразиха готовност за протестни действия, но първо пожелаха среща с премиера Бойко Борисов. До този момент лидерът на ГЕРБ и министър-председател не е коментирал темата. Междувременно заявката на президента на КНСБ Пламен Димитров беше повторена и в телевизионния ефир и в петък сутринта.

ГЕРБ напълно абдикира от държавността

Скандалът продължи да се разраства на и в Народното събрание, а тон даде председателят на комисията по бюджет и финанси и депутат от ГЕРБ Менда Стоянова. В куриозно изявление пред медиите Стоянова почти отхвърли една от основните функции на държавността – смисълът от добре функциращи контролни органи. Запитана дали с подобна мярка не се наказват всички работещи, вместо да се повиши контрола и да се преследват нарушенията на закона, Стоянова отвърна по абсурден начин:

Контролът не е панацея!

Според бюджетар №1 на ГЕРБ в Народното събрание от години насам, не можело „на всеки болничен да слагаме контрольор и на контрольора да слагаме контрольор дали той контролира правилно“. Дали без да го осъзнава или напълно умишлено и премислено, народният представител, който отговоря за бюджета и финансите на държавата, абдикира от контролните функции на същата тази държава.

„Мерките за подобни случаи трябва да са комплексни. Контролът не е панацея. И това не е само в тази система. Вие знаете за проблеми в много системи – на ТЕЛК, данъчната система. Контролът е само една от възможностите. Доброволното, отговорното спазване на закона е този, който е важен. Но трябва да има и законови стимули в кавички, ако трябва и от този род, за подобно спазване“, каза Менда Стоянова.

Запитана дали не се притеснява, че подобна мярка ще ощети милиони съвестни работници и служители, които не злоупотребяват с болничните, Стоянова безцеремонно отвърна, че подобно наказание към хора, които при това съвестно внасят своите осигуровки, именно за да могат да разчитат на обезщетения, които им се наложи, всъщност било съвсем нормално и допустимо:

„Винаги във всяка една рестриктивна мярка, независимо в коя област, ще има и такива, които са добросъвестни, но попадат под ударите на тази мярка. Няма 100% справедливост“

Не е ясно на колко процента изчислява справедливостта Менда Стоянова, нито на база на какви разчети и доказателства за размера на злоупотребите управляващите са стигнали до вчерашното решение – за пореден път те не представиха никакви доказателства, освен сухи данни за увеличения брой болнични, които обаче не означават и не доказват абсолютно нищо сами по себе си.

Нелепа аргументация, никакви доказателства

От една страна е важно да се отбележи, че в последните месеци заради публичните заявления от представители на властта и прокуратурата към лекарския бранш, издаването на фалшиви болнични листа е авантюра, в която все по-малко лекари са склонни да участват с огромен риск за себе си и без никакви реални ползи. Противно на антидържавническите усещания на Менда Стоянова, почти сигурно завишеният контрол е способен още повече да ограничи тези практики, стига да има желание такъв да се прилага.

От друга страна, дори да допуснем, че злоупотреби все пак наистина съществуват, то законодателните инициативи на ГЕРБ и „патриотите“ не почиват на доказана от фактите и числата необходимост, както впрочем би трябвало да изисква правилникът за работа на парламента.

Вместо това управляващите използват на едро числа за увеличения обем на болничните листа, без да отчитат, както отбелязва финансистът Константин Проданов, че увеличението на сумите за болнични в последните години може да се дължи на:

– по-ниските нива на безработица – заетите днес спрямо 2014-та година са 400 хил повече, което означава, че повече хора работят и съответно повече хора се разболяват;
– по-високите осигурителни прагове – средномесечният осигурителен доход сега е с около 330 лв по-висок спрямо 2014 – начислените болнични са върху по-висок доход;
– работната сила сега е с по-висока средна възраст сравнено с няколко години по-рано поради застаряването на населението, а освен това е логично да се очаква по-възрастните работещи хора да боледуват по-често;
– общото ниво на здравеопазването не се подобрява, в цели региони няма нормални болнични заведения или денонощни аптеки, което неминуемо се отразява върху здравния статус на населението, хората боледуват по-често и т.н. и т.н;

Чие е предложението?

Нагломерът в последните часове е прегрял и по още една линия – заради отговора на въпроса чие всъщност е скандалното предложение? Във вече споменатото злополучно изявление пред медиите, след като отбеляза, че ГЕРБ държи на целостта на коалицията, за да продължи „строителство на магистрали и растежа на БВП“, Стоянова призна, че автор на въпросното предложение са били „Обединени патриоти“.

„Това за болничните вчера определено е предложение на патриотите. Естествено, че не сме предлагали. Ако беше предложение на ГЕРБ и правителството, щяхте да го видите в бюджета при неговото внасяне от Министерски съвет. Но ние се съгласихме с тези, макар че те не са безспорни“, коментира тя.

В действителност лидерът на НФСБ Валери Симеонов е сред най-верните съдружници на работодателските организации, подкрепили го горещо при исканията за неговата оставка, които от своя страна от години настояват за тази промяна. От друга страна обаче, малко след изявлението на Стоянова, от „патриотичния лагер“ обявиха, че това предложение е на финансовия министър Владислав Горанов – друг добър приятел на Кирил Домусчиев и компания.

„Предложението за болничните е на финансовия министър. Предложенията на „Обединени патриоти“ са вдигане на минималните пенсии на 250 лв. и освобождаване от такси на 4, 5 и 6- годишните от детските градини. Другите предложения са от колегите от ГЕРБ. Естествено, че не сме предлагали, това е по предложение на финансовия министър за болничните“, каза Юлиян Ангелов от ВМРО. На въпрос защо коалиционният партньор на „Обединени патриоти“ лъжат, Ангелов коментира, че не е слушал Менда Стоянова.

„Не даваме назад, аз казвам каква е истината. Ако някой се срамува от това, което е предложил, той трябва да се обяснява. Ние сме предложили вдигането на минималната пенсия, защото това е част от нашата програма, никъде е нашата програма няма заложени болничен и всеки може да го провери от вас нито в управленската програма, нито в програмата на ОП. Не се дистанцираме, защото казах, че тези предложения са подкрепени на коалиционен съвет, но казвам, че не сме ги предложили ние. И това е истината и това е факт. На този съвет са присъствали много хора, които могат да го потвърдят“, заяви още Ангелов.

В действителност Ангелов е прав за едно – подобно предложение не присъства нито в предизборните програми на управляващите партии, нито в подписаната от всички участници в управлението програма за мандата.

Малко е!

Състезанието в категория „кой е по-по-нагъл“ очаквано има още един много сериозен претендент за приза – реалният автор на предложението и негов основен защитник – представителите на бизнеса в лицето на работодателските организации КРИБ и АИКБ, оглавявани от Кирил Домусчиев и Васил Велев.

От КРИБ коментираха още вчера, че са много доволни от това развитие и напълно подкрепят мярката. Логично, тя е добра именно за тях и за никой друг – държавата и досега не поемаше първия ден от болничните, така че няма да спечели нищо от подобна мярка. Ще спечелят обаче работодателите, които ще изплатят 0 лева за всеки първи ден, в който някой техен служител е имал нещастието да се разболее. „Това е наше искане, направено много отдавна“, признаха от КРИБ в официална позиция.

А от АИКБ не останаха напълно доволни, защото смятат мярката за… недостатъчна. Васил Велев и компания настояват да не плащат на своите работници не само за първия болничен ден, а и за трите такива, които към момента са техен ангажимент. В обобщение, те не искат да плащат нищо на работника при заболяване. АИКБ и КРИБ настояват, че прехвърлянето на първите дни от държавата към работодателите е била предкризисна и трябва да се върне старото положение – всички болнични дни да се изплащат от НОИ.

Подобна мярка няма да ощети работниците и поради тази причина се подкрепя и от синдикатите, но очевидно държавниците, начело с Менда Стоянова и Владислав Горанов, също отказват този вариант. Очаквано, жертвата е онази, която има най-слаба възможност да се защити – последните по веригата обикновени работници и служители, които освен необходимите им лекарства за справяне с болестта, ще изпият и „горчивото хапче“ на договорката между анти-държавни настроени държавници и бизнеса.

Същевременно си струва да се отбележи, че Васил Велев вече не говори за прехвърляне на обезщетението от работодателите към НОИ. В ефира на „Нова телевизия“ той стигна значително по-далеч и разви теорията, че „тази мярка ще доведе до повишаване на доходите“, като по стара традиция опита да настрои едни хора от дъното на социалната пирамида към други хора от същото дъно. Според тази странна теория, злоупотребяващите с болнични листа всъщност намаляват заплатата на онези, които не злоупотребяват. Не е ясно как точно твърдите договорени и записани в договор възнаграждения на един работник зависят от това дали работодателят ще плати 70% вместо 100% за до три дни от възнаграждението на друг работник. От Велевата теорема, разбира се, отсъства и факта, че и в момента работодателите в България имат значително по-голям марж на печалба от средните за Европа нива или казано с други думи – той не отчита факта, че печалбата на всяка една компания се изработва от ръцете на работниците ѝ, но заплащането често не отговаря на реалната стойност на изработеното, а разликата отива в джоба на създаващите теореми по телевизионните студия.

Къде е БСП?

Освен синдикалните конфедерации, но подобно на тях – засега само на думи – срещу идеите на управляващите и бизнеса се обявиха от БСП. В декларация от името на парламентарната група, лидерът на партията Корнелия Нинова призова хората да реагират и обеща подкрепа.

На първо място – това решение е взето извън рамките на официалното институционално място, Тристранният съвет. Но не това е важното. Важни са аргументите и крайният резултат. Аргументът е, че има увеличаване на фалшивите болнични, увеличаване на разходите от държавния бюджет при тяхното плащане. С това решение, уважаеми управляващи, вие признавате безсилието на правителството да се справи със злоупотребите с болничните листове. Вместо контрол и наказания за тези, които издават или ползват фалшиви болнични, вие наказвате изрядните работници и ги лишавате от правото да получат обезщетение. Тези, които работят, внасят си осигуровките дисциплинирано в държавния бюджет и в случай на заболяване имат право да получат обезщетение от собствените си пари, няма да го получат. Те ще бъдат наказани. Работиш, плащаш, и когато се разболееш – не можеш да получиш обезщетението от това,което сам си платил. Това е възможно най-несправедливото решение, което сте взели. От „БСП за България“ категорично се противопоставяме на това решение. Припомням вечните ви оправдания, че в програмата на правителството е записано „това“ или „онова“. Обръщам се към ГЕРБ и Патриотите- във вашата програма няма такова решение, но има решение за минимална пенсия от 300 лева. Това, което е записано не изпълнявате, това, което го няма – ощетявате работниците, при това – изрядните работници. Освен че категорично ще се противопоставим при гласуване, ако това влезе в зала, призовавам всички работещи да не приемат мълчаливо, че им се отнема поредното право, да не се примиряват с това действие на правителството. Имате нашата парламентарна и политическа подкрепа в защита на ваши основни права.

Партийни реверанси и поглед в пъпа

На кого в крайна сметка е предложението е трудно да се отговори, но ако приемем теорията на ГЕРБ ясно можем да видим, че управляващата партия се съгласява да изпълни искане на коалиционния си партньор, макар това искане да ощетява милиони хора, само за да може партньорът им в управлението да си запише точки. При това основно такива не пред широката общественост, а пред онези лица и фигури, които застанаха зад Валери Симеонов, когато майките на деца с увреждания искаха оставката му.

„Доколкото разбрах това е предложение на Валери Симеонов, прието от ГЕРБ. Това е поредният начин, чрез който ГЕРБ се стреми да запази управлението и подкрепата на маргиналните партньори в него. Ако „маргиналните партньори “ не могат по някакъв начин да покажат, че влияят, тогава смисълът да стоят в Народното събрание просто изчезва, поради което периодично трябва да им се прави реверанс. Това са част от реверансите – от една страна удовлетворяват работодателските искания на Валери Симеонов, защото той открито казва, че е защитник на бизнеса и на работодателите в ущърб на работниците, от друга страна – увеличават с нищожна сума минималната пенсия, за да покажат, че изпълняват обещанията на „Обединени патриоти“, коментира икономическият съветник на КТ „Подкрепа“ и председател на „Солидарна България Ваня Григорова.

Освен всичко това, според Константин Проданов, самите сметки на кръчмарите в този смисъл са погрешни и почиват на елементарно схващане за печалба днес и на всяка цена, но без мисъл в по-широка перспектива. Твърденията за благоприятни последствия за бизнеса и за бюджета от страна на АИКБ и ГЕРБ, той нарече „пълни глупости“.

Като орежеш болничния за първия ден, болният ще отиде на работа, въпреки че е болен, за да не губи пари, ще зарази и колегите си, а след това всички вкупом ще се наложи да излязат в болнични. Финалният резултат – работодателите хем ще плащат повече болнични отколкото досега, хем повече от служителите им ще боледуват, тоест ще работят и произвеждат по-малко, хем още по-трудно ще си намират кадри, защото бягството в чужбина ще се ускори!

„Ще се случи точно обратното! Като орежеш болничния за първия ден, болният ще отиде на работа, въпреки че е болен, за да не губи пари, ще зарази и колегите си, а след това всички вкупом ще се наложи да излязат в болнични. Финалният резултат – работодателите хем ще плащат повече болнични отколкото досега, хем повече от служителите им ще боледуват, тоест ще работят и произвеждат по-малко, хем още по-трудно ще си намират кадри, защото бягството в чужбина ще се ускори! Ама на нашенския назначен едър бизнес цялата му работа е такава! Пуста робовладелска психика – в стремежа си да заграбят и още, и още, не виждат, че вредят на самите себе си. Волът рие, на врата му пада, както казват по нашия край!“

Какво предстои оттук нататък?

Следващото нещо, което трябва да се случи по казуса от страна на управляващите, е оформянето на идеята в законодателно предложение. Засега не е ясно как точно ще изглежда реалният законодателен акт и дали все пак той няма да бъде осуетен от премиера Борисов по изпипаната схема на „доброто ченге“, или пък от самите вносители в резултат на протестни действия.

Очакват се действията на синдикатите, но най-вече – на самите милиони засегнати от подобна мярка, повечето от които едва ли членуват в синдикални федерации.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар