В категории:България

Синдикатите скочиха на идеята за карантина за сметка на отпуска

Призивът на здравния министър не е адекватен, заявиха от КНСБ, КТ „Подкрепа“ и БСП, а Даниела Дариткова от ГЕРБ опроверга напълно твърденията на Кирил Ананиев, че няма как за карантина да се издаде болничен лист

Кирил Ананиев. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ) и Конфедерацията на труда „Подкрепа“ възразиха остро на призива на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев завръщащите се от Китай или Италия българи да излизат в „доброволна карантина“ за срок от 14 дни, които да бъдат за сметка на отпуската.

По същество министърът предложи всеки работещ, който се е завърнал от рисков регион, независимо дали има доказано заболяване, да жертва 3/4 от годишния от обема на отпуската си за цялата година, за да си стои вкъщи превантивно.

Според него тъй като тези хора нямат проява на болестта, няма нормативно основание да се издаде болничен. Затова те ще трябва да уведомят работодателя си и да излязат в платен или неплатен отпуск за 14-дневен срок.

На ръба на дипломатичния тон, синдикатите определиха тези призиви като неадекватни. „Ситуацията е достатъчно сериозна, за да възприемаме подобни изявления, свързани с „доброволна“ карантина, включително медийното им отразяване, като адекватни“, пишат в своя позиция от КНСБ.

От синдикалната конфедерация добавят, че карантината е механизъм, уреден в нормативните актове, свързани с медицинската експертиза и нуждата от карантина се установява по определен ред, като за времето, през която тя е наложена се издава болничен лист и се изплаща обезщетение.

Призивът за „доброволно“ карантиниране е неясен, тъй като няма нормативно уреден ред за „доброволна“ изолация, по преценка на физическото лице. Той може да създаде допълнителни затруднения, хаос и противоречия, включително ненужни спорове между работници и работодатели в определени случаи, предупреждават от КНСБ.

От синдиката добавят, че разбират притесненията на граждани и институции, но ако се налага съществуващите правно уредени механизми за поставяне под карантина да се адаптират за нуждите на ситуацията, тогава да се пристъпи към законодателни или други управленски действия.

„КНСБ призовава компетентните държавни органи да преценят необходимостта от въвеждане на допълнителни текстове в сега съществуващите нормативни актове, чрез които адекватно да се отговори на ситуацията“, пишат от конфедерацията.

В случай, че сформираният кризисен щаб прецени, че има нужда веднага след влизане в България хората да си останат вкъщи, за да се ограничи рискът от разпространение на вируса, решението е само едно – това може да стане с издаден болничен лист, настояват и от КТ „Подкрепа“.

В тяхната позиция се казва още, че разнопосочните сигнали към работниците и служителите са контрапродуктивни. „Призоваваме управляващите в спешен порядък да преценят какви са реалните рискове, нужно ли е всички граждани, които пристигат от Китай и Северна Италия да бъдат поставени под карантина и ако е така – да бъдат дадени ясни указания на личните лекари да издават болнични, дори при липса на изявена симптоматика“, добавят от синдиката.

„В случай, че експертите от кризисния щаб решат, че нужда от карантина няма, трябва да го кажат недвусмислено, но да не прехвърлят отговорността на работниците. Никой не може да принуди най-бедните и уязвими в рамките на ЕС трудещи се – българските работници и служители, доброволно да се лишат от приходи за половин месец, които често са жизненоважни за работниците и техните семейства“, настояват от КТ „Подкрепа“.

КТ „Подкрепа“ обръща внимание и на факта, че в Китай се е стигнало и до законово регламентиране на изплащането на заплати от страна на работодателите в периода на карантината. И добавят, че у нас според оповестено през последните дни изследване цели 77% от заболелите български граждани изобщо не посещават лекар при грип, „леки вируси“, настинки и стомашно разстройство, тъй като взимането на болничен ги лишава от част от трудовите им възнаграждения, а освен това „съществува практика работодатели да осъществяват психологически и финансов натиск върху служителите“.

Ананиев срещу Дариткова

Ден след скандалното изявление на Кирил Ананиев, управляващите от ГЕРБ направиха крачка назад, като според председателя на парламентарната им група и на комисията по здравеопазване д-р Даниела Дариткова, сега съществуващата нормативна уредба всъщност гарантира правото на осигурените български граждани да ползват болнични, а не отпуска, за карантина.

Даниела Дариткова. Снимка: Николай Драганов, „Барикада“

„Има нормативна уредба, която гарантира на социалноосигурените български граждани, че могат да ползват болнични за карантина. Това е регламентирано в Кодекса за социално осигуряване, в наредбата за временна нетрудоспособност. Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т.е. за срокът, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите. Така че има всички условия социално осигурените български граждани да получат такъв болничен по решение на техния общопрактикуващ лекар“, коментира Дариткова, цитирана от „Фокус“.

Нормално е те да се свържат с него, за да няма злоупотреби общопрактикуващият лекар, трябва да получи потвърждение от граничните власти. Събират се данни за лицата, които идват от регионите, които са в момента ендемични за коронавирус“, добави тя.

Така Дариткова по същество напълно опроверга думите на здравния министър Ананиев ден по-рано, който заяви: „Не може да бъде болничен лист, защото няма установена болест и няма нормативно основание, за което да му се даде болничен лист“.

От противоречието между двамата излиза, че ако тя е права, то министърът на здравеопазването не е ясно с нормативната уредба в своя сектор, цитирана от Дариткова, или обратното.

От БСП също реагираха остро на призива на Ананиев от вчера и макар да обещаха конструктивно съдействие на управляващите, заявиха, че мерките за сигурност не трябва да бъдат за сметка на работещите.

Снимка: Bsp.bg

„Ще подкрепим всички разумни мерки на правителството за защита на българските граждани от коронавируса. Но това не трябва да става за сметка на хората“, заяви лидерът на партията Корнелия Нинова. По думите ѝ указанията от вчера, към онези, които са в „доброволна карантина“, да ползват платен или неплатен отпуск, са неадекватни и несправедливи.

„Настояваме правителството да събере работодатели, Национален осигурителен институт, НЗОК, лекари и да намерят адекватен механизъм, в който държавата поема разходите и обезщетява тези хора. Каквито и да са мерките, не трябва да са за сметка на хората. Държавата в този момент трябва да си поеме отговорността“, добави тя.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар