В категории:Здравеопазване / Свят

Испания под карантина, социалните компенсации висят

Инфарктно 7-часово заседание на коалиционния кабинет в Мадрид въведе сурови ограничения заради коронавируса. Поисканото от „Подемос” решение за подпомагане на хората се отложи за следваща сбирка. Заразените са към 8000, около 300 са починалите.

Испанският премиер Педро Санчес обявява извънредно положение и карантина за цяла Испания. Снимка: EFE

47-милионната Испания – втората след Италия най-засегната от пандемията на короновируса Covid-19 европейска държава, обяви „състояние на тревога”, сходно с нашето извънредно положение, и въведе карантина за жителите на цялата територия на страната в продължение на 15 дни. Решението бе взето на инфарктно 7-часово заседание на коалиционното правителство между социалистите и „Подемос”, състояло се в събота, 14 март.

Късно вечерта след заседанието премиерът социалист Педро Санчес даде подробни изявления пред медиите за конкретните въвеждани мерки, апелира за висока гражданска отговорност в спазването им с оглед необходимостта да се овладее разпространението на коронавируса и увери, че правителството работи единно за най-важната задача – опазването на живота на хората.

С въвежданите мерки се спира функционирането на всякакви търговски обекти и заведения с изключение на магазините за храна и стоки от първа необходимост, аптеките, оптиките, магазините за ортопедични и хигиенни принадлежности, бръснарско-фризьорските салони (специално за тези салони по-късно, след остра обществена реакция, че те не са от първа необходимост, бе направена корекция с решение те също да бъдат временно затворени – б. а.), будките за вестници и цигари, бензиностанциите, магазините за технологична и телекомуникационна продукция, за храни за домашни любимци, обществените перални и пунктовете за химическо чистене. На ресторантите се оставя възможността да изпълняват поръчки за разнасяне на храна по домовете. В сила остава търговията по интернет и по телефона.

Гражданите ще могат да излизат навън само поединично и само ако трябва да отидат на работа или до здравно заведение, да купят храна или лекарства, да придружат нуждаещ се от това друг човек, да посетят банка или при друга неотложна нужда.

Отменят се театрални представления, концерти и всякакви масови прояви – а в Испания точно сега по принцип започва сезонът на традиционните фестивали, като сред най-известните е например „Лас Фаяс“ във Валенсия, където живеят и много българи. Никой от тези обичайни и обичани празници няма да се състои тази година.

В координация с испанската католическа църква се отменят и предвеликденските шествия, а църковните служби ще преминават без присъствието на богомолци, които ще могат да наблюдават проповедите по интернет.

Центарът на Мадрид опустя след въведените извънредни мерки. Снимка: El Pais

Градският транспорт ще продължи да се движи, но междуградският ще бъде разредени наполовина с цел да се ограничи движението между населените места.

Санчес обясни още, че за стриктното спазване на мерките ще следи полицията, а при нужда и армията, като с решение на военния министър могат да бъдат блокирани шосета и магистрали. Водеща роля на територията на цяла Испания, която се състои от автономни области, става националното правителство.

С кризата около Covid-19 ще се занимават приоритетно министрите, оглавяващи министерствата на здравеопазването, на отбраната, на вътрешните работи и на транспорта под координацията лично на премиера.

Санчес каза още, че правителственото заседание е обсъдило и предложения за социално-икономически мерки за облекчаване на положението на хората, които масово ще бъдат засегнати от въвеждането на ограниченията – ще загубят работата си, няма да могат да покриват ипотеки и кредитити т.н. Премиерът уточни, че засега решението по тези въпроси са отложени за следващото правителствено заседание, което ще се състои във вторник, 17 март. В отговор на въпроси на журналисти възникнал ли е разнобой по темата между влизащите в кабинета социалисти и представители на „Подемос” Санчес отговори, че обсъжданията са протекли спокойно и че в правителството няма вътрешно напрежение.

Още докато течеше маратонският министерски съвет обаче, в испанските медии изтекоха съобщения за остър спор относно социално-икономическите компенсации за гражданите, за които изрично са настоявали министрите на „Подемос” начело с лидера на тази партия и вицепремиер по социалните въпроси Пабло Иглесиас. Те са искали да се гарантира на семействата минимален доход или осигурени доставки на стоки от първа необходимост, както и помощи за покриване на ипотеки и наеми. Редица министри социалисти също са подкрепили тези инициативи.

Само че предложенията срещнали остър отпор от „икономическото крило” на кабинета оглавявано от министърката на икономиката Надя Калвиньо, която е от квотата на Испанската социалистическа работническа партия. Калвиньо по начало е била против въвеждането на извънредно положение и на карантина заради щетите, които това ще нанесе на бизнеса. Противопоставила се е още по-остро и на исканията на „Подемос” за мащабни компенсации за гражданите, защото подобни мащабни разходи ще подкопаят допълнително икономиката. Засега спорът е бил туширан и отложен с цел да се въведат на първо място по-спешните ограничителни мерки. Но очевидно на следващото заседание ще пламне с нова сила.

Някои медии обръщат внимание също и на факта, че и четиримата министри, определени като водещи фигури под координацията на премиера в условията на извънредното положение, а именно министрите на здравеопазването, отбраната, вътрешните работи и транспорта, са социалисти. Няма нито един от „Подемос”, въпреки че „под крилото” на тази партия е социалната сфера. От това се правят два извода – че Санчес и социалистите предпочитат да доминират при взимането на решения в условията на сегашната безпрецедентна криза и че социалният аспект в нея няма да им е приоритет.

Що се отнася до заседанието на 14 март, Иглесиас по начало не би трябвало да участва в него. Вицепремиерът от „Подемос” е под карантина, откак на 12 март неговата половинка Ирене Монтеро, която е и министърка на равноправието, получи положителна проба от тест за коронавирус след поява на кашлица. Тогава на спешни тестове се подложиха всички членове на кабинета и положителна проба излезе също за министърката на териториалната политика Каролина Дариас. Пробата на самия Иглесиас, както и на останалите министри, беше отрицателна. Но той обяви, че излиза в карантина и ще стои с жена си и с децата им в техния дом, а в заседанията на кабинета ще участва дистанционно, с видеоконферентна връзка.

Появата му на съботното заседание в правителствения дворец „Монклоа” в Мадрид предизвика оживени медийни коментари – както относно очевидното напрежение между коалиционните партньори при обсъжданията, наложило идването на Иглесиас, така и по въпроса как така човек в карантина ще седне сред останалите министри.

По-късно и Санчес, и Иглесиас обясниха пред журналисти и в социалните мрежи, че личното явяване на вицепремиера от „Подемос” било задължително, защото дистанционното му включване нямало законова сила за взимането на решение за извънредно положение. Освен това увериха, че безопасността на физическото му присъствие за останалите било удостоверено от санитарните власти в „Монклоа”. Разпространени бяха и снимки от заседанието, на което не само Иглесиас, а и всички останали участници седят на разстояние от по един метър помежду си.

Пабло Иглесиас (в жълтото гръгче) присъства на заседанието на министерския съвет на 14 март, въпреки че трябва да е в карантина. Снима: EFE

Същевременно обаче мадридският лекар Висенте Баос, цитиран от най-големия испански вестник „Ел Паис” в репортаж още преди въпросното правителствено заседание, уверява, че резултатите от тестовете за Covid-19 са подвеждащи, ако се правят на хора без симптоми. Могат да дадат отрицателен резултат, ако симптоматиката не е проявена още, което не означава непременно, че човекът не е вече заразен. Направен след още няколко дни, тестът на същия човек може да излезе и положителен. Според публикацията това, както и драстичният недостиг на тестове за обществената здравна система особено в столицата и автономната област Мадрид, е причината там тестове да се правят само на постъпили вече в болници хора във влошено състояние.

В неделя, 15 март – деня след обявените извънредно положение и карантина, улиците на големите испански градове опустяха, а полицаи спираха малкото случайни граждани, за ги контролират накъде са тръгнали и да им обясняват какво могат и какво не могат да правят.

Оказа се, че извънредните мерки на правителството забраняват и карането на велосипед – това обяснява полицай в Мадрид на велосипедист на улицата в неделя, 15 март. Снимка: EFE

Според съобщения на здравните власти в страната на 15 март вече са регистрирани 7750 заразени от коронавируса. 517 от тях са на болнично лечение, 382-ма са в реанимации, а починалите са 288, като броят им се е удвоил само за последното денонощие. 74% от починалите са в автономна област Мадрид.

Макар да е сред петте най-добри в света, испанската обществена здравна система се задъхва. Особено тежко е положението в най-силно засегнатите от разпространението на Covid-19 столица и автономна област Мадрид, където разгръщаните години наред приватизации точно в здравния сектор сега отекват крайно болезнено.

Не достигат болнични легла, специализирана апаратура, предпазни средства, както и тестове за установяване на заразените. Последният вид дефицит е причината на всички пациенти с леки симптоми, обаждащи се на обявения специален телефон, да се препоръчва да стоят по домовете си и да търсят болнична помощ само при сериозно влошаване, като им се обяснява, че при постъпване в болница така или иначе ще им направят тест.

Тестове не се правят дори на медицинските работници с оплаквания за физическото им състояние, твърдят представители на тази най-силно изложена на заплахата професия. За всичко това разказва „Ел Паис” в споменатия репортаж. Според цитирани в него мадридски лекари всяко оплакване със симптоматика като при Covid-19 се отчита като заразяване именно с коронавирус без да се прави тест.

В текста е посочено, че голямо търсене има за предлаганите от частни лаборатории тестове, които са на цени между 165 и 400 евро и дават резултати до няколко дни. Но като разбират от новините, че политиците си правят масово експресни тестове, чиито резултати излизат до часове, обаждащите се по болниците граждани негодуват как може за тях да е осигурена такава възможност, а за „простолюдието” – не. Именно по този повод споменатият по-горе доктор Висенте Баос обяснява, че резултатите от тестовете може да са подвеждащи и че някои политици, направили си ги без симптоми и получили отрицателни данни, може да са се успокоили преждевременно.

Има вече неколцина депутати в испанския парламент с позитивни резултати от такива тестове, като сред тях е и лидерът на крайнодясната партия „Вокс” Сантяго Абаскал, и зам.-председателката на парламента от Народната партия Ана Пастор. Положителен резултат е дала при тест и съпругата на Педро Санчес – Бегония Гомес.

Впрочем, на тестове тези дни се подложиха и президентите на САЩ Доналд Тръмп и на Бразилия Жаир Болсонаро, които наскоро общуваха тясно при посещението на представителна бразилска делегация на високо ниво в Маями. След завръщането на делегацията прессекретарят на Болсонаро – Фабио Вайнгартен, прояви обезпокояващи симптоми и при тест за Covid-19 резултатите му излязоха положителни. Последва тест и на самия Болсонаро, който досега клеймеше публикациите за короновируса като „медийна измислица”, и… първият резултат беше положителен. След това обаче последва нов тест във военна лаборатория, който вече се оказа отрицателен.

Примерът последва и Тръмп, който освен с Болсонаро беше общувал изкъсо и с Вайнгартен. Тестът на шефа на Белия дом също излезе успокоително отрицателен.

Връщайки се към Испания, очевидно въпросът на социално-икономическите компенсации за населението там тепърва ще се нагорещява. Подкрепяйки най-коректно „стратегическите и фундаментални мерки за защита на гражданите”, предприети от правителството, Пабло Иглесиас обеща в Туитър: „Ще продължим да работим, за да бъдат одобрени също така, колкото се може по-рано, нови соцални мерки за подпомагане на семействата и на трудовите хора пред лицето на тази ситуация. Никой не трябва да остане незащитен, както се случи през 2008-ма”.

Междувременно беше съобщено, че Джулио Галера, съветникът по здравеопазването в италианската област Ломбардия – най-пострадалата от Covid-19 на Ботуша, е поканил за спешно включване в борбата с коронавируса там лекари от Китай, Куба и Венесуела.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар