В категории:България

Радев за младежките климатични протести: Надига се конструктивна енергия

„Младите хора по цял свят настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи. Бъдещето им е застрашено“, каза Румен Радев в Ню Йорк, където Грета Тунберг обвини световните лидери, че отнемат детството ѝ.

Снимка: president.bg

Президентът на България Румен Радев заяви, че вижда в младежките климатични протести през последната година надигането на „огромна конструктивна енергия“ и желание за промени от страна на хората, на които принадлежи бъдещето.

Радев се намира в Ню Йорк, където участва в Срещата на най-високо равнище по въпросите на климата, която се провежда в рамките на 74-ата редовна сесия на Общото събрание на ООН. По време на срещата пред ООН се обърна и 16-годишната шведска ученичка Грета Тунберг, която се превърна в неформален лидер на младежките протести по цял свят.

Преди дни, на 20 септември, България се включи в протестните действия, които обхванаха целия свят. Те стартираха именно в резултат на действията на Тунберг преди около година, когато тя обяви своята „климатична стачка“ от училище. Това постави началото на световно движение, което минава под мотото „Петъци за бъдеще“ – ученици и студенти от цял свят протестират с различен интензитет всеки петък, настоявайки за промяна на политиката и по-решителни действия спрямо климатичната криза. Протестите в последния петък преди срещата на ООН бяха определени за най-големите климатични протести в историята.

„Проблемите на климата вече не са спор между учени, политици и корпорации. Надига се огромна протестна и конструктивна енергия сред младите хора по цял свят, които настояват за решителни действия и промени, защото бъдещето им принадлежи“, заяви пред български журналисти в Ню Йорк държавният глава, цитиран от пресцентъра на президентството.

Президентът подчерта, че исканията на младежите за промени са свързани с тяхното желание да живеят в свят, в който бъдещето им е застрашено от огромното индустриално замърсяване, изчезване на биоразнообразието, от риска цели държави да изчезнат от глобалното затопляне и повишаване на нивото на световния океан. „Нуждаем се от действия“, заяви президентът и посочи, че срещата на най-високо равнище е била насочена именно към активния подход.

„Все още не сте достатъчно зрели, за да наречете нещата истинските им имена. Предавате ни. Но младите хора започват да виждат вашето предателство. Откраднахте моите мечти и моето детство с вашите празни приказки. Погледите на бъдещото поколение са насочени към вас. И ако решите да ни предадете, никога няма да ви простим. Няма да ви оставим да се измъкнете. Тук и сега  чертаем разделителната линия“, каза Грета Тунберг пред делегатите в ООН.

Румен Радев допълни, че България дава своя принос – страната ни е една от държавите в ЕС, които изпълняват поетите ангажименти. Той настоя българските институции да предприемат стратегически подход по отношение на въгледобивната си индустрия. „Крайно време е България да се включи в европейските програми за въгледобивни региони в преход. Това ще гарантира бъдеще на хората и ще осигури целенасочени инвестиции и трансформиране на тези региони“, посочи държавният глава.

Румен Радев подчерта още, че в момента България получава автономност от въгледобивната индустрия, защото и суровините, и технологиите, и мощностите са наши. Същевременно е ясно, че ще продължава тенденцията за условия за намаляване на емисиите, затова трябва да гледаме стратегически, призова президентът.

Във втория ден от срещата Радев ще участва в тържественото откриване на общия дебат на 74-ата сесия на Общото събрание, а по-късно и в откриването на Политическия форум на високо равнище по устойчивото развитие под егидата на Общото събрание на ООН. Радев ще направи изказване във форума, който се организира на всеки четири години и в него участват ръководителите на чуждестранните делегации.

Днес стана ясно също, че Русия – една от последните водещи, която не беше го сторила – се присъединява към Парижкото споразумение за климата.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар