В категории:България / Екология

Български деца и младежи също скочиха срещу климатичните промени

„Петъци за бъдеще“ е протестна кампания за спешни мерки за спасяване на Земята, стартирана от 16-годишна шведка. Недоволството на тийнеджърите набира сили и у нас преди голяма глобална акция на 15 март

България стана част от европейската вълна на ученически стачки и протести, насочени към натиск върху политиците за адекватни мерки срещу климатичните промени. На 8 март ученици и студенти от София се събраха пред Столичната община, като поставиха страната ни картата от името на европейското движение „Петъци за бъдеще“ (FridaysForFuture.org).

Движението стартира през август 2018-та година, когато 16-годишната ученичка Грета Тунберг започва самостоятелен протест, апелиращ към действия относно климатичните промени. Тя взима решение да не посещава училище в петъците, като вместо това стачкува пред парламента в Швеция. Грета държа реч пред Конференцията на ООН за климатичните промени в Полша миналия декември, като обвини световните лидери, че се държат като безотговорни деца.

На срещата на Световния икономически форум в Давос през януари т. г. Грета се изправя пред глобалния елит с думите:

„Не искам да имате вяра, искам да се паникьосате. Искам да почувствате страха, който аз чувствам всеки ден, и след това да предприемете действия. Искам да действате така, сякаш сме в криза. Да действате така, сякаш къщата ви гори.“

Започнала като самостоятелен протест на 16-годишната активистка, до началото на февруари тази година кампанията е мобилизирала в ежеседмичните прояви над 70 000 ученици и студенти в над 270 града по света, както сочи в. „Гардиан“. Към движението са се присъединили Австралия, САЩ, Канада, Латвия, Великобритания, Италия, Испания, Швеция, Франция, Германия и други страни, сред които вече и България.

В първия „Петък за бъдеще“ у нас пред общината излязоха десетина младежи с цел да заявят своето присъствие и да обявяват, че планират след седмица да се включат в глобалната климатична стачка на 15 март. В България събитието ще бъде комбинирано с протест срещу застрояването на Черноморието. Децата се надяват, че движението ще набере сила и в него ще се включат и младежи от други градове.

Първата проява в София беше организирана от Валерия Костова и Екатерина Панчева които се запознават чрез платформата на глобалното движение Fridays for future преди известно време, след което решават да излязат на улицата на 8 март.

Екатерина Панчева (вдясно)

Пред „Барикада“ Екатерина Панчева сподели, че е вдъхновена от Грета Тунберг и начина, по който момичето назовава проблемите директно, без шикалкавене. „Излязох днес, защото смятам, че въпросът с климата засяга абсолютно всички. Надявам се хората, включително тези в правителството, да се задействат и да започнат да предприемат необходимите действия за предотвратяване на климатичната криза. Например, да положат усилие за намаляване на въглеродните емисии до ниво, което да не позволява покачване на температурата с повече от 1,5°С в глобален мащаб“, коментира тя.

Екатерина е убедена, че младежите в България не бива да бъдат подценявани и че ако действията им придобият по-широка медийна популярност, много нейни връстници също биха се присъединили.

„В България почти не се говори за движението, започнато от Грета. Самата аз разбрах за него преди десетина дни. Няма да се присъединиш към нещо, за което не знаеш. Ето защо смятам, че разпространението на информация по въпроса е от изключителна важност“, каза тя.

Момичето отправя призив всички, които се вълнуват от бъдещото на нашата планета, да не чакат, а да започнат веднага да действат по всякакъв възможен начин, като на първо място се информират по темата. „След толкова години бездействие от страна на възрастните, които също са били млади, е време ние, сегашната младеж, да направим каквото можем, за да донесем необходимата промяна“, призовава тя.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар