В категории:България

Над милион и половина души се включиха в глобален климатичен протест

България се включи в проявите по цялата планета, които призовават за решителни действия за спасение на общия ни дом. Деца и студенти протестираха от Австралия през Европа до Северна Америка в над 120 градове. Две прояви имаше и в София в петък

Протести срещу бездействието на политиците по целия свят относно климатичните промени и унищожаването на природата се състояха в петък от Австралия и Нова Зеландия, през Азия и Европа до Южна и Северна Америка.

Две екологични прояви имаше и в София – на обяд пред Столичната община български деца и ученици се включиха в международната ученическа стачка, а вечерта пред Народното събрание граждани протестираха срещу застрояването на Черноморието.

Демонстрациите по света тръгнаха с изгряването на слънцето над Австралия и Нова Зеландия, а движещата им сила бяха ученици и студенти, вдъхновени от примера на 16-годишната Грета Тунберг, която през лятото на миналата година започва самостоятелен протест, апелиращ към действия относно климатичните промени.

Тя взима решение да не посещава училище в петъците като вместо това стачкува пред парламента в Швеция. Ученическата стачка от 15 март е една от най-масовите от началото на протеста на Грета досега. Преди дни тя беше номинирана за Нобелова награда.

„След толкова години бездействие от страна на възрастните, които също са били млади, е време ние, сегашната младеж, да направим каквото можем, за да донесем необходимата промяна“
Екатерина Панчева, София

Примерът на 16-годишната шведка в следващите месеци е последван от хиляди ученици по целия свят, включително и в България, където за първи път ученици излязоха на протест на 9 март с апел за действия относно климатичните промени. Седмица по-късно, за да станат част от международната протестна вълна, те отново се събраха пред общината като част от световното движение „Петъци за бъдеще“ (FridayForFuture).

„През 2015 г. в Париж правителство се ангажира да защити бъдещето ни, осигурявайки начина за задържане на температурните повишения под 2 градуса по Целзий.  Минаха три години и бъдещето ни изглежда по-мрачно от всякога! Алчните предполагат, че 3 градуса затопляне е приемливо. Учените разполагат с доказателства, че дори 2 градуса ще предизвикат масов глад, суша, пожари, торнадо, наводнения, войни и смърт.

Всичко това, защото възрастните днес не се интересуват от нашето утре. Те ни лишават от бъдеще пред собствените ни очи! Възрастните не са достатъчно зрели, за да кажат истината. Дори това оставят на нас, децата! И защо трябва да учим за бъдеще, което скоро може да не е възможно? Когато никой не прави нищо, за да спаси това бъдеще? Какъв е смисълът да учим факти, когато е очевидно, че най-важните факти не влияят на нашето общество? Каква е ползата от образованието, когато нашите правителства не слушат образованите?

Днес ще бъдат използвани 100 милиона варела петрол. Няма закони, които да променят това. Няма регулации, които да държат петрола в земята. Не можем да спасим света, играейки по правилата, защото правилата трябва да бъдат променени!“, пишат българските деца, които организираха стачката в София.

През целия петъчен ден вестник „Гардиън“ и почти всички големи международни издания следяха на живо протестите по целия свят, като публикуваха снимки и видео материали от различните точки на протестни действия из всички континенти. „Ню Йорк Таймс“ направи подбор на най-добрите снимки от различните градове по света.

„Трябва да съм в училище, но вместо това се опитвам да се уверя, че децата ми няма да растат в пустош“
Ариел Гайсмар, 17 години, Ню Йорк

В Австралия образователният министър Дан Техан призова учениците да не протестират по време на часовете, а след тях или през уикендите. На въпрос от репортер „толкова ли ще попречи на образованието им един пропуснат следобед“, министърът отвърна, че „ученически протести по време на редовни часове не е нещо, което трябва да се насърчава, особено когато биват насърчавани от зелени активисти“. Те трябвало да убеждават децата да стоят в училище, коментира той. Именно в Австралия се състояха едни от най-масовите протести на ученици и студенти с участието на над 150 000 души.

„Въпреки че не можем да гласуваме, можем да заемем позиция“
Ким Ломбард, 15 години, Сидни

По различни оценки общо по света в протестите са се включили над 1,5 милиона души, като са осъществени над 2000 ученически стачки в над 120 държави.

Стотици хиляди протестираха из градовете на Европа. „Бъдещето е в нашите ръце“ и „Пропускаме уроци, за да ви научим на един“ бяха сред най-популярните лозунги в Лондон. Големи еко демонстрации на ученици и студенти имаше в Рим, Виена, Лисабон, Копенхаген, Амстердам и много други. В Германия са се състояли над 220 прояви, съобщава Еuronews.

„Тук сме, защото е важно, става дума за нашето бъдеще. Защото – нека си го кажем – тези, които седят в парламента, вероятно няма да са тук в бъдеще, въпросът ще касае нас”
Луис Анзолин, 15 години, Берлин

В София денят за международна протестна вълна срещу липсата на достатъчно действия относно климатичните промени беше използван и за екологичен протест срещу застрояването на българското Черноморие.

„Ние сме младите хора, които искат да останат в България! Искаме ние и нашите деца да можем да се наслаждаваме на богатствата на Природата ни, такава каквато е, а не ОБЕЗОБРАЗЕНА с бетон! Бетон има навсякъде, но такава красива Природа няма и не може да бъде създадена от никого! С отвратителното презастрояване не само, че няма да привлечем туристи, а със сигурност ще ги отблъснем“, написаха организаторите на проявата, която тръгна от Народното събрание и стигна до Орлов мост, където за кратко беше блокирано движението.

Исканията на протестиращи са:

1. Пълна забрана за строеж върху малкото останали диви плажове и зоните зад тях.
2. Анулиране на всички ОУП, ПУП и разрешителни за строеж, които противоречат на нормите за опазване на околната среда.
3. Одържавяване на всички територии, попадащи в защитени зони
4. Незабавно институциите да изпълнят задълженията си относно:
– поддържането на регистри с актуална информация за ОУП, ПУП и разрешителни за строеж от всички общини
– всички картирани дюни от специализираната кадастрална карта да се пренесат в кадастъра и служебно да се промени предназначението им в дюни
– всички промени в предназначението на урбанизирани територии с изтекъл срок да се анулират и териториите да възвърнат предназначението си на земи и гори

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар