В категории:Свят

Тръмп постави военните на САЩ на разположение на Саудитска Арабия

След атаките срещу саудитската петролна инфраструктура президентът на САЩ обяви за „фалшиви новини“ собствените си заявления за преговори с Иран 

Тръмп си хортува със саудитския престолонаследник. Снимка: Wikimedia commons

Докато обяснява как е готов да бомбардира Иран по повелята на Саудитска Арабия, президентът на САЩ Доналд Тръмп също така засили борбата си с обективната реалност, пише Intercept. В неделя той се разгневи на медиите, които по думите му пробутват „фалшиви новини“, че е бил готов да се срещне за разговори с Иран без условия.

Доколкото има видеозаписи, на които се вижда как Тръмп казва точно това – веднъж през юни и още веднъж на пресконференция през миналата година, може да има само две обяснения – президентът на САЩ или страда от притеснителна загуба на памет, или просто лъже.


Ако Тръмп просто е забравил собствената си външна политика, би могъл да се консултира с финансови си министър Стивън Мнучин или държавният секретар Майк Помпео, които през миналата седмица потвърдиха, че президентът е отворен за такива разговори.

„Президентът даде ясно да се разбере, че ще е щастлив да се осъществи такава среща без предварителни условия“, заяви Мнучин на пресконференция в Белия дом през миналия понеделник. Буквално секунди след него Помпео също потвърди, че Тръмп е готов да се срещне с Иран без да поставя предварителни условия.

Гневният изблик на Тръмп към медиите за това, че са отразили собствените му думи, дойде само минути, след като той уведоми света, че е поставил въоръжените сили на Съединените щати на разположение на кралство Саудитска Арабия заради атаките с дронове срещу саудитската петролна инфраструктура, за които Вашингтон обвинява Техеран. „Американските сили са готови за бой“ туитна Тръмп и добави, че „чака да чуе от кралството“ кога и къде биха желали да бъдат пуснати бомбите.

Заявлението на Тръмп, че чака инструкции от саудитското кралско семейство за това „кого смятат за отговорник за атаката и по какъв начин трябва да процедираме“, предизвика остра реакция от някои представители на Демократическата партия в Камарата на представителите и Сената, които се зарекоха да не допуснат Конгреса да одобри поредната война за петрол в Близкия Изток. „Господин президент, Конституцията на Съединените щати е напълно ясна. Единствено Конгресът – не президентът – може да обявява война“, написа в Twitter сенатор Бърни Сандърс и добави, че  „Конгресът няма да ви даде власт да започнете още една катастрофална война в Близкия Изток, само защото бруталната саудитска диктатура ви е казала така“.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар