В категории:Европа / Свят

Стачката на такситата парализира Мадрид

Продължаващият втора седмица протест на испанските таксиджии срещу нелоялната конкуренция от платформи като Uber и Cabify се разраства

Изглед към блокираната от таксита улица "Кастеяна" в Мадрид от понеделник сутринта. Снимка: El Pais
Изглед към блокираната от таксита улица „Кастеяна“ в Мадрид от понеделник сутринта. Снимка: El Pais

Испанската столица влиза във втората седмица на стачката на таксиметровите шофьори, обявена като безсрочна. Досега тя блокираше по-периферни зони, но от неделя задръсти и ключовата мадридска артерия улица „Кастеяна”. Очаква се днес към протеста да се присъединят и пристигащите 1500 таксиметрови автомобили от Андалусия, 2000 от Валенсия, 80 от Астуриас плюс още коли от Бургос, Сеговия, Валядолид и дори от Португалия.

Всичките бяха призовани, за да подсилят стотиците спрени таксита, които още в ранни зори в неделя паркираха из цялото платно на дългата „Кастеяна”. Водачите им обявиха, че ще останат там, докато не се изпълнят исканията им.

Само че призори в понеделник засилени полицейски части в комплект с „паяци“ започнаха да вдигат колите от „Кастеяна“ и да принуждават силово към подчинение шофьорите, които не искаха да освобождават улицата. Стигна се до напрегнати моменти с влачене на демонстранти от силите за сигурност.

Полицаите приложиха сила към не желаещите да освобождават уличното платно шофьори. Снимка: El Pais
Полицаите приложиха сила към отказващите да освобождават уличното платно шофьори. Снимка: El Pais

Стачката, както „Барикада” вече писа, е предизвикана от липсата на държавна регулация, която да предпази правата на таксиметровия бранш от нелоялната конкуренция на платформи като Uber и Cabify. Те развиват дейност, де факто равносилна на таксиметровите услуги, но регистрирана като „наемане на коли с шофьори” и обозначавана в Испания със съкращението VTC. Така хем плащат много по-евтини лицензии, хем отнемат клиентелата и прехраната на редовите таксиджии.

"Кураж, татко! Ти можеш!" -е написало детето на този стачкуващ шофьор на такси върху жълтата м жилетка. Снимка: El Pais
„Кураж, татко! Ти можеш!“ е написало детето на този стачкуващ шофьор на такси върху жълтата м жилетка. Снимка: El Pais

Централното правителство на премиера Педро Санчес е „делегирало отговорността” за регулациите по този въпрос на ръководствата на автономните области, какъвто статут има и Община Мадрид. Някои от тях пък на свой ред се опитват да прехвърлят решаването на казуса на общините, които са над 8000 в цялата страна. Недоволството от този подход зрее отдавна и е пораждало и предходни протести.

Сегашният пламна преди десетина дни първо в Каталуня, където местното правителство въведе регулация, силно ядосала таксиджиите. Според нея трябва да има минимум 15 минути интервал между поръчката на клиента и пристигането при него на кола от типа VTC. Това обаче е и срокът, в рамките на който се изпълняват много от поръчките на обичайните компании за таксиметрови услуги. Тоест, реално страдащият от нелоялната конкуренция бранш, който настояваше интервалът за VTC да е поне 6 часа или повече, си остава ощетен.

Ето защо още на 18 януари гневни таксиджии блокираха първо Барселона. А от 21 януари започна стачката на шофьорите и в Мадрид, където регулация въобще липсва. Столичният протест настоява тя да се въведе чрез преразглеждане на самия ред за лицензиране на такситата и на VTC, който в момента значително облагодетелства вторите.

Под натиска на таксиджиите местните каталунски власти се отказаха от своята първоначална регулация за Барселона и след преговори се стигна до компромисно предложение от времеви интервал в размер на един час за VTC. Това породи ответна реакция от Uber и Cabify, които заплашиха, че може да напуснат главния каталунски град. Все още преговорите продължават и компромисното предложение не е въведено. Барселонските таксиджии остават в стачна готовност, но ефективна конфронтация там поне за момента няма.

В Мадрид обаче поредицата от разговори между представители на шофьорите и ръководителя на мадридската автономия Анхел Гаридо не доведоха до компромис и протестиращите продължават обявената си за безсрочна стачка.

През изтеклата седмица те не спряха с проявите си, много от участниците в които демонстрират, облечени в жълти жилетки. В района на IFEMA – панаирното градче на Мадрид, бяха проведени блокади, имаше сблъсъци с полицията, стигна се до ранени и арестувани. IFEMA се намира в периферията на града, но там са съсредоточени доста бизнес централи, а освен това през изминалата седмица пак там се провеждаше и панаир на туризма. Така че акциите на таксиджиите имаха своя ефект, макар и да не засегнаха особено общия градски трафик.

Гневът на таксиджиите бе подхранен в края на миналата седмица, когато им бе представен уж компромисен вариант за регулации, съгласуван между Анхел Гаридо и кметицата на Мадрид Мануела Кармена. Но и този план не предвижда преразглеждане на лицензиите, както настояват шофьорите, а предлага вместо изискване за времеви интервал при колите на VTC да се въведе „пространствен” – между клиента и автомобила на VTC да има определено разстояние, без то засега да е фиксирано. Предлага се още VTС колите да не обикалят из града така, както правят такситата, а да чакат клиентите си на определени за целта терени извън очертанията на града. Но всичко това бе възприето от стачкуващите като измъкване от исканията им и ги тласна да преминат към по-крайни протестни действия с блокирането на „Кастеяна”.

Тази водеща улица е била блокирана от таксиджиите и при техни предишни протести. Миналото лято това е ставало два пъти, а след това на организаторите са налагани солени глоби.

Таксиджии протестират пред централата на Народната партия в Мадрид. Неин представител е шефът на мадридската автономия Анхел Гаридо, който не откликва на исканията на стачниците. Снимка: EFE
Таксиджии протестират пред централата на Народната партия в Мадрид. Неин представител е шефът на мадридската автономия Анхел Гаридо, който не откликва на исканията на стачниците. Снимка: EFE

В неделя част от протестиращите сформираха и шествие, което пое по пряката на „Кастеяна” улица „Генова” („Генуа”), на която е разположена централата на консервативната Народна партия. Именно неин представител е оглавяващият в момента мадридската автономия Анхел Гаридо, който отказва да откликне на исканията на таксиметровите шофьори за преразглеждане на лицензиите. Спрели пред централата на Народната партия, демонстрантите дълго скандираха за оставката му.

Днес, след сутрешните разправии с полицията при разблокирането на „Кастеяна“, разгневените таксиджии отново се събраха на бурен протест пред централата на Народната партия.

Лидерът на тази партия Пабло Касадо обвини социалистическото правителство на Педро Санчес, че „страхливо“ е прехвърлило на автономиите регулациите, които били работа на централната власт, и така подклаждало конфликта. Министърът на инвестициите Хосе Луис Абалос обаче вече заяви, че горещата тема ще бъде внесена за обсъждане в парламента още тази седмица. Зам.-председателката на социалистите и тяхна говорителка Адриана Ластра на свой ред обвини ръководителя на мадридската автономия Анхел Гаридо в неспособност „да управлява сложната ситуация“ и да постигне разумен компромис с шофьорите на таксита.

Гаридо пък се представя за бранител на модерните форми на труд и лансира следната трактовка на казуса: „Живеем в 21-ви век. Ако други общини, управлявани от радикали или сепаратисти, искат да се връщат към Средновековието, отговорността си е тяхна. Мадрид гледа към бъдещето и няма да издига препятствия за новите модели на транспорт, които освен това създават работни места, просперитет и растеж”.

Шофьорите на таксита продължават протеста си в Мадрид. Снимка: El Pais
Шофьорите на таксита продължават протеста си в Мадрид. Снимка: El Pais
"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар