В категории:Европа / Екология / Свят

Индианци превземат Мадрид, за да спасяват природата (снимки, видео)

След масово шествие и митинг с изяви на пратеници на коренните народи от Америка, на Грета Тунберг и на Хавиер Бардем, в испанската столица стартира и алтернативен социален форум за климата. Той ще продължи до 13 декември успоредно със срещата на върха на ООН по същата тема

Екоактивисти на коренните народи на Америка по време на шествието в Мадрид. Снимка: cumbresocialclima.net

С искания „за социална и климатична справедливост” на 7 декември в Мадрид стартира алтернативен Световен социален форум за климата, който ще продължи до 13 декември успоредно с провеждащата се в испанската столица среща на върха на ООН по същата тема.

Ярко открояващият се профил на тази инициатива е индиански. Масово е участието на пратеници на коренните народи от Централна Америка, Амазония, Еквадор, Боливия, Чили. В многобройни конференции, дискусии, ателиета те ще споделят свои традиции в опазването на природата, а също и ще заострят вниманието към социалния фактор в прилагането на отговорни екологични политики.

Трябва да припомним, че ежегодната среща на ООН за климата СОР 25 първоначално трябваше да се състои в Чили. Но заради избухналите там в средата на октомври масови протести срещу трупащия все повече социално неравенство неолиберален модел, десният чилийски президент Себастиан Пиниера се отказа от домакинството на СОР 25. И успя да постигне договорка с испанския премиер социалист Педро Санчес срещата на ООН да се прехвърли в Мадрид.

Естествено, че Пиниера така се постара да се отърве и от винаги съпътстващите такива големи световни прояви техни алтернативи, свиквани паралелно от граждански и социални движения. В пламналото от протести Чили, където един от ключовите проблеми е съсипването на природата от безогледната приватизация и експлоатация на ресурсите ѝ, включително на водата, е налице много силна обществена мобилизация по екологичната проблематика. Тя е пряко свързана и със социалните права, а и с правата на индианската народност мапуче, която е жертва на посегателствата на големи местни и транснационални компании срещу екологичното равновесие.

Така че още докато се очакваше СОР 25 да се състои в Чили, с голям размах се готвеше и алтернативният отговор на коренните народи от цяла Америка със специални делегации, разработили програми със свои предложения за природозащитни инициативи. При преноса на СОР 25 в Мадрид натам се пренасочиха и тези индиански пратеници. И испанската столица се оказа превзета от индианци, дошли да спасяват природата. Впрочем, с тях активно и от години си сътрудничат граждански и социални движения от Испания. А и от много други страни.

Една от проявите с участие на индиански народи от Америка по време на Световния социален форум за климата. Снимка: adelantesierra.es

Началото на открития днес в мадридския Университет „Комплутенсе” форум бе предшествано от масово, колоритно, многохилядно и многонационално шествие из Мадрид на 6  декември вечерта. В него се включи и пристигналата същия ден в града млада шведска активистка Грета Тунберг. Така мадридската проява се приобщи към традиционните вече „петъци за бъдещето”, провеждани месеци наред по света от Грета и нейни последователи.

Нашумяла по цял свят, невръстната шведка стана хит и за медиите в Мадрид. Пресконференцията, в която тя участва на 6 декември следобед заедно с още неколцина нейни връстници и съмишленици от различни страни, събра незапомнения в испанската столица за такъв тип прояви брой от над 400 журналисти.

След това Грета отиде да се включи в многохилядното шествие за спасяване на планетата, чийто маршрут пое от гара „Аточа” по „Пасео дел Прадо” през площад „Сибелес” и булевард „Кастеяна” до квартала с правителствени сгради „Нуевос Министерсиос”, където завърши с митинг. Но появата на шведското момиче сред демонстрантите предизвика такава блъсканица между репортери и почитатели, че мнозина я оприличиха на истерията по рок-звезди. И в крайна сметка по настояване на полицията и от съображения за сигурност Грета и придружаващите я лица трябваше да се откажат от участие в шествието и да отидат до митинга в крайната му точка с електромобил.

От сцената на митинга край „Нуевос Министериос” младата шведка отново наблегна на своите призиви световните лидери да чуят гласа на демонстрантите и да пристъпят към спешни и конкретни действия за париране на климатичната катастрофа – нещо, което още не се прави. „Лидерите продължават да ни предават. Стига вече! Промяната идва, независимо дали им харесва или не,” каза Грета, бурно аплодирана от множеството.

Грета Тунберг на сцената на митинга край „Нуевос Министериос“. Снимка: EFE

Голям отзвук имаше и участието в митинга на известния испански актьор и носител на „Оскар” Хавиер Бардем, отдавна известен с активните си социални позиции, с левите си убеждения и с изявите си в защита на природата. „Имаме само още десет години, за да възпрем най-лошите последствия на климатичните промени,” предупреди Бардем. И хвърли бомба, като нарече „глупаци” двама опониращи на тази необходимост известни политици – президента на САЩ Доналд Тръмп и новия кмет на Мадрид Хосе Луис Мартинес-Алмейда от дясната Народна партия. Тръмп, както е известно, се отметна от подписа на САЩ под Парижкото споразумение за климата. А Алмейда, едва встъпил в длъжност, отмени мярка на предшественичката си – лявата кметица Мануела Кармена, която беше забранила навлизане в центъра на Мадрид на замърсяващи въздуха коли.

Ето по-подробно тази част от изказването на Бардем:

„Ние сме в един от най-критичните моменти на нашата история и изглежда за първи път успяваме да говорим с единен глас. Принадлежим на глобална, взаимнозависима общност, както ни показаха присъстващата днес тук Грета Тунберг и младежите от цялата планета с техните „петъци за бъдещето”. Благодаря им! Политиците трябва да на висотата на този, повтарям, исторически момент. Всички политици: от този – извинявам се, това е лично – глупак Тръмп, който се отказва от глобалните споразумения, до – това също е лично – този глупак Алмейда, който иска да отмени ограниченията в Централен Мадрид и да разреши из столицата да циркулират замърсяващи автомобили. Ние сме част от проблема, но, разбира се, ние сме и част от неговото решаване. Ние, хилядите хора, които сме тук, настояваме пред политиците на тази среща на върха, че не искаме ненужни думи. Нуждаем се и изискваме дела, крайно време е.”

Кметът Алмейда незабавно реагира в Туитър с контраатака срещу Бардем, като му натякна, че е укривал данъци. Явно Алмейда визира глобата от над 150 000 евро, наложена на актьора през 2017 г. по обвинение за нередности в данъчните му декларации през 2006 и 2007 г., когато част от приходите му са минавали през негова фирма. И Бардем, и адвокатът му и до днес са категорични, че не е имало никакви измами.

Актьорът-активист на свой ред също през Туитър поднесе своеобразно извинение на Алмейда за думата „глупак”: „Обидата лишава от тежест всяко изказване или разговор. Ето защо моля за извинение, че се оставих да бъда понесен от един иначе абсолютно конструктивен импулс. Това никак не помага на истинското послание – онова, единственото и действително важното”.

Участници в шествието на 6 декември минават по мадридския площад „Сибелес“, на фона на сградата на кметството. Снимка: EFE

Съвсем очевидно е, че многото внимание, което големите испански медии отделиха било на полицейските притеснения около Грета, било на „глупаците” от изказването на Бардем, послужи тъкмо за замъгляване на „онова, единственото и действително важното” от посланията на голямото вечерно шествие на 6 ноември. А то е именно изграждащото се глобално единение на народите в защита на техните права за нормален живот, без бедност и войни, на една с любов и отговорност опазвана планета. И това послание най-ясно се синтезира в надслова на Световния социален форум за климата – „за социална и климатична справедливост”.

По време на шествието в Мадрид на 6 декември вечерта. Снимка: EFE

Този акцент пролича и по плакатите и транспарантите още на шествието на 6 декември. Един от най-големите го носеха чилийци и на него пишеше: „Неолиберализмът се роди и ще умре в Чили”. Имаше и перифраза на пак чилийски известен рефрен: „Планетата обединена не ще бъде победена!” Привличаше вниманието и друг надпис: „Тази среща (СОР 25) е фарс”. Много от демонстрантите не криеха гнева си, че световните лидери се събират само за лицемерни приказки уж все в защита на природата, но липсват конкретни решения за ограничаване, дори спиране и строг контрол над вредните производства на едрите корпорации.

„Тази среща на върха е фарс“ – това провъзгласява транспарантът, според който световните лидери само лицемерничат за опазването на природата. Снимка: EFE

Ето и още надписи от шествието: „Ако климатът беше банка, отдавна щеше да бъде спасен”, „Време е за действие!”, „Стоп на пожарите в Амазония!”, „Светът се събуди от климатичната аларма”, „Избирай – твоята кола, или твоята планета” и т.н.

Вълнуващи послания отправиха от сцената на митинга край „Нуевос Министериос” изпълнилите я пратеници на индианските народи от Америка.

Представители на различни индиански общности на сцената на митинга край „Нуевос Министериос“. Снимка: Туитър

Първа говори представителката на общността мапуче от Чили, която заклейми нехайната към социалните права и към опазването на природата неолиберална политика на всички изредили се в тази страна правителства. Осъди остро и бруталните репресии, с които сега президентът Пиниера потушава протестите. Отправи благодарност към испанския премиер Педро Санчес, че е приел както СОР 25, така и алтернативния Световен социален форум за климата. Но предупреди Санчес да не се доверява на лицемерния едър бизнес, който никога не мисли за общото добруване, а само за печалби.

Драматичен апел за спиране на пожарите в Амазония и за подпомагане на обитаващите я индиански общности отправи една от техните пратенички. Тя увери, че именно амазонските народи, така неразривно свързани с тези „бели дробове на планетата“, най-добре знаят как те трябва да бъдат опазвани – затова специализираните световни институции трябва да се обърнат към техния исторически опит и да закрилят правата им.

Имаше и ритуално танцуващи сред демонстрантите на 6 декември в Мадрид. Снимка: EFE

За индианските природозащитни традиции и умения говори и пратеничка на местни общности от Панама.

Към избиванията на индианци в Боливия привлече вниманието делегатката оттам. Тя изрично наблегна, че тази страна преживява не просто политическа криза, а е жертва на държавен преврат, стимулиран от външни сили. Интересното е, че директното излъчване онлайн на този митинг, осъществявано от най-големия испански вестник „Ел Паис” на 6 декември вечерта, прекъсна за „техническо презареждане” точно в момента, в който боливийката започна да казва кой именно  стои зад преврата в родината ѝ…

Тепърва предстои още седмица за изричане от Мадрид на всякакви неудобни и смущаващи истини. Предвидени са над 350 различни изяви с участието на над 800 организации от цял свят в рамките на Световния социален форум за климата. Повечето от тях ще се състоят в кампуса на Унверситета „Комплутенсе”. Впрочем, именно този университет е и „люлката” на лявата испанска партия „Подемос”, която се очаква да влезе в коалиция със социалистите в бъдещото испанско правителство.

Според градските власти в Мадрид участниците в шествието в Мадрид на 6 декември са били 15 000. Според организаторите – 500 000. На тази снимка е част от маршрута на демонстрантите по булевард „Кастеяна“. Снимка: EFE

 

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар