В категории:Свят

Адвокатите на Асанж се опитват да спрат екстрадирането му в САЩ

WikiLeaks призовават правозащитни организации да съдействат за прекратяване на изолацията на Асанж в еквадорското посолство в Лондон

Дългогодишният престой в тясното посолство има тежки последствия за здравословното и психически състояние на Асанж. Снимка: Wikimedia Commons

Адвокатите на Джулиан Асанж внесоха спешна молба до Междуамериканската комисия по правата на човека (IACHR) да се попречи на еквадорските власти да го екстрадират в Съединените щати. Те също така настояват Вашингтон да разкрие тайните си обвинения срещу основателя на WikiLeaks, чието съществуване бе потвърдено от копиран текст погрешка в документи на щатското Министерство на правосъдието.

В пространното представяне на случая на Асанж в 1172 страници, адвокатите призовават IACHR да накара Еквадор да прекрати изолацията му в посолството в Лондон. “Молбата на адвокатите на господин Асанж посочва редица правни задължения, които САЩ и Еквадор пренебрегват в отношението си към него. Посочени са и усилията на администрацията на Тръмп да притиска Еквадор да им предаде Асанж, особено скорошните явни и публични заплахи срещу страната от политически фигури в САЩ, различаващи се от по-прикритите заплахи, отправяни в миналото”, заявяват от WikiLeaks.

Петицията обръща внимание и на следенето на Асанж в посолството от страна на частни фирми, наети от еквадорските власти, които “вместо да помагат за защитата на получилия убежище, шпионират него и посетителите му”. От WikiLeaks посочват информации в медиите, от които личи, че тези фирми действат като информатори на щатските служби.

IACHR е автономна част от Организацията на американските държави (ОАS), предназначена да насърчава и защитава човешките права. Решеният ѝ не са законово обвързващи за страните членки на OAS, но все пак едно становище за нарушаване на човешките права може да има политически ефект.

“Призивите за екстрадиране на Асанж в САЩ заради работата му като издател и редактор, са причина той да получи политическо убежище в посолството на Еквадор през август 2012 г.”, подчертават от WikiLeaks. Администрацията на Барак Обама искаше да преследва Асанж и WikiLeaks за публикуването на стотици хиляди секретни документи, но в крайна сметка заключи, че не може да го направи, без да преследва по същия начин и вестници като New York Times и The Guardian, които са публикували същите документи, и без да създаде прецедент, който би позволил криминално преследване срещу медии в бъдеще.

Администрацията на Тръмп обаче изглежда няма такива скрупули. Докато още ръководеше ЦРУ, сегашният държавен секретар Майк Помпео отправи редица заплахи срешу WikiLeaks. Без да цитира каквото и да е доказателство, Помпео заяви, че WikiLeaks са „недържавна враждебна разузнавателна служба, често поощрявана от държавни актьори като Русия”, и поради това „трябва да признаем, че не можем повече да позволяваме Асанж и колегите му да използват свободата на словото срещу нас”. Опозицията на Тръмп от Демократическата партия, чиито лидери редовно се възмущават от отношението на президента към медиите, също допринасят за натиска върху WikiLeaks. През миналата година Националният комитет на Демократическата партия заведе дело срещу WikiLeaks заради публикуването на имейли, показващи манипулациите на вътрешните избори в партията през 2016 г.

Координаторът на юридическия екип на Асанж Балтазар Гарсон призова за “международна солидарност за този случай, който застрашава свободния достъп и разпространение на информация”. Решението дали да се разсекретят подробности за обвинението срещу Асанж трябва да бъде взето от съдия Леони Бринкема в щата Вирджиния. През ноември м.г. тя заяви, че отлага решението за седмица, но все още не се е произнесла.

От WikiLeaks заявяват и че щатски прокурори оказват все по-силен натиск върху отделни хора, свързани с организацията. “Петицията към IACHR за пръв път разкрива и как през последните месеци щатски федерални прокурори са се свързвали с хора в Съединените щати, Германия и Исландия и са ги притискали да свидетелстват срещу Асанж в замяна на имунитет от съдебно преследване”, заявяват от WikiLeaks.

“Този натиск е свързан със съвместните публикации на WikiLeaks с други медии относно дипломацията на САЩ, затворът в Гуантанамо и войните в Ирак и Афганистан. Администрацията на Тръмп очевидно възнамерява да използва съдебното преследване на Джулиан Асанж за създаването на опасен прецедент, който ще позволи преследване и на повечето сериозни медийни организации”, заявяват от WikiLeaks. Съдружниците на Асанж изтъкват, че заплахите срещу него са се увеличили значително, след като WikiLeaks започна да публикува документи на ЦРУ, разкриващи потенциала за кибершпионаж на агенцията.

“Еквадор трябва да прекрати режима на изолация, наложен на Асанж, и да гарантира цялостно правата му като получил убежище”, се заявява в молбата към IACHR. През 2017 г. шведската прокуратура свали обвиненията си срещу Асанж, но британският съд отказа да отмени заповедта за неговия арест заради неявяване на призовка. Поради това, ако той излезе от сградата на посолството, почти със сигурност го очаква екстрадиция в Съединените щати. Блокирането на Асанж в посолството го лишава и от достъп до спешни медицински грижи, от каквито се нуждае според прегледалите го лекари.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар