В категории:Свят

Шведската прокуратура свали обвиненията срещу Асанж

Теоретично това дава шанс на основателя на Wikileaks да напусне еквадорското посолство в Лондон, където получи убежище през 2012 г.

Шведската прокуратура се отказва от предварителното разследване по обвиненията за изнасилване срещу Джулиан Асанж, с което се слага край на седемгодишното съдебно преследване на основателя на Wikileaks, съобщава Guardian.

Според кратко съобщение на сайта на шведската прокуратура, главният прокурор на страната Мариан Ню „днес е взела решение да прекрати разследването относно предполагаемото изнасилване (втора степен) срещу Джулиан Асанж”. Прокурорът и нейният заместник Ингрид Исгрен направиха специална пресконференция, на която обясниха, че обвиненията са били свалени, тъй като „няма причина да се вярва, че в обозримо бъдеще може да има решение за предаване на Асанж на Швеция”.

Основателят на Wikileaks потърси убежище в еквадорското посолство в Лондон през 2012 г., след като изгуби съдебната битка, за да избегне екстрадацията в Швеция, откъдето имаше опасност да го предадат на САЩ. Асанж винаги е отричал обвиненията в изнасилване. Шведските прокурори изтъкват, че разследването може да бъде подновено, ако Асанж се върне в Швеция преди изтичането на давността през 2020 г. Другото идентично обвинение, направено от втора шведска жена, бе свалено от властите в Стокхолм през 2015 г. заради изтичане на давността.

След обявяването на решението, снимка на усмихващия се Асанж бе публикувана в профила му в Twitter.


Шведският адвокат на Асанж Пер Самюелсон коментира пред местните медии, че това е „голяма победа за нас и за клиента ни”. „Това е един от най-щастливите ми дни като защитник. Решението се основава на факта, че той бе разпитван през ноември 2016 г. и успя да представи добро обяснение какво се е случило. През април тази година се появиха доказателства, че САЩ го преследват. Би било напълно неразумно за Швеция да му пречи да получи политическо убежище”. Адвокатът добавя, че според него прокурорите са приели доводите на Асанж за това какво реално се е случило. „Очевидно става въпрос за секс между двама възрастни по взаимно съгласие”, изтъква той.

Това решение премахва заплахата от екстрадация в Швеция и потенциално дава възможност на 45 годишния австралиец да напусне сградата на посолството. Неговите адвокати обаче многократно са заявявали, че той няма да го направи без гаранции, че няма да бъде изправен пред екстрадиране в САЩ заради обвиненията в шпионаж, свързани с публикациите на Wikileaks. Във Великобритания все още има валидна призовка за Асанж, макар и за по-дребно нарушение – неявяване в съда през 2012 г. Според експерти, цитирани от Guardian, британската полиция е задължена да изпълни призовката, ако Асанж напусне посолството, но „ще отдели за това само такова ниво на ресурси, което е пропорционално на нарушението”.

WikiLeaks, организацията, която е основана от Асанж с цел „да анализира и публикува големи бази данни от цензурирани или засекретени официални материали, засягащи войни, шпиониране и корупция”, заяви, че Великобритания отказва за потвърди или отрече дали вече е получила искане за екстрадация на Асанж в САЩ. Адвокатите на Асанж заявяват, че все още не е ясно какво ще реши той.


След дългогодишна дипломатическа и правна безизходица, шведските и еквадорските власти постигнаха споразумение, което позволи Асанж да бъде интервюиран в посолството от Исгрен през миналата есен.

Решението на прокурорите идва след като правителството на Еквадор прати писмо на шведските власти, в което се заявява, че има „сериозен провал” на прокуратурата, включително „липса на инициатива” за приключване на разследванията.

В писмото се повдигат и въпроси относно развитията в САЩ след избирането на Доналд Тръмп за президент – включително реч на директора на ЦРУ Майк Помпео, в която той описа Wikileaks като „враждебна разузнавателна агенция”, заплашваща националната сигурност на Съединените щати. Малко преди да бъде уволнен, бившият шеф на ФБР Джеймс Коуми нарече основаната от Асанж медийна организация „разузнавателно порно”. Еквадорските власти изтъкват в своето писмо, че появяващите се в последно време подобни декларации представляват „очевиден” риск за Асанж.

През миналия месец главният прокурор на САЩ Джеф Сешънс заяви, че арестът на Асанж е приоритет. Срещу него няма официално повдигнати обвинения, но според публикувана в медиите информация щатското Министерство на правосъдието обмисля начини да го доведе в страната. „Ние вече увеличихме усилията си в тази насока и каквото и дело да успеем да заведем, целта ще е да вкараме някои хора в затвора”, заяви избраникът на Тръмп за главен прокурор.

"Барикада" е независимо издание, което се издържа от своите читатели. Стани един от тях! Ако този материал ти е харесал, подкрепи съществуването на "Барикада". Нуждаем се от теб! Виж как можеш да помогнеш–тук!

Оставете коментар