В категории:Свят

Британският съд отказа да изтегли заповедта за арест на Джулиан Асанж

Основателят на WikiLeaks остава блокиран в посолството на Еквадор в Лондон, след като и втората молба за отмяна на заповедта за ареста му бе отхвърлена

Дългогодишният престой в тясното посолство има тежки последствия за здравословното и психически състояние на Асанж. Снимка: Wikimedia Commons

Джулиан Асанж ще продължи да е изправен пред риск от задържане, ако напусне сградата на еквадорското посолство в Лондон, след като британският съд отново потвърди заповедта за арестуването му, съобщава Guardian. Старшият областен съдия Ема Арбътнот обяви решението си във вторник, след като през миналата седмица отхвърли друга подобна молба от адвокатите на Асанж.

Основателят на WikiLeaks не отговори на съдебна призовка през 2012 г. и се укри в посолството на латиноамериканската държава, за да избегне екстрадиране в Швеция, където бе обвинен в сексуално посегателство и изнасилване. Той винаги е отричал обвиненията, а през миналата година шведската прокуратура прекрати разследването срещу него. Ако напусне посолството обаче, той може да бъде арестуван заради неявяване в съда. Това вероятно ще доведе до екстрадирането му в САЩ, където е издирван заради публикуването на секретни документи, осигурени от Челси Манинг.

Адвокатите на Асанж поискаха заповедта за арест да бъде изтеглена, тъй като Швеция вече не настоява за екстрадирането му. След като първата им молба бе отхвърлена през миналата седмица, адвокатите внесоха ново искане, този път с аргумента, че поддържането на наблюдение върху посолството не отговаря на обществения интерес и че арестът му не съответства на тежестта на обвиненията.

Представляващият Асанж по време на делото Марк Съмърс изтъква, че прекараните в посолството години са “адекватно, ако не и прекомерно” наказание за действията му. Адвокатът също така цитира доклад на ООН, според който австралийският гражданин Асанж е неправомерно задържан. Съмърс изтъква и че Асанж оправдано е потърсил убежище, тъй като има легитимни причини да се страхува, че властите в САЩ ще поискат арестуването му заради публикациите на WikiLeaks.

Защитата на Асанж посочва и че той се е опитвал да сътрудничи на следствието в Швеция, но тази възможност му е била отказвана. Електронни писма, разсекретени след искане за достъп до информация, разкриват, че британската прокуратура е съветвала водещия шведското следствие да настоява Асанж да бъде разпитван в Швеция и да не се съгласява той да дава показания в посолството.

Съмърс също така изтъква, че още през 2013 г. Шведските власти са посъветвали британския прокурор да оттегли общоевропейската заповед за арест заради непропорционалност, но това е било направено чак четири години по-късно. При заседанието миналата седмица Ема Арбътнот заяви, че тези имейли “явно са от интерес за съда”.

Асанж подозира, че има тайна заповед за ареста му в САЩ и че американските власти ще настояват за екстрадирането му, ако бъде арестуван във Великобритания. Адвокатът на Асанж Дженифър Робинсън коментира, че правителството на САЩ явно е заявило намерението си да преследва WikiLeaks. “Британското външно министерство отказва да потвърди или отрече дали има искане за екстрадирането на господин Асанж. Прокуратурата също така отказва да разсекрети някои материали по искането ни за достъп до информация с аргумента, че те ще подскажат за евентуално искане за екстрадиране в САЩ. Време е да се признае , че проблемът в този случай е и винаги е бил рискът от екстрадиране в САЩ”, изтъква тя.

Оставете коментар